COP15: „Történelmi jelentőségű” megállapodás született a biodiverzitás védelméről

2022. december 19. – 14:10

COP15: „Történelmi jelentőségű” megállapodás született a biodiverzitás védelméről
A montreal-i plenáris ülés, amin elfogadták a Kunmig-Montreal paktumot – Fotó: Lars Hagberg / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

„Történelmi jelentőségű, biodiverzitásról szóló megállapodást fogadtak el hétfőn Montrealban a világ országai, amely létfontosságú az emberiség számára. Négy évnyi nehéz tárgyalás, tíz nap és egy éjszakai diplomáciai maraton után több mint 190 ország jutott egyezségre” – írja a Le Figaro nyomán a G4Media.


A COP15 néven említett konferencia némileg hasonló ahhoz, amit Egyiptomban tartottak novemberben az ENSZ-tagországok, azonban míg utóbbi témája a klímaváltozás volt, a Montrealban szervezett találkozó a biodiverzitásról szólt. A „Kunming-Montreal megállapodás” névre keresztelt paktum célja a fajok, valamint a szárazföldi és vízi ökoszisztémák védelme.

A tagországok megállapodtak egy ütemtervben, amelynek célja, hogy 2030-ig a bolygó területének 30%-át védetté nyilvánítsák, és évente 30 milliárd dolláros természetvédelmi támogatást nyújtsanak a fejlődő országoknak.

Jelenleg a szárazföldi területek 17%-a és a tengerek, óceánok 8%-a áll védelem alatt. A megállapodás biztosítékokat kínál továbbá az őslakos népeknek arra nézve, hogy rehabilitálják a leromlott állapotú területeik 30%-át, valamint hogy felére csökkentsék a növényvédőszer-használat kockázatát a földjeiken.


A szöveg „jelentős előrelépés a földi élet védelméért folytatott küzdelemben, de ez nem lesz elég” – idézte az AFP Bert Wander, az Avaaz munkatársát. „A kormányoknak hallgatniuk kellene arra, amit a tudomány mond, és gyorsabb ütemben kellene növelniük a védett területek arányát” – magyarázta a szakértő. Hozzátette: szerinte 2030-ig a 30% helyett a Föld felszínének legalább 50%-át kellene védelem alá helyezni.

Nem ő egyébként az egyetlen környezetvédelmi szakértő, aki attól tart, hogy a kiszabott határidők túlságosan messze vannak. A Föld ökoszisztémáinak 75%-át megváltoztatta az emberi tevékenység, több mint egymillió fajt fenyeget a kihalás veszélye, és a világ jóléte forog kockán: a világ GDP-jének több mint fele a természettől és annak szolgáltatásaitól függ. Megjegyezték: az előző 10 éves tervből, melyet 2010-ben Japánban írtak alá, szinte semmi nem valósult meg.


Antonio Guterres, az ENSZ vezetője „a természettel kötendő békeszerződésre” szólított fel, mondván, hogy az emberiség „a tömeges kihalás fegyverévé” vált. A megbeszélések során, ahogy a novemberi konferencián is történt, a leghevesebb vitát a finanszírozások váltották ki: a globális dél országai nagyobb összegű támogatást szerettek volna kicsikarni a fejlettebb északi országoktól, mint amekkorában végül megállapodtak.

Transtelex Dialóg sorozatunk legutóbbi kiadásának a természetvédelem volt a témája, melyen szó esett a COP15-ről is. A beszélgetésről készült felvételt itt lehet megtekinteni:

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!