Már egy hónapja nincs hova szállítsák a máramarosiak szemetét, veszélyhelyzetet hirdettek

2022. október 27. – 17:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Annyira meggyűlt a baj a máramarosi szeméttel, hogy a román kormányfő, Nicolae Ciucă összehívta az Országos Vészhelyzeti Bizottságot, és veszélyhelyzetet hirdetett az észak-erdélyi régióban, miután október elején a megyében működő három köztisztasági vállalat közül kettőnek nem volt olyan lerakója, ahová a hulladékot elszállíthatták volna.

A lakosság és az ökológusok szerint felháborító, hogy a helyi hatóságok évek óta nem képesek befejezni a Fărcașa (Farkasaszó) településnek a Dealul Urniturii (Csuszamlós Domb – Sic!) néven ismert részén elkezdett hulladéklerakót. Vicces, hogy a beszélő név nem keltett senkiben gyanút, amikor 8 évvel ezelőtt elkezdték a munkát, így több tízmillió eurót fektettek be egy dombba, ami természetesen megcsúszott, ezt követően pedig az építő cég csődbe ment, így valójában beláthatatlan időre elhúzódik a máramarosi szemétügy megoldása.

A farkasaszói lerakóba befektetett pénz a 2007-2013-as pénzügyi ciklus európai alapjaiból származik. A munkálatok a helyszíni gondok miatt elakadtak, és a hely gyakorlatilag egyelőre egy feneketlen gödör, amelyben eddig csak a pénz tűnik el.

Minden utcasarkon van egy kisebb-nagyobb szemétkupac – Fotó: Maramures Facebook-oldal
Minden utcasarkon van egy kisebb-nagyobb szemétkupac – Fotó: Maramures Facebook-oldal

Emiatt történt az, hogy Máramarosból 31 település és Nagybánya szemetét Erdély közepébe szállították. A máramarosi sajtó szerint a két megyei szolgáltatónak, a Drusal SA és a Glod-Sal SRL -nek eddig a Maros megyei Kerelőszentpálon található, a Maros Megyei Tanács tulajdonában lévő lerakóval volt szerződésük, és ennek értelmében odaszállították a máramarosiaktól összegyűjtött hulladékot.

Október elején azonban a Maros megyei partner hirtelen felbontotta a szerződést a máramarosi vállalatokkal, arra hivatkozva, hogy túlságosan hamar feltelik a lerakójuk, ha ebben a ritmusban zajlik tovább a szemétszállítás. Így a megye nagy részéből összegyűjtött hulladékkal nem tudnak mit kezdeni. Máramaros lerakója ott áll félkészen a Csuszamlós Dombon (!), Nagybányán és azokon a településeken ahonnan nem tudják elvinni a háztartási hulladékot, lassan, de biztosan nőnek a szeméthegyek. Mi több, ha jövő év végéig nem készül el a farkasaszói hulladéklerakó, Máramaros kénytelen lesz visszaadni az uniós támogatást, 80 millió eurót, ami csődbe juttathatja a megyét.

A máramarosiak már egy hónapja kínlódnak ezzel az üggyel, azonban a legfelsőbb kormánykörökig csak most jutott el, és a hirtelen összehívott ülésen eldöntötték, hogy riadókészültséget rendelnek el a megyében a szeméthelyzet miatt. Az értekezleten megszületett a mentő ötlet is, hogy a következő hat hónapban Bihar megye lesz az, ahova átirányítják a máramarosi szemetet.

„Az Országos Vészhelyzeti Bizottság határozata szerint a Máramaros megyei hulladék kezelését és tárolását 6 hónapos időtartamra a Bihar megyében üzemelő, erre felhatalmazott cégek biztosítják, az együttműködés feltételeit szerződésben szögezik le az érintett felek” – olvasható a bizottság sajtóközleményében.

Ugyanakkor Máramaros prefektusának havonta jelentést kell tennie a CNSU-nál arról, hogy milyen intézkedéseket hoztak meg megyei szinten ahhoz, hogy a máramarosi hulladékkezelés visszatérjen egy normális kerékvágásba.

Nem ez az első eset, hogy Bihar megye, amely megépítette korábban a megyei hulladéklerakóját, kisegíti a szomszédjait. Korábban a Kolozs és Fehér megyei szemetet szállították a biharpüspöki lerakóba.

2021-ben az ilyen kérelmek visszaszorítása érdekében a Bihar Megyei Tanács tonnánként 15 euróra emelte a megyén kívülről érkező hulladék elszállításának díját, amelyhez hozzáadódik a tárolás tényleges költsége, 23,55 euró/tonna és az újrahasznosítási díj, amely 18 euró/tonna.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!