Már egy hónapja nincs hova szállítsák a máramarosiak szemetét, veszélyhelyzetet hirdettek

2022. október 27. – 16:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Annyira meggyűlt a baj a máramarosi szeméttel, hogy a román kormányfő, Nicolae Ciucă összehívta az Országos Vészhelyzeti Bizottságot, és veszélyhelyzetet hirdetett az észak-erdélyi régióban, miután október elején a megyében működő három köztisztasági vállalat közül kettőnek nem volt olyan lerakója, ahová a hulladékot elszállíthatták volna.

A lakosság és az ökológusok szerint felháborító, hogy a helyi hatóságok évek óta nem képesek befejezni a Fărcașa (Farkasaszó) településnek a Dealul Urniturii (Csuszamlós Domb – Sic!) néven ismert részén elkezdett hulladéklerakót. Vicces, hogy a beszélő név nem keltett senkiben gyanút, amikor 8 évvel ezelőtt elkezdték a munkát, így több tízmillió eurót fektettek be egy dombba, ami természetesen megcsúszott, ezt követően pedig az építő cég csődbe ment, így valójában beláthatatlan időre elhúzódik a máramarosi szemétügy megoldása.

A farkasaszói lerakóba befektetett pénz a 2007-2013-as pénzügyi ciklus európai alapjaiból származik. A munkálatok a helyszíni gondok miatt elakadtak, és a hely gyakorlatilag egyelőre egy feneketlen gödör, amelyben eddig csak a pénz tűnik el.

Minden utcasarkon van egy kisebb-nagyobb szemétkupac – Fotó: Maramures Facebook-oldal
Minden utcasarkon van egy kisebb-nagyobb szemétkupac – Fotó: Maramures Facebook-oldal

Emiatt történt az, hogy Máramarosból 31 település és Nagybánya szemetét Erdély közepébe szállították. A máramarosi sajtó szerint a két megyei szolgáltatónak, a Drusal SA és a Glod-Sal SRL -nek eddig a Maros megyei Kerelőszentpálon található, a Maros Megyei Tanács tulajdonában lévő lerakóval volt szerződésük, és ennek értelmében odaszállították a máramarosiaktól összegyűjtött hulladékot.

Október elején azonban a Maros megyei partner hirtelen felbontotta a szerződést a máramarosi vállalatokkal, arra hivatkozva, hogy túlságosan hamar feltelik a lerakójuk, ha ebben a ritmusban zajlik tovább a szemétszállítás. Így a megye nagy részéből összegyűjtött hulladékkal nem tudnak mit kezdeni. Máramaros lerakója ott áll félkészen a Csuszamlós Dombon (!), Nagybányán és azokon a településeken ahonnan nem tudják elvinni a háztartási hulladékot, lassan, de biztosan nőnek a szeméthegyek. Mi több, ha jövő év végéig nem készül el a farkasaszói hulladéklerakó, Máramaros kénytelen lesz visszaadni az uniós támogatást, 80 millió eurót, ami csődbe juttathatja a megyét.

A máramarosiak már egy hónapja kínlódnak ezzel az üggyel, azonban a legfelsőbb kormánykörökig csak most jutott el, és a hirtelen összehívott ülésen eldöntötték, hogy riadókészültséget rendelnek el a megyében a szeméthelyzet miatt. Az értekezleten megszületett a mentő ötlet is, hogy a következő hat hónapban Bihar megye lesz az, ahova átirányítják a máramarosi szemetet.

„Az Országos Vészhelyzeti Bizottság határozata szerint a Máramaros megyei hulladék kezelését és tárolását 6 hónapos időtartamra a Bihar megyében üzemelő, erre felhatalmazott cégek biztosítják, az együttműködés feltételeit szerződésben szögezik le az érintett felek” – olvasható a bizottság sajtóközleményében.

Ugyanakkor Máramaros prefektusának havonta jelentést kell tennie a CNSU-nál arról, hogy milyen intézkedéseket hoztak meg megyei szinten ahhoz, hogy a máramarosi hulladékkezelés visszatérjen egy normális kerékvágásba.

Nem ez az első eset, hogy Bihar megye, amely megépítette korábban a megyei hulladéklerakóját, kisegíti a szomszédjait. Korábban a Kolozs és Fehér megyei szemetet szállították a biharpüspöki lerakóba.

2021-ben az ilyen kérelmek visszaszorítása érdekében a Bihar Megyei Tanács tonnánként 15 euróra emelte a megyén kívülről érkező hulladék elszállításának díját, amelyhez hozzáadódik a tárolás tényleges költsége, 23,55 euró/tonna és az újrahasznosítási díj, amely 18 euró/tonna.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!