A császárpingvinek az éghajlati válság miatt a veszélyeztetett fajok közé kerültek

2022. október 26. – 16:04

A császárpingvinek az éghajlati válság miatt a veszélyeztetett fajok közé kerültek
Kisebb császárpingvin kolónia a szubantarktiszi Dél-Georgia szigetén – Fotó: Patricia Hamilton / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A császárpingvint, a világ legmagasabb, legnagyobb pingvinjét az amerikai kormány hivatalosan is veszélyeztetett fajnak nyilvánította, mivel a madarakat egzisztenciális veszély fenyegeti a klímaválság miatt – írta meg a Guardian.

Az Antarktiszon őshonos pingvinek az évszázad során a tengeri jég elvesztése miatt szinte teljes kipusztulással néznek szembe, ami arra késztette az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálatot, hogy a veszélyeztetett fajok listájára vegye fel őket – jelentették be kedden.

„Az éghajlatváltozás világszerte mélyreható hatással van a fajokra, és ennek kezelése prioritás a kormányzat számára” – mondta Martha Williams, a Hal- és Vadvédelmi Szolgálat igazgatója. „A császárpingvin listára való felvétele vészharangként, de egyben cselekvésre való felhívásként is szolgál”.

A császárpingvinek akár két méter magasra is megnőhetnek, és híresek szélsőséges nevelési módszereikről: a hím és nőstény párok felváltva óvják tojásaikat a brutális hidegben, miközben a másik fél élelemért kutat. Míg a pingvinek a szárazföldön szinte komikusan bicegő járással közlekednek, a tengeri jégen és a vízen, ahol halakra és rákfélékre vadásznak, ügyesen mozognak.

A tengeri jég körüli és alatti vizek fontosak a pingvinek számára a táplálkozáshoz, maga a jég pedig elengedhetetlen, mivel az állatok számára pihenőhely, menedék az éves vedlés idejére és a ragadozók elől való menekülést is biztosítja. A tengeri jég globális felmelegedés miatti csökkenése azonban veszélyezteti e pingvinek élőhelyét, miközben az óceánok savasodása csökkenti a krill, a legfontosabb táplálékforrás kínálatát.

Az Antarktiszon zajló változások azzal fenyegetnek, hogy rendszeresen megismétlődnek az olyan helyzetek, mint például a második legnagyobb ismert császárpingvin-kolóniának a közelmúltban bekövetkezett összeomlása, amikor

2016-ban több mint 10 000 fióka pusztult el a Halley-öbölben, amikor a tengeri jég korán felszakadt.

A fiókák még nem álltak készen a megfelelő úszásra, és megfulladtak. A kolónia azóta sem erősödött meg.

A Géologie-foknál lévő császárpingvin-kolónia populációja is, amely a Pingvinek menetelése című filmben is szerepelt, az 1970-es évek óta közel 50%-kal csökkent.

Az ilyen jellegű katasztrófák miatt a császárpingvin-populáció összlétszáma a század végére a történelmi méretéhez képest 99%-kal fog csökkenni, ha a bolygó felmelegedését okozó kibocsátást nem sikerül drasztikusan csökkenteni – állapították meg kutatók. A pingvinek nem képesek időben alkalmazkodni a környezetükben végbemenő változások üteméhez.

Bár az Egyesült Államok területén nem él vadon élő császárpingvin, az új, veszélyeztetett fajként való feltüntetésnek elő kell mozdítania a fajra vonatkozó nemzetközi védelmi intézkedéseket, segítenie kell a pingvinek táplálékforrását kimerítő ipari halászat visszaszorításában, és ellenőrzés alá kell vonnia a sarki jég olvadását okozó üvegházhatású gázok amerikai forrásait.

Az Egyesült Államok kormánya korábban a jegesmedvét, a gyűrűsfókát és különböző korallfajokat is felvett a veszélyeztetett fajok listájára az éghajlati válság fenyegetése miatt.

„Ez egy nagy győzelem ezeknek a szeretett, ikonikus állatoknak és mindannyiunknak, akik azt szeretnénk, hogy boldoguljanak” – mondta Shaye Wolf klímatudományi szakember.

„Ugyanakkor ez a döntés figyelmeztetés arra nézve, hogy a pingvinek puszta léte függ attól, hogy határozottan lépünk-e fel az éghajlatot fűtő fosszilis tüzelőanyagok visszaszorítása érdekében, és megakadályozzuk-e a földi élet visszafordíthatatlan károsodását” – jelentette ki a kutató

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!