Az EU a környezetszennyezés szigorúbb ellenőrzését tervezi, az orvosok sürgős fellépésre szólítanak fel

2022. október 26. – 16:37

Másolás

Vágólapra másolva

Az EU végrehajtó szerve szigorúbb ellenőrzést javasolt a levegőminőséget károsító, valamint a tavakat, folyókat és tengereket szennyező szennyező anyagok és vegyi anyagok tekintetében, de az egészségügyért küzdő aktivisták szerint a tervek nem elég sürgősek.

Az Európai Bizottság a környezetszennyezés elleni uniós jogszabályok jelentős reformjának részeként közölte, hogy a levegőminőségi előírások szigorítását tervezi, többek között az egyik legveszélyesebb légszennyező anyagra, a finom részecskékre vonatkozóan – számol be a Guardian. A vízre vonatkozó előírások is szigorúbbak lesznek, 25 anyagot vesznek fel egy ellenőrzési listára, például az „örökké vegyi anyagok” kategóriáját, a PFAS-t, a biszfenol A-t, a növényvédő szereket, köztük a glifozátot, és az antibiotikumokat.

A javaslatok értelmében a gyógyszer- és kozmetikai cégeknek először kellene fizetniük a szennyvízből származó termékeik tisztításának költségeit.

Frans Timmermans, az Európai Unió zöld megállapodásért felelős vezető tisztviselője újságíróknak nyilatkozott: „A klímasemlegesség eléréséhez többről van szó, mint az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséről... ahhoz, hogy 2050-ben nulla szennyezésű környezetünk legyen, már ma fokoznunk kell a fellépést.”

„Nap mint nap új információkat kapunk arról, hogy a szennyezés milyen mértékben veszélyezteti közvetlenül a közegészséget: a csecsemők vérében már mikroműanyagok vannak, és a saját maguk által kifogott halakban és a saját termesztésű zöldségekben is van PFAS.

A szennyezésért adóval, egészséggel és emberéletekkel fizetünk. Fizetünk, és minél tovább várunk a szennyezés csökkentésével, annál magasabbak a társadalomra háruló költségek” – mondta Timmermans.

A jogi javaslatokat az uniós környezetvédelmi miniszterek és az európai parlamenti képviselők megtárgyalják és valószínűleg módosítják, mielőtt hatályba lépnének.

A levegőminőségre vonatkozó szigorúbb előírásokkal az EU az Egészségügyi Világszervezet legutóbbi iránymutatásaira reagál, amelyek a legfontosabb légszennyező anyagok szigorúbb ellenőrzését javasolják, összhangban az egészségkárosodásra vonatkozó egyre több bizonyítékkal. A WHO tavaly szeptemberben a finom részecskék (PM2,5), a durva részecskék (PM10), az ózon, a nitrogén-dioxid, a kén-dioxid és a szén-monoxid szigorúbb korlátozására szólított fel, mivel a légszennyezést az egészségre jelentett legnagyobb környezeti kockázatnak nevezte.

A finom részecskék, amelyek jóval kisebbek, mint egy emberi hajszál szélessége, mélyen behatolhatnak a tüdőbe és bekerülhetnek a véráramba, hozzájárulva a légzőszervi betegségek és a szívbetegségek kialakulásához.

Európában 300 000 ember hal meg idő előtt a légszennyezés következtében, szív- és érrendszeri problémák, asztma és tüdőrák következtében, miközben sokkal többen élnek ezekkel a betegségekkel. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szerint az EU városi lakosságának több mint 96%-a olyan területeken él, ahol a finom részecskék mennyisége meghaladja a WHO által biztonságosnak ítélt küszöbértékeket.

Az uniós javaslatok értelmében a finom részecskék (PM2,5) éves határértékét 2030-ra több mint felére, köbméterenként 10 mikrogrammra csökkentik, ami a jelenlegi 25μg/m3 -ről kevesebb, mint a WHO 5μg/m3 -es ajánlása.

A Bizottság hatásvizsgálata szerint a politika 2030-ra az egész kontinensen javítaná a levegőminőséget, beleértve az Egyesült Királyság délkeleti és középső részének egy részét is, feltéve, hogy a brit levegőminőségi előírások változatlanok maradnak.

Az Egészségügyi és Környezetvédelmi Szövetség (Heal), az egészségügyi civilszervezetek és közegészségügyi szakértők ernyőszervezete szerint a környezeti levegő minőségéről szóló irányelv felülvizsgálata nem „foglalkozott a sürgős cselekvés szükségességével, az egészségügyi terhek gyors csökkentése érdekében”.

Christiaan Keijzer, az Európai Orvosok Állandó Bizottságának elnöke, a Heal tagja, így nyilatkozott:

„Az EU levegőminőségi szabványait legkésőbb 2030-ig aktualizálni kell. Sőt, az európai orvosok annyira sürgősnek tartják ezt, hogy azt javasoljuk, hogy a WHO irányelveivel való teljes összehangolás még gyorsabban, 2025-re történjen meg”.

A kritikára reagálva Virginijus Sinkevičius, az EU környezetvédelmi biztosa elmondta, hogy a Bizottság 2030-ra vonatkozó időközi célkitűzése figyelembe veszi a műszakilag megvalósítható mértéket, valamint a társadalmi-gazdasági megfontolásokat. Hozzátette, hogy a bizottság „egyértelmű célt tűzött ki, hogy legkésőbb 2050-re – amint az új technológiai és szakpolitikai fejlemények lehetővé teszik – a tudománynak megfelelően teljes mértékben megfeleljen a nulla szennyezés célkitűzésének”.

Az EU tisztviselői azt is megígérték, hogy a szennyezés miatt egészségügyi problémákkal küzdő emberek számára megkönnyítik az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférést, a tagállamok pedig felhatalmazást kapnak arra, hogy „fékező erejű” bírságokat szabjanak ki a szennyezőkre.

A Bizottság tisztább tavakat és folyókat is szeretne: 16 szennyező anyag szigorúbb ellenőrzését javasolja, és 25 anyaggal bővíti a korlátozás alá eső anyagok listáját, köztük a PFAS-okkal, amelyek több mint 4700 „örök vegyi anyagot” (azok az anyagok, amelyek természetes úton nem bomlanak le) tartalmaznak, és amelyeket széles körben használnak a csomagolásban, tapadásmentes serpenyőkben, textíliákban, kozmetikumokban és elektronikus eszközökben.

Ezek az ember által előállított anyagok felhalmozódnak az emberekben és a környezetben, és összefüggésbe hozták őket májkárosodással, pajzsmirigybetegségekkel, elhízással, termékenységi problémákkal és rákos megbetegedésekkel.

A szennyvízzel kapcsolatos uniós jogszabályok frissítése során a szennyvíztisztító iparnak 2040-re energiasemlegessé kell válnia, amit egy magas rangú uniós tisztviselő „mini forradalomnak nevezett az ágazat számára”. A szennyvízkezelés az EU energiafelhasználásának mintegy 1%-áért felelős, és a tisztviselők szerint az ágazat sokkal nagyobb mértékben használhatná a megújuló energiát, beleértve a biogáz előállítását is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!