Piros-sárga-zöld színekkel jelölné meg a problémás medvéket a WWF Románia szakembere

2022. október 4. – 15:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Színes teflongolyókkal jelölné meg a településekre bejáró medvéket, amelyek akár hetekig is lehetővé tennék a problémás példányok felismerését – mondta el Papp Cristian, a WWF Románia környezetvédelmi szervezet biodiverzitásért és védett területekért felelős menedzsere. Papp, aki a doktoriját is nagytestű ragadozókból írta, az RFI Zöld bolygó című műsorában beszélt arról, hogy egy Kanadában már kipróbált módszert javasolt, mint lehetséges megoldást a problémás egyedek megkülönböztetésére és kiszűrésére.

A szakértőt annak a törvénymódosítási tervezetnek a kapcsán kérdezték, amelyet most terjesztett közvitára a környezetvédelmi minisztérium, és amelynek lényege, hogy az emberekre támadó medvéket azonnal ki lehessen lőni, azaz az incidenstől számított 24 órán belül. Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert szerint, ha emberi élet kerül veszélybe – márpedig volt erre korábban példa – , akkor megengedhetetlen, hogy hetekig kelljen várni az engedélyek kibocsátására.

Papp ugyan egyetért azzal, hogyha egy medve megtámad egy embert, és beavatkozásra van szükség, akkor nincs értelme további 30 napot vagy még többet várni arra, hogy a problémás medvét kiemeljék a populációból. Viszont szerinte a nagy kérdés az, hogy valóban a megfelelő medvét emelték-e ki, mert vélemény szerint nagy a tévedés lehetősége.

„Tudjuk nagyon jól, hogy ilyenkor mindenféle találgatások vannak, és láttuk a külföldön is ismertté vált Arthur medve esetét is, amelyet néhány kártérítésre benyújtott dokumentáció alapján lőttek ki. Szerintem senki sem vitatja, hogy szükség van beavatkozásra, főleg ilyen esetekben, csakhogy a kiemelést végzők objektivitása maximális kellene legyen” – fejtetett ki.

Mint lehetséges megoldást a környezetvédelmi szervezet javasolta is azt a Kanadában már alkalmazott, „jelzőlámpa”-módszert, amellyel a településeket megközelítő, potenciálisan veszélyessé váló medvéket beszínezik. Az egyedeket ott színes teflongolyókkal jelölik meg, amelyek segítségével akár hetekig is felismerhetővé válik.

Ha először közeledik egy medve, zöld színnek jelölik. Ha másodszor is visszajön, de nem tett kárt, akkor sárga festéket kennek fel rá. Ha harmadszorra sem okozott kárt, de folyamatosan visszajár, akkor tesznek rá egy piros jelölést, és ha ismét visszajön, az azt jelenti, hogy rendkívüli módon alkalmazkodott az emberekhez, és akkor talán az egyetlen megoldás – főleg, ha konfliktusos helyzetek is vannak, illetve jelentős anyagi károk – , a problémás medvének a kiemelése – vázolta a módszer lényegét Papp.

A romániai medvék helyzetéről általában kifejtette, hogy a problémák kezelése érdekében mindenképp meg kellene oldani a szemét megfelelő, zárt tárolását, mivel a medvéknek nagyon éles a szaglása. További gond a medvéknek a panzió- és hoteltulajdonosok általi etetése, azzal a céllal, hogy a turistáknak fotózkodási lehetőséget biztosítsanak. Ugyanígy potenciális problémaként említtette a medvelesek működtetését, illetve bármilyen más vadon élő állat kiegészítő etetését, mivel az úgyis odavonzza a medvéket is. Ráadásul ezek az etetések a településekhez gyakran nagyon közel történnek, ami oda vezet, hogyha elfogy az élelem az etetőknél, akkor az éhes medvék számára nagyon kézenfekvő a településen próbálkozni.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!