EB: Románia sokkal kisebb mértékben kellene visszafogja a vegyszerhasználatot, mint egyes nyugat-európai országok

2022. augusztus 15. – 12:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az EU tagállamai világszinten a legintenzívebb növényvédőszer-felhasználók közé tartoznak, ami egyes országokban a méhek és más, az ökoszisztémában fontos szerepet játszó beporzó rovarok populációinak drasztikus visszaeséséhez vezetett.

Emiatt az unió vezető testületei azt a célt tűzték ki, hogy a tagállamok 2030-ig 50%-kal csökkentsék a vegyszerhasználatot. Az Európai Bizottság július 19-én arról értesítette a tagországokat, hogy kvótákat dolgozott ki, melynek értelmében nem egyenlő mértékben kell hozzájárulniuk az országoknak a csökkentési cél eléréséhez, írja a Politico nyomán a G4Media. A javaslat még nem nyilvános, és a Politico szerint számos ország mezőgazdasági minisztériuma kifogásolja a tervezetben foglaltakat.

A tagországokra vonatkozó célok meghatározásánál a 2015 és 2017 között felhasznált növényvédő szerek átlagos mennyiségét vették alapul.

Az EB javaslata szerint az átlagos, 50%-os cél a tagállamok több mint fele, köztük Európa legnagyobb mezőgazdasági termelőinek esetén (Olaszország, Németország, Franciaország, Spanyolország, Hollandia, Franciaország) nem elégséges.

Olaszország vezeti a listát: 2030-ig az olasz gazdáknak 62%-kal kellene csökkenteniük a vegyszerhasználatot. A legnagyobb mezőgazdasági termelők közül Németországnak 55%-kal, Franciaországnak és Spanyolországnak 54%-kal, Hollandiának 53%-kal kellene csökkentenie a mezőgazdaságban alkalmazott növényvédőszerek mennyiségét.

Ugyanakkor több tagország számára 50% alatti célt szabtak meg: a magyarországi gazdák esetében például 48%-os, a lengyelek esetében pedig 45%-os csökkentés kötelezővé tételét tervezik. A legalacsonyabb kvótát Romániára szabnák ki, itt a gazdáknak mindössze 35%-kal kellene visszafogniuk a vegyszerhasználatot.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!