EB: Románia sokkal kisebb mértékben kellene visszafogja a vegyszerhasználatot, mint egyes nyugat-európai országok

2022. augusztus 15. – 11:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az EU tagállamai világszinten a legintenzívebb növényvédőszer-felhasználók közé tartoznak, ami egyes országokban a méhek és más, az ökoszisztémában fontos szerepet játszó beporzó rovarok populációinak drasztikus visszaeséséhez vezetett.

Emiatt az unió vezető testületei azt a célt tűzték ki, hogy a tagállamok 2030-ig 50%-kal csökkentsék a vegyszerhasználatot. Az Európai Bizottság július 19-én arról értesítette a tagországokat, hogy kvótákat dolgozott ki, melynek értelmében nem egyenlő mértékben kell hozzájárulniuk az országoknak a csökkentési cél eléréséhez, írja a Politico nyomán a G4Media. A javaslat még nem nyilvános, és a Politico szerint számos ország mezőgazdasági minisztériuma kifogásolja a tervezetben foglaltakat.

A tagországokra vonatkozó célok meghatározásánál a 2015 és 2017 között felhasznált növényvédő szerek átlagos mennyiségét vették alapul.

Az EB javaslata szerint az átlagos, 50%-os cél a tagállamok több mint fele, köztük Európa legnagyobb mezőgazdasági termelőinek esetén (Olaszország, Németország, Franciaország, Spanyolország, Hollandia, Franciaország) nem elégséges.

Olaszország vezeti a listát: 2030-ig az olasz gazdáknak 62%-kal kellene csökkenteniük a vegyszerhasználatot. A legnagyobb mezőgazdasági termelők közül Németországnak 55%-kal, Franciaországnak és Spanyolországnak 54%-kal, Hollandiának 53%-kal kellene csökkentenie a mezőgazdaságban alkalmazott növényvédőszerek mennyiségét.

Ugyanakkor több tagország számára 50% alatti célt szabtak meg: a magyarországi gazdák esetében például 48%-os, a lengyelek esetében pedig 45%-os csökkentés kötelezővé tételét tervezik. A legalacsonyabb kvótát Romániára szabnák ki, itt a gazdáknak mindössze 35%-kal kellene visszafogniuk a vegyszerhasználatot.