A kutya figyel

2023. augusztus 31. – 20:44

A kutya figyel
Fotó: Joseph McKeown / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Grafomán vagyok. Mindenre és bármire csak írásban tudok reagálni. Karamazovi lényem türelmetlensége ivás közben is megnyilvánul: fröccsöket iszom számolatlanul. Alig tudom megfékezni magam, hogy időnként üresen igyam az ásványvizet.

Amit tehát mondani fogok, azt innen is kell nézni: a grafomán tekintetéből. Nem küldetésről és egyebekről van szó.

Néhány éve részt vettem egy elég parázs beszélgetésen. Arról folyt a szó, hogy miért nem írnak az írók mást is, mint a műveiket, magyarán, miért nem írnak publicisztikát. Akik ott ültek, azok valóban nem írtak, a mai napig sem írnak.

„Vannak hivatásos aláírók!” Emlékszem az öregúrra, aki ezt mondta. Kedves, tisztességes, felkészült tudós volt, de abban szocializálódott, hogy úgysem tehetünk semmit a világ működése ellen, s aki tenni akar, egocentrikus vagy „ugrál”.

Ilyen helyzetekben nincs lélekjelenlétem, de valami olyasmit mondtam volna, hogy nemcsak magamutogatásból lehet felszólalni.

Különben is, a mai világ egészen átrendezte a jelzőket. Nyilvánvaló, hogy Tompa Gábor vagy Gáspárik Attila „magamutogatása” nélkül sehol nem tartana az a színház, amelyet igazgatnak-igazgattak. Örökös „nyüzsgésük” az intézmény hírnevét is szárnyra kapta. Mások visszafogottan vezetnek – időnként meg is látszik az eredménye.

De a kommunizmusban nemcsak fölösleges, hanem veszélyes is volt az ugrálás. Az ember nem ránthatta elő az Erikáját, hogy lekopogja, mi a véleménye a világról. S a Stockholm-szindróma nemcsak terrorista merényletekkor vagy emberrablás esetén működik: aki évtizedekig egyfajta világban él, az óhatatlanul átveszi a szabályait.

A magyar kisebbség ráadásul arra nevelte az embereket, hogy nem jó „kifelé” beszélni, s lassan már semmi sem volt jó azon az egy retorikán kívül, amelynek adott szótára és visszatérő kifejezései vannak. Aki nem annak a szótárnak a nyelvén beszél, és nem azok szerint a szabályok szerint, az nem közénk való.

Ugyanakkor érzékelek egyfajta gőgbe forgatott félelmet is.

Aki kiáll a porondra, az óhatatlanul megsebződik.

Kiderül róla sok minden, időnként a védtelen oldalával fordul a többiek felé. Kötetekben „tökéletes” volt több nemzedék – a publicisztikában nem lehet tökéletesnek lenni, mert az nem a mívesség műfaja. Nem egyedül az írni tudás számít, és az írni tudás sem annyira végleges, mint egy könyvben. A reakcióidő is más már eleve, s az internetnek köszönhetően még sokkal gyorsabb.

Nos, van, aki nem tud ebben részt venni. Vannak, akik csak márványképes műveket tudnak leadni, ahol minden a tehetség, és nagyon kis szerep jut az olvasónak. Diszkréciót és eleganciát emlegetnek, valójában azonban félnek a sebektől. Még inkább attól, hogy tévedhetnek.

Ez, a tévedéstől való félelem akadályoz meg nagyon sok olyan embert, aki élesen és világosan gondol valamit a világról, hogy közügyekben megszólaljon. Innen származik a sok „úgy sincs értelme”, „nem kell kimondani”, „nem néztem meg a dossziémat” és társaik. Innen származik az is, hogy nagy költő csak patyolaterkölcsű ember lehet.

Valójában nem a patyolat a kérdés, hanem önmagunk tévedhetetlenségének megóvása.

Itt van például Kukorelly Endre. Bevallom, olykor én magam is kételkedve figyelem, ki mindenkivel beszélget különféle műsorokban: olyan emberekkel, akik úgyis meggyőzhetetlenek, s akikkel szemben azok cinizmusa vagy ostobasága miatt úgyis alulmarad. Vagy olyanokkal levelezik, akik rég a hatalom foglyai. De mindig van egy olyan kör, legyen bármilyen szűk, amelyik nem a hatalomhoz viszonyul. Mindig vannak, akik talán figyelnek arra, amit mondunk. Mindig alakítjuk a beszédet mi is, még ha gyakran érezzük is, hogy a kutya sem figyel ránk.

Hátha legalább a kutya.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!