A Dűne cirkoruháit másolva oldanák meg az űrhajósok pelenkagondjait

2024. július 14. – 14:20

Másolás

Vágólapra másolva

A Dűne-filmek hatalmas sikere után sokaknak ismerős lehet az a testhez simuló, orrba dugható csővel kiegészülő kezeslábas, amit a fremenek és a főhős, Paul Atreides is hordanak. Ez a cirkoruha, melynek a hő eloszlatása mellett az a dolga, hogy az izzadságtól a lélegzeten át a végtermékig mindenből kivonja és újrahasznosítsa a folyadékot, hiszen a víznél nincs nagyobb kincs az Arrakison. Ilyen rendszer a valóságban eddig nem létezett, egy friss tanulmányban azonban

bemutattak egy erősen ezt idéző rendszert, amellyel a felnőtt pelenkákkal szenvedő űrhajósok életét lehetne jelentősen megkönnyíteni, és amelyet az alkotói szerint akár a Holdara újra embert küldő Artemis-programban is be lehetne vetni.

A Frontiers in Space Technology szaklapban publikált tanulmányban a kutatók azt írják, azért kezdtek el új megoldáson gondolkodni, mert bár a Nemzetközi Űrállomás 1998-as szolgálatba állítása óta 269, átlagosan hat és fél órás űrsétát tettek meg az űrhajósok, még mindig nem találtak ki jobb megoldást a felnőtt pelenkánál.

Ez utóbbit Maximum Absorbency Garmentnek (MAG) hívják, és nátrium-poliakrilátot is tartalmaz, így nagyjából két liter folyadékot képes felszívni. Az űrhajósok így sem szeretik használni, az űrséták előtt inkább kevesebbet esznek és isznak, hogy ne kelljen órákig a saját végtermékükben dolgozniuk az űrben. Pedig ez fizikailag nagyon megterhelő munkát jelent. A rendszer nem is túl megbízható: kényelmetlen, hajlamos szivárogni, fertőzésekhez, bőrirritációhoz vezethet, és a szaga sem kellemes. Ehhez jön még hozzá, hogy az űrhajósok kevesebb mint egy liter vizet tudnak magukkal vinni, szóval a helyzetük annyira nem is különbözik a fremenekétől.

Így teljesen logikusnak tűnik az új rendszer, amely egyszerre oldaná meg a pelenkák és a vízhiány problémáját. Az alkotók a tanulmányban a Dűne helyett a Nemzetközi Űrállomás jelenleg is működő tisztítórendszerét hozták fel példaként, de az egyik szerző a Guardiannek azért megemlítette Frank Herbert klasszikusát is. Röviden összefoglalva egy vizeletgyűjtős nadrágról van szó, amelyből egy nedvességre aktiválódó vákuumszivattyú pumpálja fel a folyadékot egy tisztítórendszerbe.

Forrás: Sofia Etlin et al. / Frontiers in Space Technologies
Forrás: Sofia Etlin et al. / Frontiers in Space Technologies

Ez a rendszer állítólag 87 százalékos hatásfokkal képes megtisztítani a vizeletet, méghozzá elég gyorsan, öt perc alatt összegyűjt és ivóvízzé alakít fél liter folyadékot, amit akár elektrolitokkal is tele lehetne nyomni, hogy az űrhajósok még jobb teljesítményt nyújthassanak. A tisztítórendszer egy hátizsákban van elhelyezve, 8 kilót nyom, nagyjából akkora, mint egy kisebb faliszekrény, és a kutatók szerint nem jelentene óriási extra terhet.

A kutatók szerint annak ellenére, hogy az Artemis-program keretében a NASA nagy hangsúlyt fektet az űrruhái újragondolására, beleértve ebbe az űrsétáknál használhatóakat is, a higiénia és a vízellátás egyelőre nem kapott nagy hangsúlyt ebben. Mint írják, az ő megoldásuk változtathatna a helyzeten, de azt is hangsúlyozzák, hogy további kutatásokra és tesztelésre lesz szükség, hogy valósággá válhasson. Utóbbi már folyamatban is van, ősszel száz önkéntessel akarják tesztelni a prototípusukat, természetesen mikrogravitációban is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!