A holdra szálláshoz tervezett új űrruhát mutatott be a NASA

2023. március 16. – 12:22

A holdra szálláshoz tervezett új űrruhát mutatott be a NASA
Jim Stein, az Axiom Space vállalat főmérnöke bemutatja a kifejezetten a holdra szálláshoz tervezett, újgenerációs űrruhát az amerikai űrkutatási hivatallal (NASA) közösen rendezett sajtóeseményen a houstoni Johnson Űrközpontban 2023. március 15-én – David J. Phillip / AP / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Kifejezetten a holdra szálláshoz tervezett, újgenerációs űrruhát mutatott be az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szerdán a houstoni Johnson Űrközpontban, írja az MTI.

Az elsőként a Holdra lépő űrhajós, Neil Armstrong által 1969-ben viselt nagy, fehér, vaskos öltözet ma már teljesen ódivatú, és az újabb holdra szállást tervező NASA számára fontos volt, hogy kifejezetten erre a célra fejlesszen ki megfelelő – női és férfi szabású – űrruhát.

Az AxEMU elnevezésű űrruha elődjéhez képest sokkal testreszabottabb és rugalmasabb, könnyebb benne mozogni, és több méretben és fazonban is elérhető lesz. A sajtóeseményen nem fedték fel, hogy pontosan hogy fog kinézni az új űrruha, de a fejlesztő Axiom Space nevű vállalat annyit elárult, hogy fehér színű lesz, mert az a szín képes a legjobban visszaverni az erős napfényt a Hold felszínén, illetve a fehér nyújtja a legerősebb védelmet a szélsőséges forrósággal szemben.

Nemcsak a dizájn újult meg, hanem az új űröltözékekbe beépítettek létfenntartó rendszereket és kompressziós ruhákat is, a tervezéskor felhasználták az utóbbi évek repüléselektronikai fejlesztéseit is.

Fotó: David J. Phillip / AP / MTI
Fotó: David J. Phillip / AP / MTI

A NASA Artemis néven indított programot, amelynek célja, hogy 50 év után ismét űrhajóst juttassanak a Holdra. Az Artemis-I küldetést sikerrel teljesítették tavaly decemberben, akkor az Orion űrhajó – még legénység nélkül – megkerülte a Holdat. A 2024-re tervezett, Hold körüli misszióban már űrhajósok is lesznek a fedélzeten.

A NASA és a kanadai űrügynökség áprilisban jelenti be, hogy ki lesz az a négy űrhajós, aki részt vehet a küldetésben. Ha sikerrel járnak, az azt követő Artemis-III küldetés során, várhatóan 2025 végén az asztronauták már le is szállnak a Hold felszínére. A tervek szerint női űrhajós is lesz a Holdra lépők között.

Az Artemis-program végső célja, hogy az ember olyan fenntartható bázist tudjon a Holdon kialakítani, amely segítheti a Mars jövőbeli felderítését.

Az Artemis-program céldátumai

Az Artemis-program távolabbi terveiről, amik részben már a holdbázis, illetve a marsmisszió előkészítése felé mutatnak, itt írtunk bővebben. A program folytatása így fest a tervek szerint:

  • Artemis–2 – 2024 májusában négy emberrel az Orion űrkapszulán belül indul majd a második küldetés, ami egy nagyjából 10 napos holdkerülés lesz.
  • Artemis–3 – 2025-ben jöhet a nagy visszatérés a Holdra, a négyfős személyzet két tagja – egy nő és egy színes bőrű férfi – landol majd a Holdon az összesen kb. 30 napos küldetés során.
  • Artemis–4 – 2027-ben egy négyfős személyzet az első modullal elkezdi a Hold körüli pályán keringő Gateway űrállomás építését.
  • Artemis–5 – 2028-ban már egy új holdjárót visznek magukkal a Hold felszínére, miközben eljut az ESPRIT újratankoló modul a Gatewayre.
  • Artemis–6 – Az egyelőre utolsó, fixen tervezett küldetés, amely 2028-ban egy újabb modullal bővítené a Hold körül keringő űrállomást.
  • Artemis–7 – A még csak tervezés alatt álló, legkorábban 2029-ben induló küldetés mérföldkő lehet, hiszen az első holdbázis első egységeit indítanák és juttatnák célba vele.
  • Artemis–8–11 – 2030–33 között további logisztikai elemekkel bővítenék a holdbázist.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!