A holdra szálláshoz tervezett új űrruhát mutatott be a NASA

2023. március 16. – 12:22

A holdra szálláshoz tervezett új űrruhát mutatott be a NASA
Jim Stein, az Axiom Space vállalat főmérnöke bemutatja a kifejezetten a holdra szálláshoz tervezett, újgenerációs űrruhát az amerikai űrkutatási hivatallal (NASA) közösen rendezett sajtóeseményen a houstoni Johnson Űrközpontban 2023. március 15-én – David J. Phillip / AP / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Kifejezetten a holdra szálláshoz tervezett, újgenerációs űrruhát mutatott be az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szerdán a houstoni Johnson Űrközpontban, írja az MTI.

Az elsőként a Holdra lépő űrhajós, Neil Armstrong által 1969-ben viselt nagy, fehér, vaskos öltözet ma már teljesen ódivatú, és az újabb holdra szállást tervező NASA számára fontos volt, hogy kifejezetten erre a célra fejlesszen ki megfelelő – női és férfi szabású – űrruhát.

Az AxEMU elnevezésű űrruha elődjéhez képest sokkal testreszabottabb és rugalmasabb, könnyebb benne mozogni, és több méretben és fazonban is elérhető lesz. A sajtóeseményen nem fedték fel, hogy pontosan hogy fog kinézni az új űrruha, de a fejlesztő Axiom Space nevű vállalat annyit elárult, hogy fehér színű lesz, mert az a szín képes a legjobban visszaverni az erős napfényt a Hold felszínén, illetve a fehér nyújtja a legerősebb védelmet a szélsőséges forrósággal szemben.

Nemcsak a dizájn újult meg, hanem az új űröltözékekbe beépítettek létfenntartó rendszereket és kompressziós ruhákat is, a tervezéskor felhasználták az utóbbi évek repüléselektronikai fejlesztéseit is.

Fotó: David J. Phillip / AP / MTI
Fotó: David J. Phillip / AP / MTI

A NASA Artemis néven indított programot, amelynek célja, hogy 50 év után ismét űrhajóst juttassanak a Holdra. Az Artemis-I küldetést sikerrel teljesítették tavaly decemberben, akkor az Orion űrhajó – még legénység nélkül – megkerülte a Holdat. A 2024-re tervezett, Hold körüli misszióban már űrhajósok is lesznek a fedélzeten.

A NASA és a kanadai űrügynökség áprilisban jelenti be, hogy ki lesz az a négy űrhajós, aki részt vehet a küldetésben. Ha sikerrel járnak, az azt követő Artemis-III küldetés során, várhatóan 2025 végén az asztronauták már le is szállnak a Hold felszínére. A tervek szerint női űrhajós is lesz a Holdra lépők között.

Az Artemis-program végső célja, hogy az ember olyan fenntartható bázist tudjon a Holdon kialakítani, amely segítheti a Mars jövőbeli felderítését.

Az Artemis-program céldátumai

Az Artemis-program távolabbi terveiről, amik részben már a holdbázis, illetve a marsmisszió előkészítése felé mutatnak, itt írtunk bővebben. A program folytatása így fest a tervek szerint:

  • Artemis–2 – 2024 májusában négy emberrel az Orion űrkapszulán belül indul majd a második küldetés, ami egy nagyjából 10 napos holdkerülés lesz.
  • Artemis–3 – 2025-ben jöhet a nagy visszatérés a Holdra, a négyfős személyzet két tagja – egy nő és egy színes bőrű férfi – landol majd a Holdon az összesen kb. 30 napos küldetés során.
  • Artemis–4 – 2027-ben egy négyfős személyzet az első modullal elkezdi a Hold körüli pályán keringő Gateway űrállomás építését.
  • Artemis–5 – 2028-ban már egy új holdjárót visznek magukkal a Hold felszínére, miközben eljut az ESPRIT újratankoló modul a Gatewayre.
  • Artemis–6 – Az egyelőre utolsó, fixen tervezett küldetés, amely 2028-ban egy újabb modullal bővítené a Hold körül keringő űrállomást.
  • Artemis–7 – A még csak tervezés alatt álló, legkorábban 2029-ben induló küldetés mérföldkő lehet, hiszen az első holdbázis első egységeit indítanák és juttatnák célba vele.
  • Artemis–8–11 – 2030–33 között további logisztikai elemekkel bővítenék a holdbázist.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!