Mit adott nekünk 25 év alatt a Google?

Legfontosabb

2023. szeptember 8. – 23:26

Mit adott nekünk 25 év alatt a Google?
Larry Page és Sergey Brin egy szerverteremben, a Google Mountain View-i székhelyén, 2003-ban – Fotó: Kim Kulish / Corbis / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Ön tudja, mikor van a Google születésnapja? Valószínűleg nem, de pár másodperc alatt ki lehet deríteni, hogy a céget hivatalosan 1998. szeptember 4-én jegyezték be, és ha egy kicsit több időt szánunk rá, akkor azt is megtudhatjuk, hogy a cég bármiféle konkrét ok nélkül mégis szeptember 27-én szokott ünnepelni. Ehhez nem kell mást tenni, mint ráguglizni arra, hogy Google, a magyarban is az internetes keresés szinonimájaként használatos kifejezés pedig tényleg mindent elmond arról, hogy mekkora hatással volt a cég az életünkre.

A hivatalos ünneplésnek ugyan még nincs itt az ideje, de 25 év azért mégis 25 év, így érthető, hogy Sundar Pichai, a Google, illetve az anyacég Alphabet vezérigazgatója már a hét elején számvetést tartott a cég blogján. Itt nemcsak az elmúlt negyed évszázad eseményeit vette sorra, hanem a jövőbe is tekintett (spoiler: mesterséges intelligencia), ez pedig jó apropó arra, hogy végigszaladjunk a hivatalosan már 25 éves Google történetének legfontosabb állomásain, sikerein és persze kudarcain is.

Hátmasszázstól a guglizásig

A Google alapítói, Larry Page és Sergey Brin, 1995-ben találkoztak a Stanfordon, és hamar meg is találták a közös hangot egymással, így 1996 elején megszületett az első közös projektjük, a BackRub (a név magyarul azt jelenti, hátmasszázs). Ez a hivatkozások száma alapján rangsorolta relevancia szerint a honlapokat az interneten, és a nevét is a visszamutató hivatkozásokról (angolul backlinkekről) kapta, 1997-ben azonban Page úgy döntött, hogy jobb nevet kell találniuk neki. Itt jött be a képbe egy másik stanfordi arc, Sean Anderson, aki a googolplexet javasolta, Page a rövidebb googollal tromfolt rá.

Aztán amikor rá akart keresni a googol.com-ra, hogy kiderítse, bejegyezték-e már, véletlenül azt írta be, hogy google.com, a többi pedig már történelem.

A google.com-ot 1997. szeptember 15-én jegyezték be, szűk egy évvel később egy Andy Bechtolsheim nevű német villamosmérnök és befektető 100 ezer dollárral szállt be a projektbe, megszületett a Google Inc., amelyet, mint azt mostanra már önök is tudják, 1998. szeptember 4-én jegyeztek be hivatalosan. A Google a következő időszakban más befektetőktől, például az Amazon-alapító Jeff Bezostól is kapott pénzt, 2000-ben viszont a manapság Google Ads néven futó, keresőszavakat áruba bocsátó AdWords – amelynek legelső vásárlója egy kis, homárokat áruló vállalkozás volt – megnyitotta a cég saját pénzcsapjait is.

George Reyes, a Google pénzügyi igazgatója, Eric E. Schmidt elnök-vezérigazgató, Omid Kordestani, a globális értékesítésért és a helyszíni műveletekért felelős alelnök, Larry Page, a társalapító és a termékekért felelős elnök, Robert Greifeld, a NASDAQ elnöke és vezérigazgatója, valamint David Drummond, a Google vállalatfejlesztésért felelős alelnöke a Google tőzsdei bevezetésének ünnepségén, 2004. augusztus 19-én, New Yorkban – Fotó: Alan Perlman / NASDAQ / Getty Images / AFP
George Reyes, a Google pénzügyi igazgatója, Eric E. Schmidt elnök-vezérigazgató, Omid Kordestani, a globális értékesítésért és a helyszíni műveletekért felelős alelnök, Larry Page, a társalapító és a termékekért felelős elnök, Robert Greifeld, a NASDAQ elnöke és vezérigazgatója, valamint David Drummond, a Google vállalatfejlesztésért felelős alelnöke a Google tőzsdei bevezetésének ünnepségén, 2004. augusztus 19-én, New Yorkban – Fotó: Alan Perlman / NASDAQ / Getty Images / AFP

A Google ugyanebben az évben lett a Yahoo! alapértelmezett keresőmotorja is – ez azért különösen vicces, mert a Yahoo 1998-ban egymillió dollárért megvehette volna a céget, de lemondott a lehetőségről. 2002-ben amúgy rájöttek, hogy hülyeséget csináltak, és 3 milliárd dollárt ajánlottak érte, a hónapokig tartó egyeztetések azonban kútba estek, miután az alapítók 5 milliárdnál nem akartak lejjebb menni. Persze, mint azóta kiderült, ez még mindig hihetetlenül alacsony ár lett volna a Google-ért, amely az évek során mindig elő tudott állni valami újjal, és amelynek keresőmotorja annyira ikonikus, hogy a to google 2006 óta igeként szerepel az amerikai Merriam-Webster és a brit Oxford értelmező szótárban is.

Puritán keresőmotortól a svájci bicskáig

2001-ben a szöveges találatok mellett már képeket is lehetett keresni a Google-ön, mert mindenki Jennifer Lopez zöld Versace ruhájára volt kíváncsi, és azóta is folyamatosan érkeztek az olyan új projektek, amelyek máig meghatározók a saját szegmensükben. Ilyen az emailezésben a Gmail, a navigációban a Google Térkép, a böngészőknél a Chrome, a mobilos operációs rendszereknél a 2005-ben felvásárolt Android, a videómegosztóknál meg az egy évvel később megszerzett YouTube. A Google 2010 óta az okostelefonos piacon is próbálja megvetni a lábát – a Nexus és a Pixel mellett a saját alkalmazásboltjával, a Google Playjel is –, a Chrome OS nevű operációs rendszerével pedig a Windowsnak és a macOS-nek is csinált kihívót.

Az 1848–1849-es forradalom évfordulójára készült Doodle – Fotó: Jon Wiley and Micheal Lopez / Google
Az 1848–1849-es forradalom évfordulójára készült Doodle – Fotó: Jon Wiley and Micheal Lopez / Google

Emellett természetesen olyan, kevésbé fajsúlyos, de a felhasználóknak kedves vívmányok is köthetők a Google-höz, mint a Térképbe integrált Street View vagy a Doodle-ök. A Street View-nak gyakorlati haszna ritkán van, de jó móka virtuálisan bejárni a világ utcáit – nem véletlenül húztak fel rá játékot is Geoguessr néven –, és annak is van egy furcsa bája, amikor valaki vasvillával támad rá az utcákat fotózó autóra Balatonőszödön, aztán a polgármester azt mondja, hogy ez nem szép dolog, de amúgy miért lomtalanítás idején kellett jönni. A Doodle-ök sem hasznosak, ráadásul amióta mindenki a böngésző címsorából keres, egyre ritkábban látni őket, de ettől még kétségtelenül menők az olyan húzások, mint amikor a Google egy egész cicás kalandjátékot rejtett el a logójában a tokiói olimpia miatt.

Persze a Google-nek volt rengeteg ballépése is,

elkaszált projektek tekintetében pedig annyira notóriusnak számítanak, hogy külön honlapon tartják számon ezeket, amely szerint eddig egészen pontosan 288 termékét nyírta ki a Google. Ezek közé tartozik például az idén lelőtt, felhőben videójátékozós Stadia, a nagy reményekkel indult közösségi oldal, a Google+ vagy az idén év elején végleg kivégzett Google Glass.

Károly walesi herceg, brit trónörökös felpróbálja a Google Glass okosszemüveget 2014. május 14-én, a kanadai Innovation Alley kiállításon – Fotó: Chris Jackson / Getty Images
Károly walesi herceg, brit trónörökös felpróbálja a Google Glass okosszemüveget 2014. május 14-én, a kanadai Innovation Alley kiállításon – Fotó: Chris Jackson / Getty Images

Azt amúgy maga Sundar Pichai is kiemelte, hogy nem mindig jártak sikerrel – ő a Google Wave-et hozta fel példaként –, és hozzátette, hogy a jövőt sem volt soha egyszerű megjósolniuk, de szerinte végül mindig megtalálták a megfelelő választ, és a bizonytalanságok ellenére mindig erősebben tértek vissza.

MI-vel a jövőbe

Pichai 2004-ben csatlakozott a céghez, így a Google történetének legtöbb fontos állomását belülről nézhette végig, beleértve ebbe a 2015-ös átstrukturálást is, amikor a Google bekerült az Alphabet alá. Ez azért is volt fontos, mert Pichai ekkor lett a Google vezérigazgatója, az Alphabet irányítását pedig akkor vette át, amikor az annak megalakítása óta egyébként is háttérbe vonult Page és Brin 2019-ben bejelentették a távozásukat a cégtől. Az internetre gyakorolt hatásukat persze Pichai sem győzte hangsúlyozni a hétfői levelében, amelyben konkrétan arra utalt, hogy annak idején a Google-ön keresett rá, hogy hogy kell jól szerepelni egy interjún a Google-nél,

de a vezérigazgató az elért eredmények kötelező felsorolása után többet foglalkozott a jövővel, ami a Google-nél is egyet jelent a mesterséges intelligenciával.

A Google már a kétezres évek elején foglalkozott gépi tanulással, a kereséseinket 2001 óta kiegészítő Google Autocomplete is ennek volt az eredménye. A 2010-es években aztán feljebb is tekerték ezt a Deepmind 2014-es felvásárlásával, amelynek AlphaStar nevű modellje StarCraft II-ben, az AlphaZero pedig többek között sakkban és góban képezte magát emberfeletti szintre, míg az AlphaFold másfél év alatt majdnem minden ismert fehérje szerkezetét megjósolta. A Google menet közben fejlesztett kifejezetten gépi tanulásra szánt gyorsítókat is, idén februárban pedig a ChatGPT-re válaszul bejelentette a saját, Bard nevű csetbotját, amelynek nyelvi modelljéről egy azóta kirúgott fejlesztő azt mondta, hogy öntudatra ébredt, májusban pedig tényleg felzárkózott a Microsoft mellé az MI kiaknázásáért folyó versenyfutásban.

Ez persze nem lesz egyszerű menet, mert többek közt az Európai Unió és az Egyesült Államok is dolgozik már az MI-re vonatkozó szabályozásokon, amelyekkel a Google-nek is meggyűlhet majd a baja. A különféle vizsgálatok és gigantikus pénzbírságok, mondjuk, nem idegenek a cégnek, amely Magyarországon és nemzetközi szinten is rendszeresen fut bele hasonlókba. A Google éppen tavaly bukta el a fellebbezését az EU 2018-ban kiszabott, 4,125 milliárd eurós rekordbírságának ügyében, a 25. születésnapját pedig egy szokatlanul nagy trösztellenes ügy most kezdődő tárgyalásával ünnepelheti az Egyesült Államokban.

A cégnek korábban is rendszeresen kellett százmilliós vagy akár milliárdos bírságokat fizetnie különféle szabályok megsértése miatt Európában, és jövőre a reklámpiaci dominanciája miatt is kérdőre vonják majd a céget Amerikában is. Azt ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy a Google dominanciája egyelőre még mindig nem ingott meg, a keresőmotoroknál és a böngészőknél legalábbis biztosan nem, miután pedig a mesterséges intelligenciában is komolyan tepernek, erre felhúzva a következő korszaknak is ők lehetnek az egyik nagy nyertesei. Az évente több százmilliárdos bevételüket is figyelembe véve pedig a bírságokat is van miből fizetni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!