Beyoncé rekorder lett, Harry Styles pedig az év albuma díjat hozta el az idei Grammyn

2023. február 6. – 09:48

Beyoncé rekorder lett, Harry Styles pedig az év albuma díjat hozta el az idei Grammyn
Harry Styles a legjobb popalbumért és az év albumáért járó díjjal a 65. Grammy-díjátadón Los Angelesben – Fotó: Mike Blake / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Beyoncé rekordot döntött, idén elhozta a 32. Grammy-díját, Harry Styles pedig az év albuma és a legjobb popalbumért járó díjat is bezsebelte az idei, 65. Grammy-díjátadón – írja a BBC.

„Megpróbálok nem túl érzelmes lenni” – mondta Beyoncé, miután megnyerte a legjobb tánczenei/elektronikus albumért járó Grammyt. Ezzel történelmet írt, hiszen övé az eddig legtöbb begyűjtött Grammy-díj.

Ezzel egyébként a magyar származású karmester és zongoraművész, Solti György (Georg Solti) rekordját döntötte meg.

Az év albumáért járó díjat azonban sokadjára sem sikerült elhoznia Beyoncénak, akit eddig négyszer is jelöltek ebben a kategóriában – 2017-ben a díjat elnyerő Adele is azt mondta, hogy szerinte Beyoncé jobban megérdemelte volna az elismerést.

Az év albumát Harry Styles nyerte a Harry's House-zal, amivel egyébként a legjobb popalbum kategóriát is bezsebelte. Styles a díj átvételekor azt mondta, hogy fontos arra emlékeztetni magukat, hogy a zenében nincs olyan, hogy legjobb. Styles 2022-es budapesti koncertjén egyébként mi is ott voltunk.

Az estén egyébként brit előadók sorra hozták el a díjakat: a Wet Leg két Grammyt is nyert, köztük a legjobb alternatív album kategóriáját. Sam Smith és Kim Petras kapták a legjobb popduónak járó elismerést az Unholy című dalukért. Petras ezzel az első transznemű előadó lett, akit díjat kapott a Grammyn. Smith 2015-ben négy díjat is nyert, ekkor ő volt a legjobb új előadó is.

Grammyt nyert a 2021 végén visszatérő Adele is, ő az Easy On Me című slágeréért a legjobb szóló popzenei előadás díjat nyerte el. A Grammy-díjat fiának, Angelónak ajánlotta. „Az első versszakot a zuhany alatt írtam, amikor úgy döntöttem, hogy megváltoztatom a fiam életét” – mondta az énekesnő, utalva ezzel válására.

A 65. Grammy-díjátadó néhány további díjazottja:

  • Az év dala a 73 éves Bonnie Rait, Just Like That című dala lett;
  • legjobb új előadónak idén Samara Joyt választották;
  • a legjobb rapalbumért járó díjat Kendrick Lamar kapta;
  • az év felvétele díjat Lizzo kapta az About Damn Time-ért;
  • a legjobb rockalbumért és a legjobb metál teljesítményért járó díjat is az európai turnéját lemondó Ozzy Osbourne zsebelte be.

Az idei Grammyn megemlékeztek az utóbbi időben elhunyt előadókról is, köztük volt Olivia Newton-John, Irene Cara, David Crosby és Jeff Beck is. Offset pedig Without You című számot adta elő – ezt a dalt unokaöccse és zenésztársa, Takeoff tragikus halála után írta. A tavalyi gáláról írt cikkünk ide kattintva érhető el.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!