Az X-Faktor győztese: Szerintem a fiatalok felnéznek ránk, mert nem félünk kilépni az emberek elé

2022. november 24. – 21:22

Az X-Faktor győztese: Szerintem a fiatalok felnéznek ránk, mert nem félünk kilépni az emberek elé
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Solyom Berni nyerte a 2022-es X-Faktort, amire nem is jelentkezett volna, ha szülei nem javasolják neki, sőt a verseny előtt azon sem gondolkodott, hogy zenész legyen. A verseny után beszélgettünk vele a jövőjéről, és arról is, szerinte miért lehet annyira sikeres egy tehetségkutató itthon. Ugyanabban reménykedik, mint minden felfedezett, vagyis hogy fenn tudja tartani majd az érdeklődést, és nem fog elkallódni.

Néhány évvel ezelőtt egyszer már jelentkezett az RTL tehetségkutatójába, az X-Faktorba Solyom Berni, ám akkor még tovább sem jutott – idén viszont a 17 éves, az erdélyi Gyergyószentmiklósról érkező lány megnyerte a 2022-es évadot. Szülei ötlete volt, hogy elmenjen a magyarországi X-Faktor helyi castingjára, és amikor jelentkezett, meg sem fordult a fejében, hogy megnyerheti a műsort. Az elmúlt években azon sem gondolkodott, hogy zenész legyen – mondta, amikor kedden beszélgettünk vele.

A fiatal lánynak még a legtöbb kérdésben nincs markáns, kialakult véleménye: Berni egyelőre csak zenélni szeretne, és tenni azért, hogy ne vesszen el a tehetségkutatók süllyesztőjében.

Gyergyószentmiklósról a budapesti X-Faktor színpadára

A győzelemhez szerinte a tehetségén kívül szükség volt a szorgalmára is, sok munkát tett bele a produkcióiba. Óriási változás volt neki, hogy 17 évesen a műsor idejére Budapestre költözött.

Amikor arról kérdeztük, szerinte mennyit jelentett az erdélyi magyarok támogatása a versenyben, azt mondta: „Arról én nem tehetek, hogy nem itt születtem, de nagyon hálás vagyok minden erdélyinek, aki rám szavazott, és mindenkinek, aki Magyarországon is rám szavazott.”

A magyar X-Faktorban nem újdonság, hogy valaki Erdélyből érkezik a műsorba, és az sem, hogy végül meg is nyeri a tehetségkutatót. Ez valószínűleg köszönhető annak is, hogy a csatorna nagy hangsúlyt helyez a határon túli castingokra. Például a nyolcadik évad győztes rapduója, a USNK is Erdélyből jött, de az ötödik évad győztese, Tóth Andi is Nagyváradról származik. Erdélyben nőtt fel a több tehetségkutatót, így a Megasztárt is megjáró Csobot Adél is, aki az X-Faktor harmadik évadának lett a legnagyobb felfedezettje, annak ellenére, hogy nem is ő nyert. Később mentorként is szerepelt a produkcióban.

Negyedik éve ByeAlex valamelyik mentoráltja nyeri a műsort

Az X-Faktor koncepciójához tartozik, hogy nemcsak a fellépők, hanem a mentorok is versenyeznek egymással. Éppen ezért lényeges, hogy Solyom Berni is ByeAlex mentoráltja volt, aki valamit jól csinálhat, mert már sorozatban a negyedik éve az ő versenyzői közül kerül ki a győztes, ezzel pedig a hazai X-Faktor legsikeresebb mentorának mondhatja magát. Először 2018-ban a USNK rapduó, aztán Ruszó Tibi, majd az előző évben Alee is elvitte a fődíjat.

Sikere hátterében az állhat, hogy ByeAlex próbált valami újat vinni a műsorba azzal, hogy olyan embereket is továbbjuttatott, akik nem az eddigi tehetségkutatókban megszokottat hozták, vagyis nem a nagy ívű, tiszta éneklést képviselték, hanem például rappeltek. Ő volt az a mentor is, aki elkezdett a versenyzőivel közösen saját szövegeket írni, amiket a mentoráltak előadtak az élő show-ban.

Solyom Berni ilyen szempontból kakukktojásnak számít: hasonlóan az előző évad győzteséhez, Aleehoz, rapperként indult, de mégsem lépett fel saját számmal a műsorban, sőt egyre többször inkább énekelt, mint rappelt. Berni azt mondta, nem szeretne bélyeget ragasztani magára, hogy ő akkor kicsoda valójában. Úgy szeretne zenét készíteni, hogy az raptől vagy énektől függetlenül tetsszen az embereknek.

Megkérdeztük azt is, hogy miért nem voltak saját számai a műsorban, miközben a mentorának ez különösen fontos volt korábban, erre azt mondta, még nem tart ott a karrierjében:

„Ez olyan dolog, hogy vagy valakinek jön már a születésekor, vagy meg kell tanulnia. Nekem meg kell tanulnom.”

Igaz, írt már saját dalokat, de amikor megmutatta ezeket a mentorának, azt a visszajelzést kapta, hogy még fejlődnie kell. Bernit minden téma érdekli, a mostani szövegei leginkább a saját életéről szólnak. Azt még nem tudta megmondani, hogy mennyire áll hozzá közel a raphez kötődő közéleti véleménynyilvánítás, szerinte ez majd később dől el.

Több fiatalnak a példaképévé vált

Az interjú során szóba került az oktatás jövőjéért szervezett október 23-i tüntetés egyik legemlékezetesebb szónoka, Pankotai Lili is, aki csak kicsit idősebb Solyom Berninél, és slammelése igen erős hullámokat gerjesztett a közbeszédben, erős támadásokat kapott a trágárkodása miatt. A Pankotai-féle slam poetry műfaja nem áll távol a raptől, ahhoz hasonlóan az utca nyelvén, akár káromkodva szól, aktuális, akár mélyebb közéleti témákról, társadalmi kérdésekről hétköznapi emberektől hétköznapi embereknek.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Solyom Berni azt mondta, nem hallott Pankotai Lili esetéről, de szerinte mindenki önálló, szabad személy, és azt mond, amit akar. Ugyanakkor nem gondolja, hogy a rapnek feladata lenne ilyen témákról szólnia, szerinte mindenki azt írja le, amit érez. Arra a kérdésre nem tudott válaszolni, hogy ő személyesen mit gondol az ilyen társadalmi problémákat feszegető témákról. A felelősségét viszont érzi annak, hogy most ennyi fiatal követi őt, meg is próbál nekik bizonyítani. Több embernek már most a példaképe, de ez jár egy kis nyomással is:

„Amikor példaképpé válsz, például ha egy szülő példaképe a gyermekének, akkor nem csinálhatsz olyan dolgokat, amiket egy példaképnek nem szabadna.”

Ő mindig arra törekszik, hogy az emberek felnézzenek rá, elmondása szerint neki ez nem okoz nehézséget a mindennapokban.

A lényeg az, hogy szeressenek minket a nézők

De vajon mi történik az X-Faktor versenyzőivel a műsor után? Sokszor nemcsak a korábban kiesettek, hanem maguk a győztesek is eltűnnek a süllyesztőben, és hát valószínűleg sokan bajban lennének, ha az elmúlt évek két győztesétől, Ruszó Tibitől vagy Riccótól és Claudiától kellene egy-egy saját dalt mondaniuk. Akad persze ellenpélda is, akinek sikerül megmaradnia a piacon, például Tóth Andi, Opitz Barbara vagy Manue, akik azóta több RTL-es és TV2-es műsorban is szerepeltek.

Amikor Bernit arról kérdeztük, szerinte mi lehet az oka az eltűnésnek, azt mondta, ebben nagyon sok tényező közrejátszik, de erről nem akar beszélni. A fennmaradáshoz tanácsokat a korábbi versenyzőktől és a mentorától sem kapott, szerinte most az a lényeg, hogy fejlessze magát, és hogy „szeressenek minket a nézők”. Ő azért fog dolgozni, hogy igyekezzen fenntartani az érdeklődést. Arról nem tud sokat, mi kellene ahhoz, hogy ő ne tűnjön majd el: azt mondta, egyelőre jó zenét kell csinálnia.

És az X-Faktor megy tovább

Az idei X-Faktorban bejelentették, hogy jövőre is folytatódik a tehetségkutató show, azaz lesz 12. évad is. A műsort még mindig sokan követik, bár az idén elég erős konkurenciát kapott a Sztárban sztár leszek!-kel: volt is rá példa, hogy a két műsor idősávjában rávert a TV2 az RTL-re teljes nézőszámban és a 18–49-es korosztályban is. Ezzel együtt az X-Faktort azért továbbra is megnézik 300–750 ezren vagy alkalmanként még többen. A Tábor első adását a 18–49 éves korosztályban például 409 ezren követték, ami annak tükrében különösen szép szám, hogy hosszú reklámokkal megtöltött adásról beszélünk.

Berni szerint azért ennyire sikeres az X-Faktor, mert szeretik nézni az emberek a tehetséges fiatalok versenyzését.

„Mert a fiatalok kíváncsiak más fiatalokra, akik lehet, hogy el tudják érni az álmaikat. És szerintem a fiatalok felnéznek ránk, mert mi nem félünk kilépni az emberek elé, és nem félünk megmutatni azt, amiben jók vagyunk.”

Fontos célja volt, hogy ne váljon nagyképűvé, ne változzon meg a műsor hatására, és úgy érzi, ez egyelőre sikerült. Nagyon örül neki, hogy ezt az egészet megélhette, mert szerinte „vagány volt”, és sok embert ismert meg. „Jó volt egy kicsit kiszabadulni a mindennapokból, és egy kicsit ezt a sztáréletet élni.”

Berni a műsor után nem sokáig maradt Budapesten, szerdán hazament Gyergyószentmiklósra, hogy pár hétig pihenjen. A sulit mindenképpen szeretné befejezni, jövőre már végzős lesz. A tanárai, osztálytársai nagyon segítőkészek voltak vele a verseny alatt, rendszeresen küldték neki az anyagokat és a házi feladatokat. Aztán ha úgy alakulna, és befutna, akkor akár Budapestre is felköltözne. De mindent a szüleivel fog megbeszélni – mondta.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!