Kanadai-iráni film nyerte a fődíjat Karlovy Varyban

2022. július 09. – 22:24

Másolás

Vágólapra másolva

Sadaf Foroughi iráni rendező Summer with Hope című, kanadai-iráni koprodukcióban készült filmjének ítélték oda szombaton az 56. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a legjobb filmnek járó Kristályglóbuszt. A 45 éves, Teheránban élő rendező a filmszemle zárógáláján személyesen vette át a Kristályglóbuszt Jirí Bartoska fesztiválelnöktől – írja az MTI.

A nyertes film főhőse egy fiatal úszó, Omid (perzsául reményt jelent) aki egy fontos versenyre készül, de ezt megnehezítik azok az intrikák és elvárások, amik nemcsak saját családtagjai, de a tágabb közössége felől is érkeznek. A film Foroughi második nagyjátékfilmje a 2017-ben debütált Ava után.

Közép-Európa legfontosabb filmszemléjének fődíjáért, amellyel 25 ezer dollár pénzjutalom jár, 12 film versengett. Magyar alkotás nem volt közöttük. A pénzjutalmon fele-fele arányban osztozik a film rendezője és producere. A fesztiválzsűri különdíját Jonás Trueba spanyol rendező Tenéis que venir a verla című filmje kapta, amely a kortárs spanyol társadalom harmincéveseinek életét, problémáit mutatja be. Ezzel a különdíjjal 15 ezer dollár pénzjutalom jár.

A kilencnapos filmszemle zárógáláján Geoffrey Rush ausztrál színész Kristályglóbuszt kapott a világ filmművészetét gazdagító rendkívüli munkásságáért. Az Oscar-díjas ausztrál színész a rangos elismerést személyesen vette át. Benicio del Toro amerikai színész és producer a fesztivál elnökének díját kapta. Ugyancsak a zárógálán kapta meg a fesztiválelnök díját Bolek Polívka, legendás cseh filmszínész, rendező és forgatókönyvíró.

(címlapkép: First Generation Films)

Ez az anyag eredetileg a Telexen jelent meg. Itt érhető el.