Avatar 2-trailer: 24 óra, 148 millió néző

2022. május 12. – 15:12

Másolás

Vágólapra másolva

Két napja jelent meg az év egyik legjobban várt filmje, az Avatar 2 előzetese, és a hivatalos adatok szerint az első 24 órában az összes online platformon összesen 148,6 millió nézője volt (pontosabban ennyiszer indították el összesen a videót, biztosan sokan voltak, akik többször is megnézték). Az első napos trailer-nézettséget a marketingesek fontos mérőszámnak tekintik, jól tükrözi ugyanis az adott film körüli érdeklődést.

Ebből a szempontból a 148 milliós szám elsőre óriásinak tűnik, de valójában azért mégsem olyan magas, mint azt minden idők legnagyobb mozis bestsellerének folytatásától várná az ember. A jelenlegi csúcstartó ebben a sportágban a Pókember: Nincs hazaút 2021 augusztusában debütált előzetese, ami 25 óra alatt 355 milliós nézettséget produkált. A második és a harmadik helyen is az Avengers: Végjáték áll, aminek a 2018. decemberi trailere 289, a pár hónappal későbbi, márciusi 268 millió videóindítást produkált. De még az idei év toplistáján is csak a harmadik helyre jön be az új Avatar, a Gyűrűk ura tévésorozat (257 millió) és a Thor: Love and Thunder (209 millió) mögött.

Az Avatar 2009-ben minden mozis rekordot megdöntött, és James Cameron rendező többször is megmutatta már, hogy képes legendás filmekhez még jobb folytatást csinálni, lásd például az Alienst vagy a Terminator 2-t. Csakhogy 2009 óta nagyot változott a mozis világ. A képregényes-szuperhősös filmek, amik már jó ideje nyomasztóan uralkodnak a mozikban (a pénztáraknál legalábbis biztosan), akkoriban még csak egy érdekes kísérletnek számítottak, a Marvel moziuniverzuma éppen csak elkezdte az építkezést az első Vasemberrel.

Az Avatar látványvilága, a CGI-karakterek ma már általánosnak számítanak a nagyobb költségvetésű filmekben, a korszakalkotónak szánt 3D-s megvalósítás azóta eltűnt a süllyesztőben. Ráadásul a film, annak ellenére, hogy hatalmas nézettséget produkált, a popkultúrában nem igazán tudott megragadni. Nincsenek igazán kultikussá vált, emlékezetes karakterei, jelenetei, idézhető mondatai. Nincs igazi rajongótábora, legalábbis olyan értelemben, ahogy egy Star Warsnak, Harry Potternek vagy a Marvel/DC képregényhőseinek van.

Ráadásul az Avatar 2 nem csak egy egyszerű folytatás, Cameron 5 részesre tervezi a teljes ciklust, az idén decemberi második rész után '24-ben, '26-ban, és '28-ban egy-egy új epizóddal. A második és harmadik rész forgatása együtt zajlott, a negyedik-ötödik részből még csak forgatókönyv van meg. Iparági hírek szerint a négy új Avatar-film forgatási költsége egymilliárd dollár körül alakul, amihez nagyjából még egyszer ennyi egyéb költséget (nagyrészt marketing) lehet hozzászámolni. Ráadásul a mozis jegybevételek átlagosan fele-fele arányban oszlanak meg a mozi és a film forgalmazója között. Vagyis az Avatar-folytatásoknak egyenként egymilliárd dollár körül kell termelniük a mozikban, hogy kijöjjenek nullszaldóra, és csak ezután kezdenek nyereséget hozni.

Ez persze bőven nem megugorhatatlan szint: az első Avatar 3 milliárd közelében jár, és a Covid előtti években évi 5-6 filmnek stabilan megvolt a milliárdos álomhatár. A világjárvány óta azonban ez csak egy filmnek, a Pókember: Nincs hazaútnak sikerült.

Az Avatar 2 premierje december 16-án lesz, addig lehet a trailert újranézni:

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!