Márton Viviána olimpiai bajnok, ez az első magyar taekwondós arany az olimpiákon

Legfontosabb

2024. augusztus 9. – 22:49

Márton Viviána olimpiai bajnok, ez az első magyar taekwondós arany az olimpiákon
Márton Viviána az olimpiai aranyat ünnepelve – Tingshu Wang / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Egész nap magabiztos, taktikus küzdelemmel jutott el az olimpiai döntőbe az első olimpiáján részt vevő 18 éves Márton Viviána. A Spanyolországban élő taekwondós az első fordulóban az elefántcsontparti Ruth Gbagbit győzte le, majd a negyeddöntőben az amerikai Kristine Teachouttal küzdött meg, utána a belga Sarah Charri legyőzésével jutott be a döntőbe.

Ott Aleksandra Perišić volt az ellenfele – a szerb nagyon magabiztosan nyerte az elődöntőjét, 2022-ben világbajnoki ezüstérmes volt 67 kilóban, tavaly pedig Eb-aranyat nyert.

Márton Viviánát és szintén taekwondós ikertestvérét ebben a cikkben mutattuk be.

Perišić a torna harmadik kiemeltje volt, de Mártont ezzel nem lehetett zavarba hozni, a tizenkettedik helyen kiemelt magyar Teachout kivételével végig nála magasabbra rangsorolt ellenfeleket vert, köztük az elődöntőben az első kiemelt Chaarit.

A döntőt Márton kezdte jobban, az első menet feléhez közeledve egy remek fejrúgással került 3-0-s előnybe a valamivel magasabb, ballábas szerbbel szemben. Márton a folytatásban is jól olvasta ellenfele gondolatait, 15 másodperccel a menet vége előtt egy testrúgással 5-0-ra húzott el, majd a szerb megintése miatt már 6-0-ra vezetett. A menet végére jutott még egy sikertelen szerb videózás és egy-egy intés mindkettejüknek, így Márton nagyon simán, 7-1-re nyerte az első menetet.

Fent: Márton (j) és Perišić (b) az olimpiai döntőben – Fotó: Tingshu Wang / Reuters // Lent: Márton Viviána az aranyéremmel – Fotó: Illyés Tibor / MTI Fent: Márton (j) és Perišić (b) az olimpiai döntőben – Fotó: Tingshu Wang / Reuters // Lent: Márton Viviána az aranyéremmel – Fotó: Illyés Tibor / MTI
Fent: Márton (j) és Perišić (b) az olimpiai döntőben – Fotó: Tingshu Wang / Reuters // Lent: Márton Viviána az aranyéremmel – Fotó: Illyés Tibor / MTI

A második menetben Perišić jutott előnyhöz, 40 másodperc után egy testrúgással lett 2-0 neki, de Márton szinte azonnal, másodperceken belül egyenlített, majd egy újabb testrúgással már Márton vezetett 4-2-re. A végéig nem jött pontot érő találat, Márton olimpiai bajnok lett, lehengerlő döntővel.

Márton a győztes döntő után tánccal köszönte meg a közönségnek a biztatást ott, ahol percekkel korábban még Perišić ellen küzdött.

„Nagyon élveztem ezt a napot” – mondta mosolyogva a döntő előtt Márton az M4 Sportnak. Tudta, hogy fizikálisan ő a legjobb, hogy sokat edzett, kijött a lépés. „Próbálunk majd minden olimpián ilyen jól szerepelni. Mindent az ikertestvéremnek, Luánának köszönhetek, nélküle nem is lennék itt.”

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!