A nehézsúlyú UFC-világbajnok napi 20 percet áztatja benzinben az ökleit, valóban működik a régi módszer?

2024. július 17. – 16:06

Másolás

Vágólapra másolva

Oldschool, és igencsak kétes értékű edzésmódszerrel készül újabb címmeccsére a UFC brit nehézsúlyú sztárja, Tom Aspinall.

A 31 éves és 120 kilós bunyós július végén mérkőzik meg a világ vezető MMA-szervezete, az Ultimate Fighting Championship manchesteri gáláján Curtis Blaydes-szel. Aspinall az MMA Fighting podcastjában elárulta, hogy az erős birkózóalapokkal rendelkező amerikai elleni visszavágóra – első meccsükön a britnek 15 másodperc után kifordult a térde, és nem tudta folytatni a küzdelmet – egyebek mellett úgy készül, hogy

napi 20 percre benzinbe mártja az ökleit, hogy bütykei így legyenek minél keményebbek.

Aspinall a módszert egy legendás traveler (azaz Brit-szigetek vándorló életmódot folytató, tévesen a romákkal azonosított közösségéből származó) bokszolóról, Joe Joyce-ról szóló dokumentumfilmből vette.

Egy kicsit vissza akartam nyúlni a saját cigány származásomhoz, ezért kölcsönvettem néhány edzésmódszerét.

Aspinall ezért szalmabálákból kirakott a kertjében egy kört, ahol minden reggel 4 órakor árnyékbokszol egyet, majd pedig napkeltéig, nagyjából 20 percen keresztül áztatja benzinben az ökleit, hogy így legyenek minél keményebbek a bütykei.

Nekem vannak a UFC-ben a legkeményebb ökleim, olyanok, mint egy-egy szikla.

Ennek semmi értelme

Az Aspinallt megihlető 2011-es „Bütyök” dokumentumfilm a traveler puszta kezes bokszolókról szól (Tyson Fury is egy ilyen családból származik, de Guy Ritchie Blöffjében Brad Pitt is egy traveler bunyóst alakít), és ebben a műfajban valóban nem árt, ha valakinek nem szakad fel a kézfején a bőr, ha egy koponyacsonttal találkozik.

Csakhogy a UFC-ben a meccseket 4 unciás kesztyűben vívják, melyben teljesen mindegy, milyen babaőrrel borított öklöket bújtatnak, az ütés keménységét inkább a csontok szilárdsága, a helyes kéztartás, a pontosság meg még egy sor kisebb-nagyobb tényező határozza meg. A 17-3-as mérleggel rendelkező Aspinall egyébként nem áll rosszul ütőerő terén, átlagosan alig 2 percet tölt meccsenként az oktagonban (ez a UFC nyolcszögletű küzdőtere), azaz átlagosan ennyi idő alatt üti ki ellenfeleit.

Ráadásul ahogy a Sports Illustrated cikke megjegyzi, a benzinben található etanol valóban úgy kiszárítja a bőrt, hogy kérges bütyköket idéz elő, azonban a túlzott szárazságtól a bőr meg is tud repedni, ami azután nagyon kellemetlen lehet.

És bár a benzin bőrrel való rövid érintkezése alapvetően nem veszélyes, a rendszeres, 20 percig tartó áztatással már más a helyzet. Bőrünk sok mindentől megvédi a szervezetet, de sok szennyezőanyagot át is ereszt – ahogy egy amerikai közegészségügyi szakfolyóirat kísérletéből kiderül, a csapvízben található vegyszerek 64 százaléka átjut a bőrön. Szóval a benzin bizonyos alkotóelemei hosszas áztatásra bejutnak a szervezetbe, márpedig a benzin ha nem is közvetlenül rákkeltő, de – legalábbis állatkísérletek alapján – elősegítheti daganatos betegségek kialakulását.

De minimum passzra vágja a bőrt.

Aspinall tradicionális edzésmódszerének egyetlen értelmes eleme – oké, az árnyékbokszon kívül – a korai kezdés. A manchesteri UFC 304 gálát ugyanis a promóciós szervezet fő célcsoportjának számító amerikai nézők kedvéért a keleti parti főműsoridőben rendezik, ami azonban a Brit-szigeteken kora hajnalra esik. Azaz Aspinallnak át kell állítania a biológiai óráját ahhoz, hogy reggel 5-6 felé is csúcsformában legyen.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!