Rossit megerősítették a posztján, de hogy lesz ebből vb-szereplés?

2024. július 4. – 11:13

Másolás

Vágólapra másolva

Hat nappal azután, hogy Marco Rossi Németországban sajtótájékoztatót tartott a magyar válogatott Európa-bajnoki kiesése után, és elmondta, hogy nem élvezte egy pillanatát sem a tornának, az MLSZ és a kapitány is megnyugtatott mindenkit, marad a válogatott élén.

„A következő feladat a Nemzetek Ligája őszi küzdelmeinek, majd pedig a vb-selejtező sorozatnak a sikeres megvívása, melyeket az MLSZ és az elnökség maximális támogatása mellett Marco Rossi szövetségi kapitány irányít majd”

jelentette ki Csányi Sándor.

A Nemzetek Ligája-sorozat annyira közel van, hogy már szeptember hetedikén pályára lép a csapat Düsseldorfban Németországgal szemben, három napra rá pedig Bosznia érkezik a Puskás Arénába (az Eb-negyeddöntős Hollandia van még a csoportunkban). A németek pénteken játsszanak az Eb-n a spanyolokkal, ha nyernek, már biztos érmesek, ha viszont veszítenek, csalódás után kezdenek az NL-ben. Bármelyik verzió is jön be, az biztos, hogy kísérletezniük kell, hogy ki kapja meg Kroos helyét a középpályán, hol lehet és kell módosítani a csapaton a vb-ig.

A tét számunkra elég nagy a Nemzetek Ligájában, a magyar válogatott ugyanis Európa 16 legjobb csapata között van, ennek megfelelően az A divízióban lép pályára, és az NL-ből négy nemzet kap még egy esélyt pótvizsgára, ha nem sikerül kijutnia a selejtezőcsoportjából a vb-re. Legutóbb csak ketten csatlakozhattak így, most négyen.

Hogy lehet a vb-re kijutni?

A vb-selejtezők sorsolását decemberben tartják, a világranglistás helyezések alapján szedik szét az 54 európai országot (Oroszország jelenlétével nem kell számolni). Tizenkét csoportot alakítanak ki, ahonnan az elsők automatikusan biztosítják a helyüket a világbajnokságon. A tizenkét másodikhoz csatlakozik majd az NL-sorozat azon négy csapata, amelyeket legjobban rangsorolták.

Mivel Magyarország az A divízióban van, ha megelőzi a csoportjában Boszniát, már ott lehet a rájátszásban, ha egyenes ágon nem jut ki. A playoffban részt vevő tizenhat csapatot négy négyes csoportra bontják, az egymeccses elődöntő és az egymeccses döntő győztese váltja meg a jegyét a vb-re, így lesz végül ott 16 európai csapat az emelt létszámú vb-n. Vagyis nagyon is fontos a presztízs mellett is, hogy az A divízióban jól szerepeljen Rossi csapata.

A vb-sorsolást egyébként a második kalapból várná a jelenlegi helyezések szerint a válogatott – a világranglistás pozíciók alapján tagolják a mezőnyt –, és az első kalap elérésére minimális esélyünk van. De a második kalap is azt jelenti, hogy a törökökkel, vagy a szerbekkel, románokkal vagyunk együtt, így a selejtezőben nem futhatunk össze velük (bár Románia még átcsúszhat a harmadikba). Viszont kaphatjuk ellenfélnek a harmadik kalapból a grúz, a szlovén, vagy az albán csapatot, és velük szemben nagyon kiélezett küzdelemre van kilátás. Sőt, a negyedik kalapban is lehetnek kellemetlen riválisok, különösen idegenben, elég csak Feröerre vagy Koszovóra gondolni.

A jelen állás szerinti kalapok:

Első: Franciaország, Belgium, Anglia, Spanyolország, Hollandia, Portugália, Horvátország, Olaszország, Németország, Svájc, Dánia, Ausztria

Második: Ukrajna, Lengyelország, Törökország, Magyarország, Svédország, Wales, Szerbia, Csehország, Skócia, Norvégia, Görögország, Románia

Harmadik: Szlovákia, Szlovénia, Írország, Grúzia, Finnország, Albánia, Izland, Macedónia, Montenegró, Észak-Írország, Bosznia, Izrael

Negyedik: Bulgária, Luxemburg, Örményország, Belarusz, Kazahsztán, Koszovó, Azerbajdzsán, Észtország, Ciprus, Litvánia, Lettország, Feröer

Ötödik: Moldova, Andorra, Málta, Gibraltár, Liechtenstein, San Marino

A vb-selejtezők 2025 márciusában kezdődnek és novemberig tartanak, majd a 16 csapatos playoffot 2026 márciusában bonyolítják le – itt nyilván kiemelten fontos lesz, hogy ki játszhat hazai pályán.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!