Miért vonulnak ki sorra a nagy energetikai vállalatok Romániából?

2024. október 8. – 13:48

Másolás

Vágólapra másolva

Az E.ON Románia lakossági energiaellátásért felelős divíziójának, amely 3,4 millió romániai fogyasztót szolgál ki, új tulajdonosa a magyar állami tulajdonban lévő MVM lesz. Arról már írtunk, hogy az MVM orosz bekötöttsége miatt sokan kezdik félteni a román energiapiacot, de Sebastian Burduja energiaügyi miniszter szerint nincs ok aggodalomra. A HotNews friss elemzése szerint ez a tranzakció egy sorba illeszkedik azon ügyletekkel, amelyek során nagy globális vagy regionális energetikai cégek vonulnak Romániából, és helyüket kisebb vállalatok veszik át. Példák erre: Shell, Chevron, Exxon, Enel, és most az E.ON. A cikk arra is kitér, hogy a magyar fél hogyan nyer ezen a tranzakción, miközben Románia nem. A tranzakció értékéről is szó esik: a HotNews tudni véli, hogy 200 millió euróért vette volna meg az MVM az E.ON-t.

A nagy energetikai cégek kivonulása Romániából

  1. Shell: A brit-holland Shell már korábban elhagyta Romániát, 2003-2007 között eladta benzinkútjait és a gázüzletágát a MOL csoportnak.
  2. Chevron: Az amerikai Chevron palaolaj- és palagáz kitermelési tervei civil tiltakozásokba ütköztek, majd 2015-ben kivonult az országból, mivel gazdaságilag nem találtak érdekes készleteket.
  3. ExxonMobil: A világ egyik legnagyobb energetikai vállalata, az ExxonMobil, 2022-ben eladta részesedését a Neptun Deep projektben a román állami tulajdonú Romgaznak, mivel a befektetési környezet nem volt megfelelő.
  4. Enel: Az olasz Enel 2023 tavaszán eladta romániai érdekeltségeit a görög Public Power Corporation (PPC) vállalatnak, stratégiai átszervezési okokra hivatkozva.
  5. CEZ: A cseh CEZ 2020-ban adta el romániai divízióját egy befektetési alapnak, amely később egy romániai vállalatnak, a Premier Energy-nek értékesítette tovább.

Miért stratégiai az üzlet Magyarországnak, de nem Romániának?

Az MVM, Magyarország állami energetikai vállalata, jelentős előnyt szerez, mivel egy nagy fogyasztói bázishoz jut hozzá Romániában. Az E.ON vezetése elmondta, hogy az energiapiaci árszabályozás és kompenzációs rendszer nem megfelelő számukra, ezért döntöttek a kivonulás mellett.

A cikk rámutat arra is, hogy a román állami cégek, mint a Romgaz és a Hidroelectrica, szintén érdeklődtek az E.ON divíziója iránt, de túl drágának és nem elég jövedelmezőnek találták az üzletet. Az MVM azonban stratégiai jelentőségűnek tartja a tranzakciót, valószínűleg Magyarország számára fontosnak tartják a regionális befolyás növelését és a Gazprommal fennálló kereskedelmi kapcsolatok bővítését.

Magyarország azért nyer ezen az üzleten, állítja a Hotnews elemzése, mert az MVM egy olyan nagy piaci részesedést szerez Romániában, amely révén tovább növelheti regionális befolyását és erősítheti kapcsolatait a Gazprommal. Magyarország erősen függ az orosz gázszállításoktól, és az MVM tevékenysége révén stratégiai pozíciókat építhet ki Romániában, ami hosszú távon előnyt jelenthet az ország számára.

A cikk arra is felhívja a figyelmet, hogy a román kormány stratégiailag hibázott, amikor – nem tartván fontosnak a tranzakciót – nem vásárolta fel az E.ON érdekeltségeit. Magyarország viszont észrevette a lehetőséget a terjeszkedésre, és most profitál a helyzetből.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!