Csökken a romániai IT-szektor versenyképessége a régió országaihoz viszonyítva

2024. szeptember 28. – 16:25

Másolás

Vágólapra másolva

Az első félévben a román gazdaságban az információs és kommunikációs ágazat nem járult hozzá a GDP növekedéséhez, a szektor részesedése változatlanul 7,8% maradt. Az ágazat volumene stagnált az előző év azonos időszakához képest – közölte az Országos Statisztikai Intézet (INS).

A szektor stagnálásához külső tényezők mellett hozzájárult a tavalyi adótörvény módosítása is, írja a Curs de guvernare portál, amely részletesen elemzi a helyzetet. Mihai Matei, a Romániai Szoftver- és Szolgáltatóipari Szövetség igazgatótanácsának tagja a lapnak elmondta, hogy a stagnálás mögött piaci korrekciók húzódnak meg, melyeket a 2023 novemberében életbe lépett adózási változások is súlyosbítottak. Ezeknek a módosítások értelmében az IT-szakemberek, akiknek bruttó fizetése meghaladja a 10.000 lejt, jövedelemadót kötelesek fizetni. Bár továbbra is mentesülnek a kötelező nyugdíjhozzájárulás (II-es pillér) alól, azoknak, akik folytatni kívánják a hozzájárulást, külön kérelmezniük kell ezt.

Az adókedvezmények megszűnésével párhuzamosan növekvő bérköltségek miatt az IT-szektor egyre kevésbé versenyképes a régió többi országához képest, mint például Lengyelország, Magyarország, Csehország, Bulgária és Ukrajna. A román IT-cégek árainak emelkedése csökkenti az ország vonzerejét külföldi partnerek és befektetők szemében.

Az iparág teljesítménye és az általános gazdasági visszaesés

Az INS adatai szerint az IT-szektor teljesítménye különösen a második negyedévben mutatott visszaesést, amikor az ágazat volumene 98,2-es értékre csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest. Az informatikai és kommunikációs szolgáltatások terén 12,8%-os csökkenést regisztráltak, ami hozzájárult ahhoz, hogy a szektor nem érte el az elmúlt évek két számjegyű növekedését.

Az általános gazdasági környezet sem kedvezett az IT-ágazatnak. A román ipari termelés, különösen a nyugati országok, például Németország gyáriparának visszaesése következtében, az év első felében 0,9%-os csökkenést mutatott. Mivel az IT-szolgáltatások nagy része ipari termelési folyamatokhoz kapcsolódik, ez az ágazat közvetlenül megszenvedte a globális gazdasági visszaesést.

Globális hatások és munkaerőpiaci változások

Az elmúlt év során számos nagy tech-cég globális elbocsátási hulláma elérte Romániát is. Olyan cégek, mint az Oracle, NTT Data Romania, Endiva és Cognizant, már elkezdték a leépítéseket, és a munkaerőpiac lassulása érezhetővé vált a toborzási folyamatokban is. A tavalyi év októberében a román IT-szektorban dolgozó alkalmazottak száma 147.900 volt, ami idén júniusra 145.600-ra csökkent. Bár a havi csökkenések mérsékeltek voltak, a visszaesés folyamata jelzi, hogy a hosszú évek óta tartó növekedési trend megtorpanni látszik.

Az IT-iparban tevékenykedő vállalkozások optimizmusa jelentősen visszaesett az elmúlt évekhez képest. A globális gazdasági bizonytalanság, az ukrajnai háború és a munkaerőpiaci szokások átalakulása növelte a szektorban dolgozók aggodalmát a jövőt illetően.

Matei kiemelte, hogy míg néhány évvel ezelőtt a növekedésre irányuló tervek domináltak a tech szektorban, most inkább bizonytalanság és szorongás uralkodik. A folyamatosan növekvő bérköltségek és a régióbeli versenytársak (például Lengyelország, Magyarország és Bulgária) vonzóbb árazási stratégiái miatt Románia IT-piacának jövője bizonytalan.

A régióban más országokhoz képest Románia súlyosabb visszaesést tapasztalt a szolgáltatási szektorban. 2024 júniusában Románia 6,6%-os éves szinten csökkent a szolgáltatások terén, ami az egyik legnagyobb esés volt az Európai Unióban, Görögország után. Ezzel szemben olyan országok, mint Málta (+20,5%) és Litvánia (+8,6%) jelentős növekedést értek el.

Összességében elmondható, hogy Románia IT-szektorának korábbi „csoda” státusza egyre inkább kifulladni látszik, és a versenyképesség helyreállításához jelentős változtatásokra lenne szükség a gazdasági és adózási politikák terén.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!