Felperzselte a termőföldeket ez a nyár is, de az öntözési beruházások szinte nem létezőek

2024. szeptember 3. – 11:09

Másolás

Vágólapra másolva

Az idei évben Romániában a kukoricatermés több mint 30 százalékos csökkenést mutat a szárazság miatt, míg a napraforgó esetében a veszteségek meghaladhatják a 25%-ot. Nicu Vasile, a Romániai Mezőgazdasági Termelők Egyesületeinek Szövetsége (LAPAR) elnöke szerint a helyzet sokkal rosszabb, mint az előző évben. A szárazság különösen a déli megyéket sújtja, ahol a kukorica terméshozama sok helyen egy tonna alatti hektáronként, sőt, egyes gazdák csak 10-50 kg-ot tudtak betakarítani egy hektárról.

A napraforgó mellett más növények, a bab, borsó és szója is jelentős károkat szenvedtek, Románia például 45.000 tonna babot volt kénytelen importálni Egyiptomból. A búza terméshozama is vegyes eredményeket mutat: jó termés volt ott, ahol esett csapadék, de a déli régiókban, mint a Bărăgan, a szárazság negyedik éve tart.

Nicu Vasile szerint a mezőgazdaságban szükség lenne az öntözési rendszerek fejlesztésére, beleértve a mélyfúrású kutakból, tavakból és tározókból való öntözést. Jelenleg azonban a mezőgazdaság nagy problémája a földterületek széttagoltsága, ami akadályozza a modernizációt és az öntözési beruházásokat. Emellett a kártérítések ígéretei nem elegendőek; szükség van egy átfogó nemzeti stratégiára az agrárszektor fejlesztésére.

A kormány által kiosztott pénzügyi támogatások jelenleg főként ipari célokra mennek, nem a közvetlen mezőgazdasági termelés fejlesztésére. Vasile rámutatott, hogy a szubvenciók sok esetben nem a termelők napi szükségleteit szolgálják, hanem inkább ipari gépekre és eszközökre költik el őket, amelyek ára jelentősen megemelkedett az utóbbi időben. Például egy év alatt egy mezőgazdasági gép ára 100.000 euróról akár 250.000 euróra is nőhetett. Vasile szerint az ilyen árnövekedések mögött sokszor „marketingfogások” állnak, amelyek végső soron az agrárvállalkozások tőkevesztéséhez vezetnek.

Vasile hangsúlyozta, hogy a pénzek nem megfelelő elosztása és a stratégiai tervezés hiánya akadályozza a román mezőgazdaság fejlődését, és sürgeti a hatóságokat, hogy hozzanak létre egy hosszú távú stratégiát, amely valóban támogatja a mezőgazdasági termelők érdekeit és biztosítja a szektor fenntarthatóságát.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!