Románia gazdasági növekedése kiemelkedő az EU-ban, de a megyék közötti különbségek jelentősek

2024. augusztus 15. – 10:27

Másolás

Vágólapra másolva

Románia gazdasága a második negyedévben 0,8%-os növekedést mutatott, ami az egyik legmagasabb az Európai Unióban, míg az eurozóna átlagos növekedése mindössze 0,3% volt. Ez alapján Románia „Európa tigrisei” közé sorolható. Azonban a részletek alaposabb vizsgálata után kiderül, hogy a helyzet ennél bonyolultabb, mutat rá a Hotnews portál rövid elemzése.

Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint 2024 első félévében a bruttó hazai termék (GDP) 0,7%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Ennek a növekedésnek valószínűleg a fogyasztás volt a fő motorja, amelyet azonban nagyrészt az importok tápláltak, így más országok gazdaságát erősítette ez a növekedés.

Megyék közötti eltérések

Miközben Bukarest, amely az ország GDP-jének több mint egynegyedét adja, gyors ütemben növekszik, más megyék, mint például Tulcea vagy Teleorman, lényegesen lassabb ütemet mutatnak. A Nemzeti Stratégiai és Előrejelzési Bizottság adatai szerint idén a legkisebb gazdasági növekedést Dâmbovița, Olt és Máramaros megyék mutatják, míg a legdinamikusabban fejlődő régiók közé Bukarest, Brassó és Konstanca tartoznak.

2023-ban Dâmbovița, Kovászna, Galați és Ialomița gazdasága mindössze 0,1%-kal nőtt, míg Kolozs és Temes megye 4%-os növekedést produkált.

Miért nem érzékelik az emberek a gazdasági növekedést?

Annak ellenére, hogy a gazdaság számos területen javul, a munkanélküliség alacsony szinten van, a beruházások gyorsulnak és az infláció csökken, sok román állampolgár továbbra is pesszimistán tekint gazdasági helyzetére és pénzügyeire. Ennek oka, hogy a makrogazdasági mutatók javulása nem feltétlenül tükröződik a háztartások szintjén.

Az élelmiszerek, a közüzemi számlák, a gyermekgondozás vagy az oktatás költségeinek magas ára továbbra is jelentős nyomást gyakorol a családi költségvetésre, még akkor is, ha az infláció csökken.

Romániában a gazdasági egyenlőtlenség továbbra is jelentős, ami miatt a GDP növekedése nem feltétlenül tükrözi a lakosság jólétét. A nagy bérkülönbségek, a hatalmas különleges nyugdíjak és a sokszor a megélhetési minimum alatt lévő „rendes” nyugdíjak azt eredményezik, hogy a gazdasági növekedés kevésbé releváns mutató a lakosság jólétére nézve.

A GDP egyébként, mint a gazdasági növekedés mérőszáma, nem alkalmas a jólét értékelésére. Csak a gazdaság méretét méri, de nem tükrözi a társadalom fejlettségét. A GDP túlzott használata téves képet adhat a fejlődésről.

A román gazdaság makrogazdasági szinten kiegyensúlyozott, de mikrogazdasági szinten feszültségek tapasztalhatók. Ezek a feszültségek főként az adórendszer egyenlőtlenségeiből, a gyenge költségvetési bevételekből és a pénzügyi fegyelem hiányából fakadnak. A gazdasági növekedés nem egyformán érezhető mindenki számára, mivel a pénzügyi fegyelem hiánya aránytalanul nagy terhet ró a gazdaságban aktív jogi és természetes személyek egy részére.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!