A külföldön dolgozó román vendégmunkások által hazaküldött pénz a GDP 2,8%-át tette ki tavaly

2024. augusztus 13. – 13:34

Másolás

Vágólapra másolva

A külföldön dolgozó román munkavállalók által hazaküldött pénzösszegek a tavalyi évben a román GDP 2,8%-át tették ki, ami mintegy 320 milliárd eurónak felel meg – derül ki a Knomadnak, a Világbank által is támogatott platformnak az adataiból, amiket a Ziarul Financiar ismertetett. Ezzel Románia az Európai Unióban a harmadik helyet foglalja el a hazautalások GDP-hez viszonyított arányát tekintve, Horvátország és Portugália után.

Portugália esetében a GDP 3,9 százalékát teszi ki a hazautalások, amit az magyaráz, hogy ez az ország rendelkezik a legmagasabb kivándorlási rátával Európában, ahogyan az a portugál Expresso lap is írja. A portugál fiatalok egyharmada elhagyta az országot, hogy jobb életet teremtsen magának külföldön. Horvátország esetében az ország lakosságának közel fele él külföldön, ami szintén megmagyarázza a magas hazautalási arányt (7,4%).

Romániát illetően a legfrissebb becslések szerint több mint 4 millió román állampolgár hagyta el az országot, és él vagy dolgozik külföldön, főként Olaszországban és Spanyolországban, de Németország, Franciaország vagy az Egyesült Királyság is jelentős román diaszpórával rendelkezik.

A Knomad adatai arra is rávilágítanak, hogy a gazdaságilag kevésbé fejlett országok sokkal inkább függenek a hazautalásoktól, mint a gazdagabb országok. Például Hollandiában, Finnországban, Norvégiában és Írországban a hazautalások a GDP-nek csupán 0,1-0,2%-át teszik ki, részben azért, mert ezekben az országokban kevesen vándorolnak ki, részben pedig azért, mert a GDP olyan magas, hogy a külföldön dolgozók által hazaküldött pénzösszegek nem jelentenek jelentős tételt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!