Bár az infláció csökkent, a nemzeti bank kamatcsökkenéssel reagált a még mindig meglévő kockázatokra

2024. július 17. – 20:32

Másolás

Vágólapra másolva

A Román Nemzeti Bank (BNR) a gazdasági kockázatok miatt csökkentette az alapkamatot, mivel bár az infláció gyorsabban csökken a vártnál, a pénzügyi helyzet továbbra is bizonytalan és a bérek növekedése inflációs nyomást okozhat. Az állami béremelések és a minimálbér emelése komoly kihívások elé állíthatják a magánszektort, miközben a költségvetési hiány is növekszik. A gazdasági növekedés ugyan várhatóan gyorsul a következő negyedévekben, de a lej árfolyama hosszú távon veszélyben lehet.

A Román Nemzeti Bank (BNR) a gazdasági kockázatok miatt óvatosan csökkentette az alapkamatot, mivel bár az infláció csökken, a fiskális területen jelentős kockázatok állnak fenn, és a bérekre is komoly nyomás nehezedik. Az alapkamat 0,25 százalékponttal, 6,75%-ra csökkent, a betéti kamatláb pedig 5,75%-ra. Ez az első kamatcsökkentés három év után.

Az infláció mértéke az utóbbi hónapokban gyorsabban csökkent, mint várták. Márciusban még 6,6% volt, májusban 5,1%-ra, júniusban pedig 4,9%-ra esett vissza. Ez jobb eredmény, mint a májusi előrejelzés, amely szerint az infláció decemberben érte volna el a 4,9%-ot. A BNR ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a gazdasági kilátások továbbra is bizonytalanok, különösen a hosszabb távú előrejelzések tekintetében.

Fiskális kockázatok és béremelések

A BNR különösen aggódik a fiskális kockázatok miatt, mivel a költségvetési hiány az év első felében elérte a GDP 3,6%-át. Az állami szférában végrehajtott béremelések és a minimálbér növekedése jelentős nyomást gyakorol a magánszféra béreire is, ami inflációs nyomást okozhat. Emellett az új nyugdíjtörvény teljes hatása is bizonytalan, ami további költségvetési kockázatokat hordozhat.

Munkaerőpiaci feszültségek

A munkaerőpiac feszültségei is növekednek. A vállalatok nehezen találnak szakképzett munkaerőt, miközben a munkanélküliség enyhén nőtt. A közszféra béremelése miatt a magánszférában is emelkednek a bérek, ami további inflációs nyomást okozhat. A BNR tagjai szerint ezek a fejlemények aggasztóak a jövőbeni infláció és az ország versenyképessége szempontjából.

Gazdasági növekedés és inflációs nyomás

Az első negyedévben a gazdasági növekedés gyenge volt, mindössze 0,4%-os negyedéves és 0,1%-os éves növekedést mutatott. Azonban a következő két negyedévben gyorsulás várható, főként a fogyasztás és beruházások növekedése miatt. Az inflációs nyomás a következő időszakban intenzívebb lehet, mint korábban prognosztizálták.

A lej árfolyamának kockázatai

A költségvetési és folyó fizetési mérleg hiányai komoly kockázatot jelentenek a lej árfolyamára nézve. Jelenleg a lej erős, de hosszú távon kockázatok vannak a fiskális konszolidáció és a geopolitikai feszültségek miatt. A BNR szerint a lej árfolyamának viselkedését befolyásolhatja a hazai pénzpiac vonzereje és szezonális tényezők is.

A következő monetáris politikai ülés augusztusban lesz, ahol a BNR újabb döntéseket hozhat a gazdasági folyamatok tükrében.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!