Miután megelőzte Magyarországot, Románia utolérte Lengyelországot is a vásárlóerő-paritás alapú GDP tekintetében

2024. június 28. – 10:13

Másolás

Vágólapra másolva

A Profit.ro portál ír arról az Eurostat adatai alapján, hogy Románia, miután megelőzte Magyarországot, immár Lengyelországgal is egyenlővé vált a vásárlóerő-paritáson alapuló bruttó hazai termék (GDP) tekintetében. Románia elérte az EU átlagának 80%-át az egy főre jutó GDP értékében, ezzel egy szintre került Lengyelországgal és közelít Észtország szintjéhez.

Románia GDP-je tavaly meghaladta az 1600 milliárd lejt, ami 250%-kal nagyobb, mint 10 évvel ezelőtt. 2013-ban az ország GDP-je 650 milliárd lej volt. Ez gyors és látványos fejlődés, ami Romániát az európai fejlődési verseny élére helyezi.

Az EU átlagánál 10-20%-kal alacsonyabb az egy főre jutó GDP Spanyolországban, Litvániában, Portugáliában, Észtországban, Lengyelországban és Romániában. Magyarország, Horvátország, a tagjelölt Törökország, Szlovákia és Lettország GDP-je kevesebb mint 30%-kal marad el az átlagtól.

A román kormány célja, hogy Romániát regionális gazdasági vezetővé tegye, és hogy a román munkavállalók legyenek a legjobban fizetettek Közép- és Kelet-Európában. A lengyel elemzők is elismerik Románia gazdasági növekedését és a lakosság életszínvonalának javulását.

Cezary Bachański, a Lengyel Vállalkozók és Munkavállalók Szövetségének (ZPP) igazgatója kiemelte, hogy Románia vonzóbb a vállalkozások számára, mint Lengyelország, az áfa és az egyszerűbb adórendszer kiszámíthatósága, valamint az alacsonyabb adóterhek miatt. Példaként említi a 8%-os osztalékadót (Lengyelországban 19%) és az alacsonyabb munkajárulékokat. Románia a második helyen áll az EU-ban a munkajövedelmek adóztatásában, mindössze 5%-kal, szemben az EU átlagával, ami 24,7%.

Bachański szerint a nagy infrastrukturális beruházások, valamint a légi és tengeri szállítási Schengen-térséghez való csatlakozás is növeli Románia vonzerejét. Hozzátette, hogy néhány év múlva Románia jelentős részt vesz majd át a lengyel piacról, amit már most igazol, hogy a nagy nemzetközi vállalatok, például a Michelin, Romániába helyezik át tevékenységüket Lengyelországból.

Az Eurostat adatai szerint Románia 2023 végére Lengyelországgal egy szintre került az egy főre jutó vásárlóerő-paritáson alapuló GDP tekintetében is. A tényleges egyéni fogyasztás (AIC) tekintetében Románia 89%-on áll, míg Lengyelország 86%-on.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!