Románia még mindig az EU egyik legolcsóbb országa

2024. június 22. – 14:50

Másolás

Vágólapra másolva

2023-ban az EU-ban a háztartások végső fogyasztási kiadásainak árszintjei jelentős eltéréseket mutattak. A legmagasabb árszinteket Dániában (az EU átlagának 143%-a), Írországban (142%) és Luxemburgban (135%) rögzítették. A legalacsonyabb árszinteket Bulgáriában és Romániában (mindkettő az EU átlagának 60%-a), valamint Lengyelországban (66%) jegyezték fel.

Forrás: Eurostat
Forrás: Eurostat

Az árszint indexek a háztartások különböző kiadási csoportjai között is jelentős különbségeket mutattak. Az alkohol és dohánytermékek esetében a legnagyobb árkülönbséget rögzítették: Írországban ezek árszintje 3,2-szer magasabb volt, mint Bulgáriában. A legalacsonyabb árszinteket Bulgáriában (az EU átlagának 66%-a), Lengyelországban (77%) és Romániában (85%) regisztrálták, míg a legmagasabbakat Írországban (211%), Finnországban (170%) és Dániában (133%). Ezek az eltérések főként az ezen termékekre kivetett adók különbségeiből adódnak.

Az éttermek és szállodák esetében is nagy eltérések voltak: Bulgáriában (az EU átlagának 52%-a), Romániában (65%) és Magyarországon (72%) a legolcsóbbak, míg Dániában (152%), Finnországban (129%) és Írországban (128%) a legdrágábbak. A ruházat árszintje is változatos volt, a legolcsóbb Spanyolországban (81%), Bulgáriában (82%) és Magyarországon (88%), míg a legdrágább Dániában (131%), Csehországban (126%) és Észtországban (118%) volt.

Az élelmiszerek és alkoholmentes italok árszintje Romániában a legalacsonyabb (az EU átlagának 74%-a), míg Luxemburgban a legmagasabb (119%). A személyes közlekedési eszközök árszintje Szlovákiában a legalacsonyabb (90%), Dániában pedig a legmagasabb (129%). A fogyasztói elektronikai cikkek esetében Olaszországban a legalacsonyabb (92%), míg Franciaországban a legmagasabb (113%) árszintet rögzítették.

Forrás: Eurostat
Forrás: Eurostat

Az energia (elektromosság, gáz és egyéb üzemanyagok) esetében a legnagyobb árkülönbséget figyelték meg, a legdrágább ország Hollandia, a legolcsóbb pedig Törökország volt. Az EU országai közül Magyarország volt a legolcsóbb ezen a téren. A bútorok és berendezések, valamint háztartási készülékek esetében Málta volt a legdrágább, míg Bulgária és Lengyelország volt a legolcsóbb. A fogyasztói elektronikai cikkek árszintje Franciaországban volt a legmagasabb az EU-ban, míg Olaszországban a legalacsonyabb.

A személyes közlekedési eszközök árszintje Dániában volt a legmagasabb az EU-ban, míg Szlovákiában a legalacsonyabb. A közlekedési szolgáltatások, kommunikáció (szolgáltatások és eszközök), valamint az éttermek és szállodák árszintje szintén nagy eltéréseket mutatott. A közlekedési szolgáltatások ára Izlandon volt a legmagasabb, míg Albániában a legalacsonyabb. Az EU-ban Dánia volt a legdrágább, míg Bulgária a legolcsóbb. A kommunikációs szolgáltatások ára Svájcban volt a legmagasabb, míg Romániában a legalacsonyabb. Az éttermek és szállodák árszintje Svájcban volt a legmagasabb, míg Észak-Macedóniában a legalacsonyabb. Az EU-ban Dánia volt a legdrágább, míg Bulgária a legolcsóbb ezen a téren.

Az árszint különbségek legnagyobb részét az alkoholos italok és dohánytermékek adózásának különbségei okozták. Az árkülönbségek termékcsoportonként és országonként is eltérőek voltak, a legnagyobb eltéréseket az energia és az alkoholos italok és dohánytermékek esetében figyelték meg. Az EU-s országok árszintjei közötti különbségek az elmúlt években némi konvergenciát mutattak, de jelentős különbségek még mindig fennállnak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!