Vita az EU kohéziós alapjainak jövőjéről: Románia számára milliárdos tét forog kockán

2024. június 21. – 13:19

Másolás

Vágólapra másolva

Heves vita zajlik az EU-ban arról, hogy a jövőbeni uniós források a reformokhoz lesznek-e kötve, mint a helyreállítási terv esetében, vagy feltétel nélkül kapják meg őket, mint ahogy eddig történt az a kohéziós alapok esetében. Mindenki Ursula von der Leyen új politikai programjára kíváncsi, és ebben a kontextusban Vasco Alves Cordeiro, az Európai Régiók Bizottságának elnöke föltette a kérdést az újrázni kívánó Von der Leyennek, hogy mi a szándéka a jelenlegi kohéziós alapokkal. Cordeiro szerint ezek megszüntetése és a kohéziós politikai biztos posztjának eltörlése „gyengítené és aláásná az EU alapelveit, és hatással lenne a belső piacra, a társadalmi és területi kohézióra, valamint végső soron a demokráciára és az európai projektre.” A vitára a G4Media hívta fel a figyelmet, és megszólaltatta azokat a vezetői EU-s tisztségeket betöltő romániai politikusokat is, akiknek rálátásuk van erre.

A lap rámutat, hogy a kohéziós alapok Romániát és más 18 tagállamot segítenek a fejlődésben. Az Európai Régiók Bizottságának elnöke felszólította Ursula von der Leyent, hogy nyilvánosan nyilatkozzon, szeretné-e a jelenlegi, „klasszikus” alapokat, amelyeket a tagállamok a költési módjától függetlenül kapnak, egy olyan mechanizmussal helyettesíteni, amely hasonló a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközhöz (PNRR), amelyben a pénzeket reformokhoz kötik és felfüggeszthetők, ha egy állam nem hajtja végre a reformokat. Románia számára, amelynek nagy lemaradásai vannak a Nyugathoz képest, ez a vita milliárd eurós téttel bír.

A G4Media összefoglalta melyek a kétféle pénzeszköz közötti különbségek, és melyek volnának a változás legfontosabb következményei:

  • A kohéziós alapok nincsenek reformokhoz kötve, és csak szélsőséges esetekben veszíthetők el (például a jogállamiság megsértése esetén, mint Magyarország esetében). Ezzel szemben a PNRR alapok reformokhoz vannak kötve, és felfüggeszthetők vagy késleltethetők, ha a reformok nem teljesülnek (például Románia még mindig nem kapta meg a második részletet, mert nem hajtotta végre az összes reformot).
  • A kohéziós alapokat mind a központi kormányzat, mind a helyi hatóságok kezelik (Románia esetében a 8 Regionális Fejlesztési Ügynökség – ADR), ami a hatalom megosztását jelenti a központi és a helyi szint között. Ezzel szemben a PNRR alapokat csak a kormányok kezelik, ami elégedetlenséget vált ki az EU regionális hatóságaiban.
  • A kohéziós alapok nem feltétlenül követik az EU alapvető politikáit (például a gazdasági versenyképesség növelése az USA és Kína globális versenyében, környezetvédelmi politikák, digitalizáció), hanem az egyes tagállamok specifikus szükségletei szerint alakítják ki őket. A PNRR alapok viszont az Európai Bizottság által irányított nagy projektekre irányulnak, amelyek az EU szintű politikáknak felelnek meg.

A témában megszólalt Siegfried Mureșan, liberális politikus, az Európai Parlament néppárti frakciójának alelnöke, aki úgy véli, hogy a kohéziós politika továbbra is számos tagállam támogatását élvezi, és az alapok folyósítása a következő költségvetési ciklusban is folytatódni fog, esetleg bizonyos módosításokkal. Mureșan úgy fogalmazott, hogy „különösen az új beruházásokra és a reformokat végrehajtó országoknak szánt további forrásokra összpontosítanak majd, de nem várom, hogy minden európai pénzalapot a reformokhoz kössenek”.

Muresan, aki az Európai Parlament részéről koordinálta a nemzeti fejlesztési programról szóló vitát, azt is elmondta, hogy „a kohéziós politika egyik előnye a helyi és regionális önkormányzatok bevonása, amelyek a kohéziós politikában erős, a nemzeti fejlesztési programban pedig gyengébb szerepet játszanak. A nemzeti fejlesztési program a kormányok kezében lévő eszköz, annak ellenére, hogy az Európai Parlament szeretné, ha a helyi önkormányzatok jobban részt vennének a végrehajtásban. A nemzeti kormányok ezt nem fogadták el, amikor az európai jogszabályt kidolgoztuk. A kohéziós politikának tehát megvan az az előnye is, hogy a helyi hatóságok bevonásával. Ezért a helyi hatóságok továbbra is a kohéziós politika védelmezői maradnak, ahogyan az Európai Parlament mindig is az volt.”

Lesznek Romániát érintő változások? Siegfried Mureșan szerint „arra számítok, hogy a kohéziós politika tovább fejlődik, hogy ösztönözze különösen a digitalizációval, az energiafogyasztás csökkentésével, az energiahatékonyság javításával kapcsolatos új területeken történő beruházásokat, sőt a polgárok jobb védelméhez vezető beruházásokat, a kettős felhasználású, polgári és katonai projekteket, de nem számítok arra, hogy a kohéziós politika mélyen megváltoztatja a szolidaritás és a méltányos fejlődés politikájának jellegét”.

Corina Crețu, az Európai Bizottság korábbi regionális politikáért felelős biztosa arra figyelmeztet, hogy a regionális politika és a területi kohézió portfóliójának megszüntetése „nagyon rossz jelzést adna az európai szolidaritásról és a kevésbé fejlett régiók támogatásáról”. Hangsúlyozta, hogy „az 1970-es évek óta ez a politika bizonyította hatékonyságát a Nyugat és Kelet közötti, valamint az egyes országok régiói közötti különbségek csökkentésében.”

Corina Cretu figyelmeztetett, hogy „politikai szempontból a kohéziós politikai tárca feladása Európa-ellenes áramlatokat gerjesztene különböző országokban, amelyek már kampányoltak egyes tagállamok önzéséről, az európai polgárokkal való eltérő bánásmódról. Kelet-Európa az európai alapoknak köszönhetően óriási fejlődésen ment keresztül, és a keleti partnerség országainak és a Nyugat-Balkánnak az előcsatlakozási alapokra úgy szüksége van, mint a levegőre. Osztom azt a nézetet, hogy azonnali tisztázásra van szükség az Európai Bizottság részéről” – jelentette ki.

Dacian Cioloș, volt európai mezőgazdasági biztos szerint nem várható a kohéziós politika megszűnése középtávon, de Romániának problémái vannak a belső kohézióval, mert nem hajtotta végre helyesen az európai alapok felhasználását. „Ha Románia jól végezte volna a dolgát, nem lenne problémája ezzel a változással,” tette hozzá.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!