PNRR: 2026-ban meghúzzák a vonalat, és ami nem teljesült addig, az elúszik

2024. április 19. – 16:58

Másolás

Vágólapra másolva


Az Európai Unió gazdasági és pénzügyminiszterei az ECOFIN Tanácsán arról döntöttek, hogy a helyreállítási és reziliencia alapok felhasználhatósági időtartamát nem hosszabbítják meg 2026 után. Románia Nemzeti Helyreállítási és Reziliencia Terve (PNRR) is ennek a mechanizmusnak a része, ami azt jelenti, hogy a romániai projekteket 2026-ig kell megvalósítani, és az elkülönített forrásokat fel kell használni. Ennek kapcsán Corina Crețu európai parlamenti képviselő hangsúlyozta, hogy a befektetések és reformok gyors megvalósítása kulcsfontosságú lesz.

Néhány ország, köztük Olaszország és Lengyelország – amelyeknek helyreállítási tervét az Európai Bizottság korábban blokkolta – szeretett volna további időt kapni a NextGenerationEU pénzügyi eszköz használatára, mivel eddig a rendelkezésre álló pénzügyi alapjukból körülbelül 30 százalékot használtak fel eddig. Ezt azonban a szigorúbb északi országok és az Európai Bizottság nem támogatta, annak ellenére sem, hogy a teljes 750 milliárd eurónak egy része, amit az unió gazdasági felpörgetésére szántak, nem lesz elköltve a kitűzött határidő lezárultáig.

Paolo Gentiloni, az Európai Bizottság gazdasági biztosa emlékeztetett a teljes konszenzus elérésének nehézségeire, de azt is mondta, nem lenne lehetetlen egyezségre jutni, bár 2026-ban végződik a program. Emellett megindult a vita a 2026-tól kezdődő közös prioritások finanszírozásáról, amit Gentiloni is támogatott, különösen a közös adósság kibocsátásával kapcsolatosan, bár ezt a német pénzügyminiszter elutasította.

Románia decemberben nyújtotta be harmadik fizetési kérelmét a PNRR-ből, amely 2,7 milliárd eurót tesz ki, de ezt még nem hagyták jóvá, noha a szabályzatban meghatározott határidő már lejárt. Románia eddig a PNRR-ből körülbelül 9,4 milliárd eurót kapott, ami a kiosztott források 32%-át jelenti. Crețu kiemelte, hogy a PNRR történelmi lehetőség Románia számára és reméli, hogy 2026-ra nem kell visszaküldeniük a fel nem használt forrásokat.

A 2024-ben megvalósítandó beruházások és reformok között szerepel, hogy 75 ezer osztályterem bútorzatát kicserélik, 1200 elektromos iskolabuszt vásárolnak, 10 ezer tudományos laboratóriumot létesítenek, legalább 25 állami kórházat úgy újítanak fel és rendeznek be, hogy hathatósan csökkentsék a kórházon belüli fertőzések kockázatát, 25 intenzív osztályon valósulnak meg beruházások, és a vasúti és közúti infrastruktúrába történő beruházások 50 százalékát is befejezik.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!