Nagy eséllyel már 2024 első negyedévében létrejöhet az adásvétel az OTP és a Transilvania Bank között

2024. január 22. – 20:21

Másolás

Vágólapra másolva

A Bloomberg szerint jól haladnak a tárgyalások a Transilvania Bank és az OTP romániai leányvállalatának az eladásáról. A gazdasági portál úgy fogalmaz, hogy a neki nyilatkozó és a tárgyalásokat ismerő személyek szerint az OTP megállapodott a romániai egység Banca Transilvania részére történő eladásáról, és az üzlet jó úton halad afelé, hogy az első negyedévben megtörténjen az adásvétel.

A Bloomberg két forrása szerint hamarosan bejelenthetik az üzletet, míg egy harmadik úgy értékelte, még az első negyedév vége előtt nyilvánosságra hozhatják a megállapodást.

Az OTP és a Transilvania, a legnagyobb román bank közelebb került az üzlethez, miután a múlt héten találkoztak a két pénzintézet felső vezetői. A megbeszélések tavaly év vége óta folynak, amikor a Transilvania Bank az utolsó fennmaradó ajánlattevőként jelent meg az egység megvásárlásáról folytatott tárgyalásokon. A budapesti székhelyű Concorde brókercég 350 millió euróra (381 millió dollár) értékelte az OTP romániai leányvállalatát.

Az OTP és a Transilvania képviselői nem kívántak nyilatkozni a megkötés előtt álló üzletről sem a Bloombergnek, sem más sajtóorgánumnak. Az OTP, amely egy sor felvásárlással Közép- és Kelet-Európa egyik legnagyobb bankjává nőtte ki magát, a kisebb piaci részesedéssel rendelkező egységek értékesítésére irányuló stratégia részeként döntött a romániai üzletág eladásáról, mutat rá a portál.

A két fél közötti tárgyalások tavaly év végén kezdődtek, miután az erdélyi pénzintézet volt az utolsó megmaradt ajánlattevő a magyar tőkéjű bankra. Tavaly nyáron négy másik bank is érdeklődött az OTP Csoport romániai leányvállalata iránt: az olasz UniCredit, két osztrák bank (Raiffeisen Bank International és Erste Group), valamint a sikerrel pályázó Transilvania. Az OTP romániai fiókja a 10. helyen áll a hazai pénzintézetek között, mintegy 20 milliárd lejes eszközállománnyal és 2%-os piaci részesedéssel rendelkezik.

A tranzakció Romániában a felvásárlási hullámot lovagolja meg, mivel a nyugat-európai bankok igyekeznek terjeszkedni a régióban, hogy kihasználják a viszonylag gyorsabb gazdasági növekedést egy olyan országban, amelynek sikerült elkerülnie a recessziót.

Októberben az UniCredit állapodott meg az Alpha Bank helyi egységének megvásárlásáról, valamint a görög bankban lévő részesedéséről. Az Intesa Sanpaolo esetében szintén folyamatban van a romániai First Bank megvásárlása a magántulajdonostól.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!