A török e-kereskedelmi óriás, a Trendyol 2024-ben meg akarja hódítani a román, magyar és a cseh piacot is

2024. január 8. – 10:18

Másolás

Vágólapra másolva

A Trendyol, Törökország legnagyobb e-kereskedelmi platformja belép a romániai piacra, adja hírül az Economedia gazdasági portál. A lap ismerteti, hogy a cég 2021 nyarán lett az első dekakornis (minimum 10 milliárdot érő startup) Törökországban, és a kínai e-kereskedelmi óriás, az Alibaba Group Holding stratégiai befektetőként többségi ellenőrzése alatt tartja: 2018-ban a cég 71,6 százalékát szerezte meg.

Törökországban a Trendyol riválisa a Hepsiburada, amelyet Aydin Dogan médiamágnás lányai irányítanak, aki a romániai Kanal D tévécsatornát is birtokló Dogan Holdingnak az alapítója.

Romániában az eMAG a legnagyobb helyi online kiskereskedő, és nemrég nyitotta meg Budapest közelében a régió legnagyobb e-kereskedelmi logisztikai központját.

Románia az az ország, amely révén a Trendyol most a kelet-európai piacot célozza meg főként a térség uniós tagországként fennálló potenciálja miatt.

„2024 első negyedévében belépünk a kelet-európai piacra. Romániával, Görögországgal, Magyarországgal és a Cseh Köztársasággal kezdünk, a következő időszakban pedig növelni fogjuk a piac országainak számát” – mondta Erdem Inan, a Trendyol csoport vezérigazgatója. „Célunk, hogy mind a 300 000 eladónk számára lehetővé tegyük, hogy olyan régiókban értékesítsenek, mint Európa, a Közel-Kelet és az Öböl-országok” – tette hozzá.

„Gyártóink minőségi megközelítése, termékeik és a márka pozicionálása jelentős potenciált kínál. Az, hogy Törökországból rövid időn belül és alacsony költséggel elérhetjük a régiót, sok szempontból előnyös” – magyarázta. „Az e-piac által kínált előnyök kihasználásával hozzájárulunk a török gyártók nemzetközi piacokra irányuló elektronikus exportjához” – mondta Inan.

A platform Romániát követően Görögországban, Magyarországon és a Cseh Köztársaságban is terjeszkedni fog, majd az év végéig Lengyelország, Szlovákia és Bulgária következik. A cél – az év végére 350 millió dolláros kereskedelmi forgalmat, 2 millió aktív ügyfelet és több mint 4 millió megrendelést elérni a régióban.

Jelenleg a törökországi új exportőrök egyharmada a Trendyolon keresztül értékesíti termékeit, és a platform a tavalyi évet mintegy 3 millió ügyféllel és 12 millió megrendeléssel tudta zárni. A platformon összesen mintegy 30 millió ügyfél, 250 000 eladó és 80 millió termék szerepel a listán, a világ több mint 100 országába szállít, és irodái vannak Ankarában, Isztambulban, Izmirben, Amszterdamban, Berlinben és Luxemburgban. Célja, hogy globális piacvezetővé váljon. A 2010-ben alapított platformot több mint 16 milliárd dollárra értékelik, és 2021-ben 1,5 milliárd dollárt gyűjtött olyan befektetőktől, mint a SoftBank Group, a General Atlantic, a Katari Befektetési Hatóság és Abu Dhabi állami vagyonalapja.

A Trendyolnak saját logisztikai hálózata van, nevezetesen a Trendyol Express az e-kereskedelmi vállalkozások, valamint a Trendyol GO az expressz kézbesítési szolgáltatások számára.

2023 őszén a Trendyol kínai többségi tulajdonosa, az Alibaba Erdogan elnökkel tartott találkozója végén bejelentette, hogy további 2 milliárd dollárt kíván befektetni a Trendyolba. Michael Evans, az Alibaba elnöke akkor azt mondta, hogy a csoport Európa és a közel-keleti piacok irányába szeretne terjeszkedni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!