Áremelések 2024-ben: listáztuk a dráguló árucikkeket és szolgáltatásokat

2024. január 1. – 19:36

Másolás

Vágólapra másolva

A 2024-es év magasabb árakat és kevesebb vásárlóerőt hoz magával. Emelkedik az áfa a bizonyos mennyiségű cukrot tartalmazó termékekre, a biotermékekre, illetve a dohány, az alkohol és a magasabb cukortartalmú italok jövedéki adója.

Az gazdasági elemzők úgy vélik, a vásárlók az olcsóbb termékek felé fordulnak majd, a termelők pedig visszafogják a termelést. A következő év nehéznek ígérkezik a román polgárok számára: mind azok, akik fogyasztanak, mind azok, akik termelnek és akiknek vállalkozásuk van több nehézséggel fognak szembesülni, mint 2023-ban, derül ki az elemzésekből.

Nemcsak a bio- és hagyományos élelmiszerek, vagy a magas cukortartalmú készítmények fognak drágulni, hanem bizonyos szolgáltatások is. Például a fesztiválok, klubok vagy edzőtermek által nyújtott szolgáltatások, de emelkednek a lakásárak, illetve az egyre nagyobb keresletnek örvendő fotovoltaikus panelek árai is magasabbak lesznek. A drágulások okát a 2024. január 1-jétől életbe lépő költségvetési- jogszabálycsomagban kell keresni.

A bio- és hagyományos élelmiszerek esetében az áfa 5 százalékról 9 százalékra történő emelése miatt fog emelkedni az ár.

De áfaemelés lesz a 120 000 euró értékhatárig terjedő lakások esetében is, valamint a fesztiválok, klubok és edzőtermek által nyújtott szolgáltatásokra is ugyanez vonatkozik.

A vállalkozásokat is magasabb adók terhelik majd. Így a jövő évtől bizonyos vállalatokra 3 százalékos forgalmi adót vezetnek be, és új adókat vezetnek be a bankok, valamint az olaj- és gázágazatban tevékenykedő vállalatok számára, ami az üzemanyagárak emelkedéséhez vezet.

A szállodák és éttermek áfájának 19 százalékra történő emelése jelentős következményekkel járhat a romániai turisztikai szolgáltatások költségeire, a becslések szerint legalább 10 százalékos növekedéssel kell számolni – figyelmeztetnek a Romániai Utazási Irodák Országos Szövetségéhez (ANAT) tartozó turisztikai cégek.

A kormánynak a deficitcsökkentést célzó terveivel összefüggésben az adóemelésre, köztük az áfaemelésre vonatkozó javaslatok komoly aggodalmakat keltenek az utazási irodák körében. Az ANAT rámutat, hogy ezek olyan javaslatok, mint például a köztisztviselők üdülési csekkjeinek eltörlése és az idegenforgalmi ágazat adóemelése, szociális problémákhoz és mély költségvetési hiányhoz vezethetnek.

„Az ANAT csatlakozik a gazdasági szakemberekhez és a munkaadói szövetségekhez, akik riadót fújnak ezen intézkedések gazdaságra gyakorolt súlyos negatív hatása miatt. Az áfa rövid időn belül második alkalommal történő emelése a turizmusban az áremelkedések láncolatához vezethet. Ez az intézkedés a gazdaságot a megélhetés szürke zónájába taszítaná, és felgyorsítaná a fogyasztás negatív spirálját. Az összes környező országban az idegenforgalomban alacsony az áfakulcs. Ráadásul a világjárvány és a háború közelsége által oly súlyosan érintett turizmus Romániában sokkal kevésbé kompenzálódott, mint Európa többi részén. A romániai turizmus még mindig a 2019-es eredmények felénél tart, nehezen lábadozik” – mutatott rá Adrian Voican, az ANAT és a Román Turisztikai Tanácsadó Testület alelnöke.

Egy 2024-es antalyai nyaralás például az infláció miatt 5-10 százalékkal drágulna 2023-hoz képest.

Az 5 százalékos áfakulcs megmarad a tankönyvek, könyvek, újságok és folyóiratok, a kastélyok, múzeumok, emlékházak, történelmi emlékművek, építészeti és régészeti emlékek, állatkertek és botanikus kertek, vásárok, kiállítások, mozik és kulturális rendezvények látogatása esetén.

Itt van a rövid lista azokkal a legfontosabb módosításokkal, amelyek 2024. január 1-jétől lépnek életbe:

  • A mezőgazdaságban és az építőiparban dolgozók egészségügyi hozzájárulást fognak fizetni;
  • Az egészségügyi szolgáltatási járulék felső határának eltörlése az engedélyezett természetes személyek (PFA) esetében;
  • Az osztalékadó 8 százalékról 10 százalékra történő emelése;
  • A 600.000 lej alatti lakások adója az eddigi 5 százalékról 9 százalékra emelkedik;
  • Az 50 millió eurónál nagyobb forgalmú vállalatok minimum 1 százalékos forgalmi adót fizetnek.
  • 1 százalékos adó azokra a házakra és lakásokra, amelyek együttes értéke meghaladja az 500 000 eurót;
  • 5 százalékos adó az ingatlanok eladása esetén;
  • a bankok 1 százalékos forgalmi adót fognak fizetni;
  • a mikrovállalkozások esetében a felső határ 300.000 lejre (60.000 euró) csökkentése a jelenlegi 500.000 euróról;
  • jövedelemadó bevezetése a 10.000 lejnél nagyobb fizetéssel rendelkező IT-alkalmazottak számára;
  • átállás a kedvezményes, 9 százalékos HÉA-kulcsról a normál HÉA-kulcs alkalmazására az alkoholmentes sör és a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek értékesítésére, amelyek teljes cukortartalma 10 g/100 g termék.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!