Üzembe helyezték Románia legnagyobb napelemparkját

2023. november 28. – 11:11

Másolás

Vágólapra másolva

Működésbe lépett Románia legnagyobb napelemparkja, amely az Argeș megyei Răteștiben épült, írja a Profit.ro.

Az izraeli Econergy és a Nofar Energy vállalatok tulajdonában lévő fotovoltaikus park 155 MW összkapacitással bír Rătești-ben, ezzel nem csak Románia, de közép-kelet-európai régióban is a legnagyobbnak számít. A megújuló energiát termelő egység több mint 100 000 háztartás áramellátására képes biztosítani, ami évi 168 000 tonna CO2-kibocsátás kiküszöbölését jelenti. A park az elkövetkező hetekben teljes kapacitással kezdi meg az áramellátást.

A fejlesztők szerint a beruházás összértéke 102 millió euró, ami a romániai fotovoltaika eddigi legnagyobb beruházása. Az Econergy a múlt héten jelentette be, hogy a költségek finanszírozására 60 millió eurós hitelt kapott a Raiffeisen Bank Internationaltól.

Az Econergy a romániai hálózatra való csatlakozást követő tízéves menedzsment-periódusról is megállapodást írt alá, a projekt bevételeinek 4%-áért cserébe. A Rătești-i park a működés első öt évében várhatóan évi 19,8 millió eurós átlagos bevételt és 17,2 millió eurós működési nyereséget fog termelni. A vállalat további három, összesen 234 MW kapacitású fotovoltaikus projektet épít Romániában, amelyek üzembe helyezése a következő hat hónapban várható.

Az Econergy megújulóenergia-projektek nemzetközi fejlesztője és üzemeltetője, amely Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Lengyelországban, Romániában és Olaszországban működik, és több mint 200 napenergia- és szélerőmű-projekt van fejlesztés alatt. A Nofar Energy a tel-avivi tőzsdén jegyzett, fotovoltaikus és szélenergia-termelő és -tároló létesítmények fejlesztésére és üzemeltetésére szakosodott vállalat, amely Spanyolországban, Olaszországban, Izraelben, Lengyelországban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban működik.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!