Üzembe helyezték Románia legnagyobb napelemparkját

2023. november 28. – 11:11

Másolás

Vágólapra másolva

Működésbe lépett Románia legnagyobb napelemparkja, amely az Argeș megyei Răteștiben épült, írja a Profit.ro.

Az izraeli Econergy és a Nofar Energy vállalatok tulajdonában lévő fotovoltaikus park 155 MW összkapacitással bír Rătești-ben, ezzel nem csak Románia, de közép-kelet-európai régióban is a legnagyobbnak számít. A megújuló energiát termelő egység több mint 100 000 háztartás áramellátására képes biztosítani, ami évi 168 000 tonna CO2-kibocsátás kiküszöbölését jelenti. A park az elkövetkező hetekben teljes kapacitással kezdi meg az áramellátást.

A fejlesztők szerint a beruházás összértéke 102 millió euró, ami a romániai fotovoltaika eddigi legnagyobb beruházása. Az Econergy a múlt héten jelentette be, hogy a költségek finanszírozására 60 millió eurós hitelt kapott a Raiffeisen Bank Internationaltól.

Az Econergy a romániai hálózatra való csatlakozást követő tízéves menedzsment-periódusról is megállapodást írt alá, a projekt bevételeinek 4%-áért cserébe. A Rătești-i park a működés első öt évében várhatóan évi 19,8 millió eurós átlagos bevételt és 17,2 millió eurós működési nyereséget fog termelni. A vállalat további három, összesen 234 MW kapacitású fotovoltaikus projektet épít Romániában, amelyek üzembe helyezése a következő hat hónapban várható.

Az Econergy megújulóenergia-projektek nemzetközi fejlesztője és üzemeltetője, amely Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Lengyelországban, Romániában és Olaszországban működik, és több mint 200 napenergia- és szélerőmű-projekt van fejlesztés alatt. A Nofar Energy a tel-avivi tőzsdén jegyzett, fotovoltaikus és szélenergia-termelő és -tároló létesítmények fejlesztésére és üzemeltetésére szakosodott vállalat, amely Spanyolországban, Olaszországban, Izraelben, Lengyelországban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban működik.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!