A külföldi vállalatok több mint fele szerint romlott a romániai gazdasági környezet

2023. november 20. – 09:09

Másolás

Vágólapra másolva

A Külföldi Befektetők Tanácsa (FIC) tagjainak több mint fele úgy véli, hogy a romániai gazdasági környezet az utóbbi időben romlott, és hétéves mélypontot ért el.

A FIC által rendelt üzleti hangulatindex (BSI) legutóbbi kiadására válaszoló befektetők mindössze egyharmada tartja vonzónak a romániai piacot 2023 őszén, míg tavasszal, az új adócsomag bevezetése közepette 47 százalékuk nyilatkozott így – írja a Ziarul Financiar nyomán a Spotmedia.

Emellett a FIC tagjainak több mint fele úgy véli, hogy a romániai gazdasági környezet az utóbbi időben romlott, és hétéves mélypontra süllyedt.

„Az adócsomag nagyon rossz hír a befektetők számára, és úgy látjuk, hogy mindössze néhány hónap alatt a bizalom drasztikusan visszaesett. Tekintettel arra, hogy más piaci feltételek nem változtak drámaian, és hogy Románia továbbra is gazdasági növekedést tapasztal, szemben a régió más országaival, amelyek már recesszióba kerültek, azt mondhatjuk, hogy ez mégiscsak jó időpont volt arra, hogy több befektetést vonzzunk.

Tavaly a Romániába érkező külföldi befektetések összege 10 milliárd euró volt, ami több mint egy évtizede a legmagasabb összeg, ami a vállalatok nagyobb bizalmát tükrözi. Sajnos ezek a hirtelen fiskális politikai lépések, amelyeket csak az a vágy motivál, hogy rövid távon több pénzt hozzanak a költségvetésbe, negatívan befolyásolják nemcsak a megítélést, hanem a befektetéseket is, egy makrogazdasági szempontból bizonytalansággal teli időszakban. A hatóságoknak el kellene gondolkodniuk azon, hogyan vonzzák az új beruházásokat, nem pedig a meglévőket kellene jobban megadóztatniuk, mert fennáll annak a veszélye, hogy csökkenni fognak a befektetések” – jelentette ki Daniel Anghel, a FIC elnöke.

Az új adók lehetőségére utaló jelek arra késztetik a vállalatokat, hogy óvatosabbak legyenek az új beruházásokra szánt költségvetésekkel kapcsolatban: a válaszadók 20%-a csökkenteni fogja ezeket a kiadásokat az elkövetkező időszakban, és a következő hónapokban a bevételek növekedésére számítók száma a márciusi 70%-ról októberre 54%-ra csökkent.

A szabályozási korlátok megítélése 8 éve nem volt ilyen alacsony szinten (a válaszadók mindössze 3,8%-a tartja hazánkat e tekintetben versenyképesnek). Ugyanakkor az adóterhek megítélése is az elmúlt 4 évhez képest sokat romlott (a válaszadók 53%-a jelölte meg Romániát versenyképtelennek).

Bár a legutóbbi felmérés óta nőtt a létszámleépítést fontolgatók száma (októberben 19%, míg idén márciusban 11%), a vállalatok jelentős része (41%) új alkalmazottak felvételét tervezi. Az elmúlt két évben viszonylag állandó maradt azok száma, akik szerint a román piacon rendelkezésre álló munkaerő versenyképes (40%).

Románia továbbra is nagyon rosszul teljesít az infrastruktúra (58%), a bürokrácia (88%) és a politikai döntések végrehajtásának átláthatósága és következetessége (79%) terén, és a külföldi befektetők megítélése szerint továbbra sem versenyképes.

A befektetők számára a legnagyobb kihívást az adózás, a jogalkotási bizonytalanság és a magas infláció/kamatlábak, illetve a munkaerőhiány jelenti.

A FIC tagvállalatok (115 vállalat) forgalma 2022-ben a nominális GDP mintegy 25%-át tette ki. A tagvállalatok beruházásai szintén meghaladták a 10 milliárd lejt, ami a konszolidált költségvetés végrehajtása szerint a tőkekiadások 25%-át tette ki.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!