A külföldi vállalatok több mint fele szerint romlott a romániai gazdasági környezet

2023. november 20. – 09:09

Másolás

Vágólapra másolva

A Külföldi Befektetők Tanácsa (FIC) tagjainak több mint fele úgy véli, hogy a romániai gazdasági környezet az utóbbi időben romlott, és hétéves mélypontot ért el.

A FIC által rendelt üzleti hangulatindex (BSI) legutóbbi kiadására válaszoló befektetők mindössze egyharmada tartja vonzónak a romániai piacot 2023 őszén, míg tavasszal, az új adócsomag bevezetése közepette 47 százalékuk nyilatkozott így – írja a Ziarul Financiar nyomán a Spotmedia.

Emellett a FIC tagjainak több mint fele úgy véli, hogy a romániai gazdasági környezet az utóbbi időben romlott, és hétéves mélypontra süllyedt.

„Az adócsomag nagyon rossz hír a befektetők számára, és úgy látjuk, hogy mindössze néhány hónap alatt a bizalom drasztikusan visszaesett. Tekintettel arra, hogy más piaci feltételek nem változtak drámaian, és hogy Románia továbbra is gazdasági növekedést tapasztal, szemben a régió más országaival, amelyek már recesszióba kerültek, azt mondhatjuk, hogy ez mégiscsak jó időpont volt arra, hogy több befektetést vonzzunk.

Tavaly a Romániába érkező külföldi befektetések összege 10 milliárd euró volt, ami több mint egy évtizede a legmagasabb összeg, ami a vállalatok nagyobb bizalmát tükrözi. Sajnos ezek a hirtelen fiskális politikai lépések, amelyeket csak az a vágy motivál, hogy rövid távon több pénzt hozzanak a költségvetésbe, negatívan befolyásolják nemcsak a megítélést, hanem a befektetéseket is, egy makrogazdasági szempontból bizonytalansággal teli időszakban. A hatóságoknak el kellene gondolkodniuk azon, hogyan vonzzák az új beruházásokat, nem pedig a meglévőket kellene jobban megadóztatniuk, mert fennáll annak a veszélye, hogy csökkenni fognak a befektetések” – jelentette ki Daniel Anghel, a FIC elnöke.

Az új adók lehetőségére utaló jelek arra késztetik a vállalatokat, hogy óvatosabbak legyenek az új beruházásokra szánt költségvetésekkel kapcsolatban: a válaszadók 20%-a csökkenteni fogja ezeket a kiadásokat az elkövetkező időszakban, és a következő hónapokban a bevételek növekedésére számítók száma a márciusi 70%-ról októberre 54%-ra csökkent.

A szabályozási korlátok megítélése 8 éve nem volt ilyen alacsony szinten (a válaszadók mindössze 3,8%-a tartja hazánkat e tekintetben versenyképesnek). Ugyanakkor az adóterhek megítélése is az elmúlt 4 évhez képest sokat romlott (a válaszadók 53%-a jelölte meg Romániát versenyképtelennek).

Bár a legutóbbi felmérés óta nőtt a létszámleépítést fontolgatók száma (októberben 19%, míg idén márciusban 11%), a vállalatok jelentős része (41%) új alkalmazottak felvételét tervezi. Az elmúlt két évben viszonylag állandó maradt azok száma, akik szerint a román piacon rendelkezésre álló munkaerő versenyképes (40%).

Románia továbbra is nagyon rosszul teljesít az infrastruktúra (58%), a bürokrácia (88%) és a politikai döntések végrehajtásának átláthatósága és következetessége (79%) terén, és a külföldi befektetők megítélése szerint továbbra sem versenyképes.

A befektetők számára a legnagyobb kihívást az adózás, a jogalkotási bizonytalanság és a magas infláció/kamatlábak, illetve a munkaerőhiány jelenti.

A FIC tagvállalatok (115 vállalat) forgalma 2022-ben a nominális GDP mintegy 25%-át tette ki. A tagvállalatok beruházásai szintén meghaladták a 10 milliárd lejt, ami a konszolidált költségvetés végrehajtása szerint a tőkekiadások 25%-át tette ki.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!