200 millió lej nyereségrészesedést osztottak ki alkalmazottaiknak az állami vállalatok tavalyi profitjukból

2023. szeptember 25. – 14:13

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány alá tartozó 201 állami vállalatok közül 34 vállalat összesen 195,4 millió lej nyereségrészesedést osztott szét az alkalmazottai között.

A Profit.ro által elemzett adatok szerint a legnagyobb összegeket az energiaszektor vállalatai osztották szét, ahol valóban jelentősek voltak a bevételek, de olyan cégek is gondoltak az alkalmazottaikra, mint a Romsilva vagy a Román Autónyilvántartó (RAR).

Az állami tulajdonú vállalatok a nettó nyereség 10 százalékáig terjedő nyereségrészesedést biztosítanak az alkalmazottaknak, de az egy főre eső részesedés nem haladhatja meg a gazdasági szereplő szintjén az abban a pénzügyi évben megkeresett havi átlagos alapbért.

A 2022-es évre a legmagasabb összegeket a Romgaz – 38,1 millió lej, a Romsilva – 34,5 millió lej, a Nuclearelectrica – 27 millió lej és a Hidroelectrica – 20,4 millió lej – osztotta ki az alkalmazottaknak.

Az említett a 201 vállalat összesen 2,79 milliárd lej profitadót fizetett be az állami költségvetésbe. Ugyanakkor az államot megillető nyereségrészesedés összesen 6,1 milliárd lej volt, a többi részvényesnek pedig 1,66 milliárd lej osztalék jutott.

A 201 vállalatnak tavaly összesen 163 258 alkalmazottja volt, ezeknek a bérköltsége 16 milliárd lejre rúgott, ami éves átlagban 97 963 lej/alkalmazott/év – et jelent, vagyis átlagban 8 164 lejes a havi bruttó jövedelme egy alkalmazottnak ezeknél a vállalatoknál.

A Profit.ro ugyanakkor megjegyzi, hogy a 201 állami vállalat közül nem mindegyik volt nyereséges. Míg az energiaszektorban nagy volt a profit, a Tarom – 314 millió lej, az Unifarm 215 millió lej és a CFR Călători – 191 millió lej veszteséggel zárta a pénzügyi évet.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!