Új tanév, új kiadások! Megnéztük, mennyivel lett drágább idén az alap tanszercsomag, mint tavaly volt

2023. szeptember 11. – 09:19

Új tanév, új kiadások! Megnéztük, mennyivel lett drágább idén az alap tanszercsomag, mint tavaly volt
Az iskolatáskák esetében az a tapasztalat, hogy ott nem érdemes nagyon olcsót választani – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Egy szakboltot és egy hipermarketet kerestünk fel, hogy összehasonlítsuk az árakat. Mindenhol van iskolakezdési kedvezmény, ám oda kell figyelnünk, hogy nagyon céltudatosan válasszunk, mert a nagyon olcsó termékek rendszerint hamar tönkremennek. A drágábbaknál viszont érdemes megnézni, hogy nem árazták-e túl őket. Volt olyan termék, amit a szakboltban találtunk meg olcsóbban, de olyan is, amit a hipermarketből érdemes megvenni.

Bevásárló listákkal izgatottan rohangáló szülők és nekik türelmesen magyarázó csemetéik között vetettük be magunkat az iskolakezdés előtti utolsó hétvégén, hogy megnézzük, milyen mélyen kell a zsebbe nyúlniuk a szülőknek az alkalomból.

A korábbi évek gyakorlatát követve egy hipermarket és egy papír-írószer üzletbe mentünk el, hogy felmérjük a kínálatukat. Mindig az üzlet legolcsóbb termékeit kerestük, ahogy valószínűleg nagyon sok szülő is teszi egy olyan évben, amikor az élet más területein drágulást tapasztal. Az időszakos kedvezményeket alapvetően nem vettük figyelembe, főleg azért, mivel a hipermarketek a legtöbbet hűségkártyához kötik, tehát csak akkor van jelentős árengedmény, ha van a vásárlónak olyanja. A kosár összeállításakor viszont azt is megnézzük, hogy mennyit lehet azzal spórolni.

Előbb az általános észrevételeinket osztjuk meg, egyaránt figyelve a két üzlet kínálatában tapasztalt eltérésekre, illetve a korábbi évekhez képest tapasztalt áremelkedésekre. Ezután megpróbálunk – különböző szempontok szerint – olyan termékkosarakat összeállítani egy képzeletbeli 5-8. osztályosnak, amelyek életszerűbb bevásárlást képeznek le, tehát például több füzetet számítunk bele, míg vízfestékből bőven elég lesz egy is.

Fontos megjegyeznünk, hogy ez a felmérés semmiképpen nem reprezentatív, legfennebb csak néhány érdekes tanulság levonására alkalmas.

Füzetek

Ez az egyik olyan tétel, amin nem nagyon lehet spórolni, új füzeteteket márpedig kell vásárolni. Tavaly a papír árának az emelkedése miatt nagyobb tétje volt ennek a kategóriának, a drágulás is szembetűnő(bb) volt 2019-hez viszonyítva, idén viszont nincs egy egyértelmű tendencia. A füzetek esetében egy minimális drágulás megfigyelhető, ellenben rajztömböt mind a hipermarketben, mind a szaküzletben olcsóbban kaptunk, mint tavaly. A két üzlet között egy termék esetében volt jelentős az árkülönbség, standard méretű, A5-ös füzethez a hipermarketben olcsóbban lehet hozzájutni. Míg kedvezmény nélkül ott egy füzet 90 baninál kezdődik (egyébként a hajrára ráadtak egy 50 százalékos árengedményt), addig a papír-írószer üzletben 1.99 lej volt a legolcsóbb termék. Igaz, az valamivel vastagabb is volt, mint amit a nagyobb áruház tart, ami azért minden termék esetében igyekszik legalább egy-egy nagyon olcsót kínálni.

A füzetek ára a minimumról indulva nagyon változatosan alakul a lapok száma, illetve a borítólap anyaga, vastagsága és a rajta megjelenő képek függvényében. A5-ös formátumú füzetért is kérnek 5 lej körüli árat, míg egy keménytáblás, soklapos A4-es méretű füzet akár a 30 lejes árat is meghaladhatja.

Írószerek

Az írószerek még mindig az iskolai élet elmaradhatatlan kellékei, amiből valószínűleg iskolakezdéskor a gyerekek többsége jellemzően újat kap. Ez az egyik olyan terület, ahol egyértelmű áremelkedést tapasztaltunk a legolcsóbb termékekben mind a hipermarketben, mind a szaküzletben. Az egyszerű, darabra kapható ceruzák és golyóstollak esetében nincs jelentős változás, de a ceruzaszettek, illetve filctollszettek (a tavalyihoz hasonlóan idén is a 12 színt tartalmazó szetteket néztünk) esetében akár meg is duplázódhattak az árak, sőt 2019-hez képest egyenesen elszabadultak.

Szintén ez az a terület, ahol a szaküzlet és az egyszerű hipermarket kínálata is jelentősen eltérhet, mert míg egy hipermarket alapvetően azért igyekszik olcsó termékeket kínálni, addig szaküzletben jellemzően profibb szetteket kínálnak, amiből egy 12 színes kiszerelés is sokkal drágább lehet. Ott vannak például töltőtollak is, amiket a hipermarketben jellemzően 20 lej körüli áron adnak, a szaküzletben ilyet elvétve találni. Sőt, ugyanaz a termék is drágább lehet a szaküzletben, például a Schneider egyik olcsó, műanyag tolla a nagyobb áruházban 19,30 lejért lehet megvenni, addig a szaküzletben 28,49 lej volt ugyanaz.

A drágább kategóriák összevetésének itt nem sok értelme van, ez egy olyan terület, ahol tényleg csak a pénztárcánk szab határt. A szaküzletben egy Faber Castell-szettért akár 67,9 lejes árat is elkérhetnek, igaz 17,49 lejes válogatása is ugyanannak a gyártónak.

Kiegészítők

Ebben az óriási kategóriában is van néhány olyan tétel, ahol élesen elkülönül egy papír-írószer üzlet kínálata a hipermarketétől. Míg például iskolástáskát kedvezmények nélkül a hipermarketben 28-124.9 lej közötti áron tudtunk volna vásárolni, addig egy szaküzletben 100 lej alatt csak kivételes esetekben lehet kapni, a legdrágább modellért pedig teljes áron 369,9 lejt kérnek, most kedvezménnyel 319,9 lej volt. Ezek ugyanazok a továbbfejlesztett típusok, amit már tavaly is említettünk, olyanok, mint a bevásárlószekerek, kerékkel és húzó karral.

A hegyezők, a radírok és a vonalzók esetében is érezhető, hogy olcsóbban szerezhetők be a nagyáruházakban. A vízfestékek és ecsetszettek esetében ugyanaz a helyzet, mint korábban a színes ceruzák esetében is, a szaküzlet egyértelműen profibb szetteket kínál, de drágábban is. Ugyanakkor a hipermarketek kínálata sem mindig nagyon olcsó, például a vízfestékek standard ára 11 lej körül mozgott most, egyetlen termék volt, ami jelentősen olcsóbb volt ennél, de pont az került be a tesztbe.

Ezen a területen a tavalyihoz képest nincs jelentős emelkedés, sőt, egyes esetekben azt tapasztaltuk, hogy olcsóbban lehet hozzájutni.

Mennyi lehet egy teljes kosár?

Megpróbáltuk modellezni, hogy a legolcsóbb termékekből egy 5-8. osztályosnak mennyibe kerülhetnek a tanszerei. Azt is megnéztük, hogy ez mennyit változott ez egy év alatt. Ennek megfelelően megtöbbszöröztük az A5-ös méretű, az A4-es méretű, illetve a speciális (biológia, földrajz, zene) típusú füzeteket.

A tolltartó nem került be a csomagba, abból – mondjuk úgy – a tavalyit használja a diákunk, ahogy a való életben sem veszünk minden évben újat. Mivel a romániai szülők jelentős része nyilatkozza azt egy felmérésben, hogy az üzletek kedvezményes ajánlataival készül spórolni, ezért a kosarat ezek figyelembe vételével is elkészítettük (ez csak a hipermarketre érvényes, az általunk vizsgált szaküzletben nem volt jellemző, hogy időszakos ajánlatokkal bombázták volna a szülőket). Ekkor a legolcsóbb füzetre még jött egy extra kedvezményt, bár a nagyképet ez már alig befolyásolta. Az iskolástáskákra kiszórt kedvezmény viszont tényleg jelentős lehet. Olyan példát is legyeztünk, amikor egy eredetileg 79 lejért árult táskának az ára végül 27,5 lejre csökkent, ugyanis egyrészt adtak egy 30 százalékos engedményt, majd erre egy 50 százalékos kedvezményt a hűségkártyával rendelkező felhasználóknak.

Mind a hipermarket, mind a szaküzlet kínálatában egyértelmű a drágulás, de az is, hogy mindkét esetben a táska árának a megemelése járult hozzá leginkább a csomag drágulásához.

Bár a legolcsóbb termékek összevetésében ez csak részben figyelhető meg, de terepszemle után számunkra nagyjából egyértelműnek tűnt, hogy nem feltétlen a hipermarket és a szaküzlet között van a jelentős különbség, hanem a gyengébb és jobb minőségű termékek között. A hipermarket rendre kínál gyengébb minőségűnek tűnő termékeket, a 28 lejes iskolástáska például kifejezetten olyannak tűnt, ami nem sokáig fogja bírni a megterhelést, ezzel szemben a szaküzlet valószínűleg nagyobb figyelmet fordít a minőségre.

A hipermarket kínálatában a nagyon olcsó termékek mellett megtalálhatók a nagyon drágák is. Adott esetben a tízszeres különbség sem elképzelhetetlen. Például igaz, hogy a legolcsóbb radír 0,95 lej volt, de a legdrágábbat 6,2 lejért adták. A legolcsóbb hegyező jó, hogy 1,2 lej volt, de jellemzően 3-4 lej között voltak az árak, és a legdrágábbért 16,9 lejt kértek. Igaz ugyan, hogy az A5-ös füzetet kedvezménnyel 0,45 lejért lehet beszerezni, de az árak 4,4 lejig, tehát szinte a tízszereséig terjedtek. Ha nem számoljuk a kedvezményt, akkor is szinte ötszörös árról van szó. Vízfestéket is említettem már, ott 4,7 lejért láttuk a legolcsóbbat, de egy valamivel minőségibb 12 színes kiszereléséért 43,3 lejt is elkértek.

A szaküzlet kínálatában is jelentősek a különbségek, szimpla Faber Castell-hegyezők 3,9 és 12,49 lej között változtak, míg ennek a gyártónak az egyszerű radírjai 2,09 és 10,49 között alakultak. A papírboltban egy menő grafitceruzáért 7,49 lejt is elkértek. És a példákat még hosszan lehetne sorolni. Szóval, ha egy szülő „meg akarja mutatni”, hogy ő mit engedhet meg a gyerekének, simán 500 lej fölé szaladhat a számla. És akkor még tényleg csak a tanszereknél tartottunk, nem volt szó sem a tornazsák tartalmáról, sem egyéb ruhákról és cipőkről.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!