500-an birtokolják a romániai pénzügyi összvagyon szinte negyedét

2023. augusztus 10. – 18:13

Másolás

Vágólapra másolva

Mintegy 500 román állampolgárnak van 20 millió dollár fölötti pénzügyi vagyona, és ők birtokolják a romániai összvagyon 23 százalékát, derült ki a Boston Consulting Group nemzetközi tanácsadó cég júliusi jelentéséből, amelyet többek között a News.ro ismertetett.

Romániában körülbelül 500 olyan személy él, akinek egyéni pénzügyi vagyona 20 millió dollár fölött van, és ezzel globálisan a nagy és rendkívül nagy nettó vagyonnal rendelkező személyek közé tartoznak. Ugyanakkor a lakosság túlnyomó többségének (15,8 millió polgárnak) egyéni vagyona nem haladja meg a 250 000 dollárt – áll a BCG jelentésében, amely a központi bankoktól és kereskedelmi bankoktól begyűjtött adatokon alapszik.

A jelentés szerint körülbelül 36 500 romániai rendelkezik 250 000 és 1 millió dollár közötti értékű pénzügyi vagyonnal, míg körülbelül 10 200 román állampolgárnak van 1 millió és 20 millió dollár közötti, 400 romániainak 20 millió és 100 millió dollár közötti, 100 romániainak pedig 100 millió dollárnál is nagyobb pénzügyi vagyona.

A vagyoneloszlás Romániában valamivel egészségesebb, mint a nemzetközi átlag, tekintve, hogy a pénzügyi összvagyon mintegy 50 százalékát teszik ki a 250 ezer dollár értékűnél kisebb vagyonok, miközben világszinten csak 32 százalék az arányuk. Ugyanakkor az összvagyon 23 százalékát az az 500 ember birtokolja, akinek 20 millió dollár feletti a vagyona, miközben nemzetközi szinten az összvagyon 13 százalékát birtokolják a 20 millió dollárnál többel rendelkezők, idézte a tanácsadó cég közleménye Horváth Krisztiánt, a BCG vagyonkezelési témákért felelős partnerét és társigazgatóját.

A legtehetősebb 300 romániai rangsorát évről évre összeállítja a Capital üzleti magazin, a Transtelex pedig a legutóbbi, 2022-es lista alapján bemutatta a leggazdagabb romániai magyarokat. Mindenikük vagyona meghaladja a 20 millió dollárt, de fontos megjegyezni, hogy ennél az összeállításnál nem csak a milliomosok rendelkezésére álló pénzt, hanem a tulajdonukban lévő vállalati részesedések vagy egyéb vagyontárgyak, ingatlanok értékét is figyelembe veszik.

A BCG jelentése Romániával kapcsolatban kiemeli többek között azt is, hogy a lakosság teljes vagyonának 40 százalékát a banki betétek és a készpénz teszik ki, ami a kelet-európai szint alatt, de a globális 30 százalékos arány felett van és a magas inflációs környezetben a személyes vagyon reálértékének csökkenéséhez vezethet.

2022-ben egyébként 15 év óta, azaz a 2008-as válság óta először csökkent az emberek pénzügyi vagyona világszerte, miután 2021-ben 10 százalékos értéknövekedés következett be – az elmúlt évtizedekben az egyik legnagyobb. Globálisan 4 százalékkal, Romániában pedig 1 százalékkal csökkent a pénzügyi vagyon az infláció és az emelkedő kamatlábak miatt, valamint azért, mert az ukrajnai háború okozta geopolitikai bizonytalanság a részvénypiacok gyenge teljesítményéhez vezetett. Az előrejelzések szerint a globális pénzügyi vagyon idén újra emelkedni fog.

A pénzügyi vagyonnal ellentétben a reálvagyon értéke – amely magában foglalja az ingatlanokat, a tartós fogyasztási cikkeket, a műkincseket és a nemesfémeket – 2022-ben 5,5 százalékkal, 261 billió dollárra nőtt világszerte. Az abszolút globális vagyon tavaly összességében egy százalékkal, 516 billió dollárra nőtt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!