Renault-elnök: Kínai vihar fenyegeti az európai elektromos autók piacát

2023. július 10. – 10:08

Másolás

Vágólapra másolva

A Renault vezérigazgatója, Jean-Dominique Senard szerint „kínai vihar” lebeg Európa növekvő elektromosjármű-ágazata felett, mivel az ázsiai nagyhatalom uralja a nulla kibocsátású autók akkumulátorainak gyártásához szükséges kulcsfontosságú nyersanyagok piacát – írja a Reuters.

Kína közelmúltbeli döntése, hogy korlátozza a félvezetőkben és az elektromos járművekben használt két fém, a gallium és a germánium exportját, fel kell, hogy keltse az európai vezetők figyelmét, mivel ez Európának a Kínától való túlzott függőségét mutatja, el kell tehát gondolkodni egy biztonságos ellátási lánc kiépítésén – mondta Senard egy interjúban.

„Amikor kínai viharról beszélek, akkor a Kínából Európába irányuló (elektromos) járműimporttal kapcsolatos erős nyomásról beszélek. Képesek vagyunk elektromos járműveket gyártani, de küzdünk az ellátás biztosításával” – mondta Senard, hozzátéve, hogy a kínai elektromos járműipar és nyersanyag-ellátási lánc olyan többéves beruházások eredménye, amelyek megismétlése több milliárd euróba kerülne.

Kína exportkorlátozásai fokozzák az Egyesült Államokkal folytatott technológiai háborút, ami további zavarokat okozhat a globális ellátási láncokban.

Európa a konfliktus közepén találja magát, ami arra kényszeríti, hogy a legrosszabb esetben is alternatívákat keressen.

„Ha valódi geopolitikai válság alakul ki, a kizárólag külföldről érkező termékekkel működő akkumulátorgyáraknak jelentős károkat okozhat. Ez a probléma” – figyelmeztetett Senard.

Az alternatív üzemanyagok, például a szintetikus üzemanyagok kifejlesztése és a hidrogén előállítása kulcsfontosságú lenne abban az esetben, ha a nyersanyaghiány miatt hirtelen akkumulátorhiány lépne fel, mondta Senard.

„Ahogy minden gondos gyártó tenné... mi is alternatívákat keresünk, hogy elkerüljük az ország megbénítását, ha például elfogynak az akkumulátorok” – mutatott rá.

Az Európai Unió döntéshozói számára egy ideje nyilvánvaló, hogy a Kínától való függés nem kifizetődő. Az EU 2017 óta törekszik arra, hogy a tagállamok számára szükséges tárolókat az EU-n belül állítsák elő, és az ellátási láncot tekintve is minél inkább függetlenedjenek. Ez a nyersanyag-kitermeléstől a feldolgozáson át a gyártásig minden folyamatot érint, még lehetséges lítiumbányák is nyílhatnak az unió területén – ilyen például a nyugat-spanyolországi Valdeflores közelébe tervezett telep.

A stratégia hátterében két tényező áll. Az egyik, hogy a lítiumion-akkumulátorpakkok nagy távolságra történő mozgatása rendkívül költséges. A másik, hogy az Európai Unió az orosz-ukrán háború kapcsán fellépő gázkrízis következtében már megtapasztalta a monopolhelyzetben lévő országoktól való függőség veszélyeit.

A Kínától való elszakadási szándékot azonban nehezíti, hogy sok ázsiai cég Európában épít most üzemet, az egyik kiemelt célország ebben a tekintetben épp Magyarország. A helyi termeléssel a kínai gyártól azokat a karbonvámokat is kikerülhetik, amelyeket az unió a határain kívülről behozott nagy szénlábnyomú termékekre vezetne be.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!