A világ 722 legnagyobb vállalata ezer milliárd dollár váratlan nyereséget termelt

2023. július 6. – 09:25

Másolás

Vágólapra másolva

A világ 722 legnagyobb vállalata együttesen évente több mint ezer milliárd dollár váratlan nyereségre tesz szert az energiaárak és a kamatlábak emelkedése miatt – derül ki a fejlődési lehetőségekkel foglalkozó jótékonysági szervezetek kutatásából, amelyeket a Guardian idéz.

Az Oxfam és az ActionAid nemzetközi civilszervezetek a Forbes magazin adatait elemezték, és ezek szerint bizonyos vállalatok 2021-ben 1008 milliárd dollár, tavaly pedig 1009 milliárd dollár váratlan profitot söpörtek be. Az együttes nyereség 89%-kal magasabb volt, mint a 2017-2020 közötti időszakra vonatkozó korábbi négyéves átlag.

A váratlan nyereséget úgy határozzák meg, mint az előző négy év átlagos nyereségét több mint 10%-kal meghaladó profitot.

A legmagasabb váratlan nyereséget az energetikai vállalatok könyvelhették el. A Forbes 2000 legnagyobb vállalatot tartalmazó listáján szereplő 45 energetikai cég a kutatás szerint 2021 és 2022 között átlagosan évi 237 milliárd dollárnyi váratlan nyereséget termelt.

Az energiaipari profitok megugrása összesen 96 energiamilliárdos létrejöttét eredményezte, akiknek együttes vagyona közel 432 milliárd dollár – mintegy 50 milliárd dollárral több, mint tavaly áprilisban.

Számos élelmiszer- és italkonszern, bank, gyógyszeripari vállalat és viszonteladó szintén profitnövekedésről számolt be a megélhetési költségek válsága idején, amikor 2022-ben 58 országban több mint negyedmilliárd ember élt akut élelmiszerhiánnyal.

Az elemzés megállapította:

  • 18 élelmiszer- és italgyártó vállalat 2021-ben és 2022-ben átlagosan évi mintegy 14 milliárd dollárnyi váratlan nyereségre tett szert. A globális élelmiszerárak 2022-ben több mint 14%-kal emelkedtek.
  • 28 gyógyszeripari vállalat átlagosan évi 47 milliárd dollárnyi váratlan nyereségre tett szert, 42 nagy áruházlánc és szupermarket pedig átlagosan 28 milliárd dollárra.
  • Kilenc repülőgépipari és védelmi vállalat átlagosan 8 milliárd dollár váratlan nyereséget termelt.

Katy Chakrabortty, az Oxfam érdekvédelmi vezetője szerint „ezek a szemet szúró többletnyereségek nem csak erkölcstelenek, hanem egyre több bizonyítékot látunk arra is, hogy a vállalati bónuszbőség felpörgeti az inflációt, így emberek milliói küzdenek az Egyesült Királyságban és világszerte a számlák kifizetésével és családjuk élelmezésével. Amikor 18 élelmiszer- és italkonszern váratlan profitja több mint kétszerese annak az összegnek, amely a kelet-afrikai éhínséggel küzdő több tízmillió ember életmentő támogatásának hiányát fedezné, egyértelmű, hogy a kormányoknak cselekedniük kell.”

A civil aktivista szerint szükség van arra, hogy bevezessék a váratlan nyereségadót, és a kormányok véget vessenek ennek a szélhámosságnak, ahol a gazdag részvényeseket mindenki más kárára jutalmazzák.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!