Belga befektető létesít akkumulátorgyárat Romániában

2023. június 27. – 15:31

Másolás

Vágólapra másolva

Akkumulátorgyárat létesít Romániában az Avesta Battery & Energy Engineering (ABEE), tudta meg az Economica. A Romvolt nevű üzemet Galacon építik meg, egy 60 hektáros területen.

A gyárban elektromos autókba való lítium akkumulátorokat fognak gyártani, a termelési kapacitása évi 22 GWh lesz. A beruházás értékét 1,4 milliárd euróra becsülik, és 8 ezer munkahelyet fog teremteni.

„Az akkumulátorgyártás kulcsfontosságú az EU számára a jelenlegi piaci helyzet miatt, ahol Kína uralja a lítium-ion akkumulátorok kínálatát. A növekvő európai kereslet kielégítéséhez a jövőben több termelési kapacitásra van szükség. A Romvolt elsősorban az autóiparnak szállít majd akkumulátorokat, a romániai Renault/Dacia és Ford számára, de a helyhez kötött piacra is, mivel a megújuló energiára való átálláshoz tárolókra van szükség. A Romvolt illeszkedik a román kormány elképzeléséhez, amely szerint Romániát be kell illeszteni az európai akkumulátor-értékláncba, és célja, hogy Románia az akkumulátorok gyártásában és fenntartható használatában egész Európa számára akkumulátor-ellátási forrássá váljon” – áll az ABEE képviselőinek közleményében.

„Nem volt könnyű ezt a projektet Galacra hozni, mert számos kérésnek kellett eleget tennünk, de örömmel mondhatom, hogy a projekt ezen pontjához érkezve városunk és egész Délkelet-Románia közössége nagy hasznot fog húzni belőle. Az elektromos autók akkumulátorgyárának megépítése olyan munkahelyeket teremt, amelyeket a térség jól képzett munkaereje már nagyon vár. ” – mondta Ionuț Pucheanu, Galati polgármestere.

A 2019-ben Noshin Omar által alapított Avesta Battery & Energy Engineering (ABEE) egyelőre két gyártóüzemmel rendelkezik Belgiumban és Macedóniában. A galaci beruházás a Romániában már létrehozott ABEE Rom-Volt leányvállalatán keresztül valósul meg, és 2026-ban fejeződik be.

A második fázisban az ABEE projektje egy másik, mintegy 200 millió eurós beruházást irányoz elő, amelynek célja egy évi 50 000 tonna kapacitású, akkumulátorokat és elektromos berendezéseket újrahasznosító üzem kialakítása. Ezt a második szakaszt 2028-2030-ban kell megvalósítani.

Magyarországon az elmúlt időszakban több akkumulátorgyár létesítéséről döntöttek, a kínai befektetők Gödön és Debrecenben építik meg az üzemeket. A közvéleményt olyan kérdések tartják lázban a kormány akkugyártásra épülő iparpolitikája kapcsán, mint

  • a beruházások víz- és energiaigénye, környezeti terhelése, valamint egészségügyi kockázatai,
  • a helyi önkormányzatok és közösségek megkerülése,
  • továbbá, hogy a beszállítók képesek lesznek-e bekapcsolódni az akkumulátoripari értékláncba, vagy marad az alacsony hozzáadott értékű bérgyártás.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!