Bukarest és Budapest is a digitális nomádok kedvelt desztinációi közé tartoznak

2023. június 3. – 23:58

Másolás

Vágólapra másolva

A romániai Bukarest, a spanyolországi Madrid, a ciprusi Nicosia és negyedikként a magyar főváros, Budapest van megnevezve abban az összesítésben, amely a legjobb európai fővárosokat veszi sorra azok számára, akik digitális nomádként élnek és dolgoznak. A Panache Cruises top 10-ében, amelyet az Economedia idéz, szerepel még Zágráb, Athén, Lisszabon, Tallinn, Valletta és Reykjavik.

Bukarestnek azzal sikerült kiemelkednie és első helyezést elérnie, hogy a többi fővároshoz viszonyítva alacsonyabbak a megélhetési költségek megfizethető lakásbérlési lehetőségekkel rendelkezik, és magas a boldogsági pontszáma is. No, és nem utolsó sorban a minőségi internetkapcsolat az, ami ilyenkor sokat nyom a latban – ez ugyanis létfontosságú követelmény azok számára, akik megélhetésükhöz kizárólag az internetre támaszkodnak.

A jelentés rávilágított a vízumkérelmekkel kapcsolatos előzetes költségek fontosságára is – ez döntő tényező a távmunkások számára, akik az áttelepülést fontolgatják. Meglepő módon a legtöbb ország 70 fontnál kevesebbet kér a digitális nomád vízumért, míg Málta kiemelkedik a 260 fontot meghaladó költséggel.

A napfényesebb munkakörnyezetet kereső digitális nomádok számára a második és harmadik helyen a spanyolországi Madrid és a ciprusi Nicosia végzett, amelyek esetében nemcsak a keresett éghajlatot, hanem a Wi-Fi letöltési sebességét is magas pontszámmal értékelték.

Ami a hűvösebb éghajlatot illeti, a gyönyörű tájairól ismert és az egyik legboldogabb nemzetként elhíresült Izland is bekerült a top tízbe. Reykjavík a tizedik helyen végzett a digitális nomád indexben, ami azt jelzi, hogy nem éri utol a mediterrán desztinációkat, vagy Románia olcsóságát, de mindenképp vannak olyanok, akik számára célpont, mert egyedülálló élményt nyújt.

Ami a megfizethető hosszú távú albérleteket illeti, Bukarest, Athén és Budapest is vonzó lehetőségként tűnik fel, mivel ezekben a fővárosokban az egy hálószobás lakások átlagára havi 500 font alá esik. Ezzel szemben a portugáliai Lisszabonban és Reykjavíkban az átlagos bérleti költségek meghaladják a havi 1000 fontot.

Az országok többségében a munkavállalóknak havi 2000 fontnál többet kell keresniük ahhoz, hogy egyáltalán beadhassák a vízumkérelmet. James Cole, a Panache Cruises alapítója és vezérigazgatója elmondta: "Nagyon érdekes, hogy Románia az első helyen áll, mint a digitális nomádok számára a legjobb ország, ahová érdemes költözni, mivel a brit turisták és utazók számára nem egy népszerű hely.

"Annak ellenére, hogy a munkavállalóknak magas havi bért (több mint 3200 fontot) kell keresniük, Románia vonzó tulajdonságokat kínál az alacsony lakbér, az élelmiszer- és megélhetési költségek terén, valamint magas boldogsági pontszámmal és jó wifi sebességgel rendelkezik.

"A távmunkások meglepődhetnek, hogy a legnagyobb európai országok közül néhány – például Franciaország, Olaszország és Németország – nem került fel a listára. Ennek oka, hogy csak néhány kiválasztott ország kínál digitális nomádoknak járó különvízumot a britek számára.

"Azonban egyre több olyan országot látunk, amely ilyen távmunkavízumot kínál – Spanyolország csak néhány hónapja vezette be a rendszert, és most a második legjobb helyen áll. Remélem, hogy sok más ország is követni fogja ezt a példát, mivel egyre több brit vállalkozás kínálja fel alkalmazottainak a külföldi munkavállalás lehetőségét.

"Természetesen a tengerjáró hajók most már a digitális nomádok számára is lehetővé teszik, hogy a tengeren éljenek. Bár sokan azt gondolhatják, hogy egy hajóút kabinja nem lenne megfelelő hely a munka elvégzésére, a hajótársaságok egyre inkább javítják azokat a tényezőket, amelyek lehetővé teszik a hajóutak ügynökei és a távmunkások számára, hogy a munkájukat a kitaposott ösvényen kívüli országok felfedezése közben végezzék el.

“A nagysebességű WiFi, az üzleti központok, a tárgyalótermek és a társalgók a fedélzeten mind-mind úgy vannak kialakítva, hogy az utazók számára kényelmesebb és hosszú távú lehetőséget jelentsen a hajón való munkavégzés. A hajóúton utazó távmunkások a világ minden táján dolgozhatnak.”

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!