Bukarest és Budapest is a digitális nomádok kedvelt desztinációi közé tartoznak

2023. június 3. – 23:58

Másolás

Vágólapra másolva

A romániai Bukarest, a spanyolországi Madrid, a ciprusi Nicosia és negyedikként a magyar főváros, Budapest van megnevezve abban az összesítésben, amely a legjobb európai fővárosokat veszi sorra azok számára, akik digitális nomádként élnek és dolgoznak. A Panache Cruises top 10-ében, amelyet az Economedia idéz, szerepel még Zágráb, Athén, Lisszabon, Tallinn, Valletta és Reykjavik.

Bukarestnek azzal sikerült kiemelkednie és első helyezést elérnie, hogy a többi fővároshoz viszonyítva alacsonyabbak a megélhetési költségek megfizethető lakásbérlési lehetőségekkel rendelkezik, és magas a boldogsági pontszáma is. No, és nem utolsó sorban a minőségi internetkapcsolat az, ami ilyenkor sokat nyom a latban – ez ugyanis létfontosságú követelmény azok számára, akik megélhetésükhöz kizárólag az internetre támaszkodnak.

A jelentés rávilágított a vízumkérelmekkel kapcsolatos előzetes költségek fontosságára is – ez döntő tényező a távmunkások számára, akik az áttelepülést fontolgatják. Meglepő módon a legtöbb ország 70 fontnál kevesebbet kér a digitális nomád vízumért, míg Málta kiemelkedik a 260 fontot meghaladó költséggel.

A napfényesebb munkakörnyezetet kereső digitális nomádok számára a második és harmadik helyen a spanyolországi Madrid és a ciprusi Nicosia végzett, amelyek esetében nemcsak a keresett éghajlatot, hanem a Wi-Fi letöltési sebességét is magas pontszámmal értékelték.

Ami a hűvösebb éghajlatot illeti, a gyönyörű tájairól ismert és az egyik legboldogabb nemzetként elhíresült Izland is bekerült a top tízbe. Reykjavík a tizedik helyen végzett a digitális nomád indexben, ami azt jelzi, hogy nem éri utol a mediterrán desztinációkat, vagy Románia olcsóságát, de mindenképp vannak olyanok, akik számára célpont, mert egyedülálló élményt nyújt.

Ami a megfizethető hosszú távú albérleteket illeti, Bukarest, Athén és Budapest is vonzó lehetőségként tűnik fel, mivel ezekben a fővárosokban az egy hálószobás lakások átlagára havi 500 font alá esik. Ezzel szemben a portugáliai Lisszabonban és Reykjavíkban az átlagos bérleti költségek meghaladják a havi 1000 fontot.

Az országok többségében a munkavállalóknak havi 2000 fontnál többet kell keresniük ahhoz, hogy egyáltalán beadhassák a vízumkérelmet. James Cole, a Panache Cruises alapítója és vezérigazgatója elmondta: "Nagyon érdekes, hogy Románia az első helyen áll, mint a digitális nomádok számára a legjobb ország, ahová érdemes költözni, mivel a brit turisták és utazók számára nem egy népszerű hely.

"Annak ellenére, hogy a munkavállalóknak magas havi bért (több mint 3200 fontot) kell keresniük, Románia vonzó tulajdonságokat kínál az alacsony lakbér, az élelmiszer- és megélhetési költségek terén, valamint magas boldogsági pontszámmal és jó wifi sebességgel rendelkezik.

"A távmunkások meglepődhetnek, hogy a legnagyobb európai országok közül néhány – például Franciaország, Olaszország és Németország – nem került fel a listára. Ennek oka, hogy csak néhány kiválasztott ország kínál digitális nomádoknak járó különvízumot a britek számára.

"Azonban egyre több olyan országot látunk, amely ilyen távmunkavízumot kínál – Spanyolország csak néhány hónapja vezette be a rendszert, és most a második legjobb helyen áll. Remélem, hogy sok más ország is követni fogja ezt a példát, mivel egyre több brit vállalkozás kínálja fel alkalmazottainak a külföldi munkavállalás lehetőségét.

"Természetesen a tengerjáró hajók most már a digitális nomádok számára is lehetővé teszik, hogy a tengeren éljenek. Bár sokan azt gondolhatják, hogy egy hajóút kabinja nem lenne megfelelő hely a munka elvégzésére, a hajótársaságok egyre inkább javítják azokat a tényezőket, amelyek lehetővé teszik a hajóutak ügynökei és a távmunkások számára, hogy a munkájukat a kitaposott ösvényen kívüli országok felfedezése közben végezzék el.

“A nagysebességű WiFi, az üzleti központok, a tárgyalótermek és a társalgók a fedélzeten mind-mind úgy vannak kialakítva, hogy az utazók számára kényelmesebb és hosszú távú lehetőséget jelentsen a hajón való munkavégzés. A hajóúton utazó távmunkások a világ minden táján dolgozhatnak.”

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!