Csökken a fogyasztás, ezért Románia 2023-ban is nettó villamosenergia-exportőr marad

2023. május 8. – 09:39

Másolás

Vágólapra másolva

Románia 2023-ban továbbra is nettó villamosenergia-exportőr lesz, mivel a fogyasztás csökkenése, valamint a víz- és szélerőművek jó erőforrásai ellensúlyozzák a szénerőművek alacsonyabb teljesítményét. Az ország teljes villamosenergia-termelése 2023 januárjában és februárjában több mint 10 terrawattóra volt, a nettó fogyasztás pedig csaknem 8,9 terrawattóra – derül ki a Transelectrica által az év első két hónapjára vonatkozó, legfrissebb rendelkezésre álló adatokból, amelyekre az Economica.net hívta fel a figyelmet.

Románia az év első két hónapjában nettó villamosenergia-exportőr volt, ugyanezen forrás szerint közel 1,2 TWh pozitív export-import egyenleggel. A helyzet márciusban is folytatódott a Petrom szerint, amely az egyetlen neves energiatermelő, amely 2023 első három hónapjára vonatkozóan pénzügyi és működési adatokat tett közzé. A Petrom működteti a brazi-i kombinált ciklusú gázerőművet, az ország legnagyobb ilyen termelőegységét 860 MW-os teljesítményével, amely most tervszerű felújítás alatt áll.

A vállalat jelentéséből is idézett a portál, amely szerint a belföldi villamosenergia-fogyasztás 10%-kal csökkent 2023 első negyedévében 2022 azonos negyedévéhez képest, míg a belföldi termelés 4%-kal nőtt, „Románia pedig a 2022 első negyedévi nettó villamosenergia-importőri helyzetből 2023 első negyedévében nettó villamosenergia-exportőr pozícióba került”.

Visszatérve a Transelectrica legfrissebb hivatalos adataira, forrás szerint a januárban és februárban termelt 10 terrawattóra villamos energiából 1,8 terrawattórát nukleáris, 2,8 terrawattórát vízi, 3,4-et hőerőművekben (ebből 1,13 TWh-t ligniterőművekben, és csak 56 GWh-t széntüzelésű egységekben, a többit gáztüzelésű egységekben), és közel 2 terrawattórát megújuló energiaforrásokból, ebből 1,74-et szélerőművekben, 76 GWh-t biomassza-erőművekben és 146 GWh-t fotovoltaikus erőművekben.

Tehát az év első két hónapjában, egy olyan téli időszakban, amikor a rendszer hagyományosan a széntüzelésű termelésre támaszkodott, a kapacitáscsökkentések és a viszonylag jó szélviszonyok miatt a szélerőművek sokkal többet termeltek, mint a széntüzelésű erőművek. Az ANRE adatai szerint Romániában a széntüzelésű erőművek beépített kapacitása 3422 MW, a szélturbináké pedig 3014 MW.

Ami a más hálózatokkal folytatott kereskedelmet illeti, Románia közel 1,8 TWh energiát exportált (1793 GWh) és 612 GWh-t importált. A Szerbia, Moldova és különösen Bulgária hálózataival folytatott kereskedelemben pozitív, a Magyarország és Ukrajna hálózataival folytatott kereskedelemben pedig negatív volt a mérleg.

A legtöbbet Bulgáriába exportált az ország (637 GWh) és Ukrajnából importált (209 GWh) – derül ki a Transelectrica által közzétett Országos Energiarendszer mérlegadataiból.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!