Csökken a fogyasztás, ezért Románia 2023-ban is nettó villamosenergia-exportőr marad

2023. május 8. – 09:39

Másolás

Vágólapra másolva

Románia 2023-ban továbbra is nettó villamosenergia-exportőr lesz, mivel a fogyasztás csökkenése, valamint a víz- és szélerőművek jó erőforrásai ellensúlyozzák a szénerőművek alacsonyabb teljesítményét. Az ország teljes villamosenergia-termelése 2023 januárjában és februárjában több mint 10 terrawattóra volt, a nettó fogyasztás pedig csaknem 8,9 terrawattóra – derül ki a Transelectrica által az év első két hónapjára vonatkozó, legfrissebb rendelkezésre álló adatokból, amelyekre az Economica.net hívta fel a figyelmet.

Románia az év első két hónapjában nettó villamosenergia-exportőr volt, ugyanezen forrás szerint közel 1,2 TWh pozitív export-import egyenleggel. A helyzet márciusban is folytatódott a Petrom szerint, amely az egyetlen neves energiatermelő, amely 2023 első három hónapjára vonatkozóan pénzügyi és működési adatokat tett közzé. A Petrom működteti a brazi-i kombinált ciklusú gázerőművet, az ország legnagyobb ilyen termelőegységét 860 MW-os teljesítményével, amely most tervszerű felújítás alatt áll.

A vállalat jelentéséből is idézett a portál, amely szerint a belföldi villamosenergia-fogyasztás 10%-kal csökkent 2023 első negyedévében 2022 azonos negyedévéhez képest, míg a belföldi termelés 4%-kal nőtt, „Románia pedig a 2022 első negyedévi nettó villamosenergia-importőri helyzetből 2023 első negyedévében nettó villamosenergia-exportőr pozícióba került”.

Visszatérve a Transelectrica legfrissebb hivatalos adataira, forrás szerint a januárban és februárban termelt 10 terrawattóra villamos energiából 1,8 terrawattórát nukleáris, 2,8 terrawattórát vízi, 3,4-et hőerőművekben (ebből 1,13 TWh-t ligniterőművekben, és csak 56 GWh-t széntüzelésű egységekben, a többit gáztüzelésű egységekben), és közel 2 terrawattórát megújuló energiaforrásokból, ebből 1,74-et szélerőművekben, 76 GWh-t biomassza-erőművekben és 146 GWh-t fotovoltaikus erőművekben.

Tehát az év első két hónapjában, egy olyan téli időszakban, amikor a rendszer hagyományosan a széntüzelésű termelésre támaszkodott, a kapacitáscsökkentések és a viszonylag jó szélviszonyok miatt a szélerőművek sokkal többet termeltek, mint a széntüzelésű erőművek. Az ANRE adatai szerint Romániában a széntüzelésű erőművek beépített kapacitása 3422 MW, a szélturbináké pedig 3014 MW.

Ami a más hálózatokkal folytatott kereskedelmet illeti, Románia közel 1,8 TWh energiát exportált (1793 GWh) és 612 GWh-t importált. A Szerbia, Moldova és különösen Bulgária hálózataival folytatott kereskedelemben pozitív, a Magyarország és Ukrajna hálózataival folytatott kereskedelemben pedig negatív volt a mérleg.

A legtöbbet Bulgáriába exportált az ország (637 GWh) és Ukrajnából importált (209 GWh) – derül ki a Transelectrica által közzétett Országos Energiarendszer mérlegadataiból.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!