Új célcsoport felé is nyit a K Plusz: vállalkozói ismeretekkel segítenék a középiskolásokat

2023. január 26. – 12:33

Új célcsoport felé is nyit a K Plusz: vállalkozói ismeretekkel segítenék a középiskolásokat
Farkas Paula, a Magyar Ifjúsági Központ koordinátora, Farkas András, a PONT Csoport stratégiai igazgatója, és Danguly Csongor pénzügyi szakértő, a kolozsvári RMKT alelnöke – Fotó: K Plusz Farkas Paula, a Magyar Ifjúsági Központ koordinátora, Farkas András, a PONT Csoport stratégiai igazgatója, és Danguly Csongor pénzügyi szakértő, a kolozsvári RMKT alelnöke, aki szakértőként vett részt az F2F program tavalyi kiírásában – Fotó: K Plusz

Másolás

Vágólapra másolva

Idéntől a líceumokban tanuló középiskolásokat is vállalkozási tudásfejlesztési programmal célozzák meg, és a tavalyi siker után februárban várhatóan újra meghirdetik az F2F – Fiatalok a fiatalokért mentorprogramot – jelentette be Farkas András, a PONT Csoport alapítója és stratégiai igazgatója azon a kolozsvári sajtótájékoztatón, amelyen a Kreatív Kolozsvárt is magába foglaló K Plusz tehetséggondozó-keretprogram által az elmúlt időszakban elért eredményeket, valamint 2023 első felére vonatkozó terveket ismertették.

A Kreatív Kolozsvár programsorozat esetében kedden, január 31-én nyitják a szezont. Az idei első Kreatív Kolozsvár esten 80 hónap GDPR címmel szerveznek beszélgetést az adatbiztonság, adatvédelem és adattrendek témájában olyan meghívottakkal, mint dr. Horváth Réka, a BBTE egyetemi adjunktusa, Rigó Ferenc, a Travelminit szállásfoglaló platform ügyvezető igazgatója és társalapítója, valamint Székely Barnabás nemzetközi minősítésekkel rendelkező adatvédelmi szakember, a Privacy Pro alapítója.

A Kreatív Kolozsvár estek és reggelek folytatása mellett az is jó hír a már vállalkozó vagy vállalkozni vágyó fiatalok számára, hogy a tervek szerint februárban újra meghirdetik az F2F – Fiatalok a fiatalokért mentorprogramot, amely a korábbi kiadás tapasztalatai alapján kisebb ráncfelvarráson fog átesni. A 2022-ben első alkalommal megszervezett ingyenes vállalkozói mentorprogramon tizenkét fiatal csapat kapott lehetőséget arra, hogy elismert hazai szakemberektől, tapasztalt felsővezetőktől sajátítsa el a vállalkozás indításához és fejlesztéséhez szükséges ismereteket, valamint megnyerjék a 2000 eurós fődíjat. A szakértők, trénerek és mentorok workshopok, valamint személyes és online találkozók keretében mentorálták a résztvevőket a program öt hete alatt.

„Újítás a Kreatív Kolozsvár részéről, hogy idéntől próbálunk nyitni egy új célcsoport felé is. A líceumokban tanuló középiskolás diákok esetében egy olyan vállalkozási tudásfejlesztési formátummal jelentkezünk, amelyen keresztül elérnénk, hogy akarjanak vállalkozni, illetve ezt egy reális alternatívaként kezeljék” – jelentette be Farkas András, aki szerint amennyiben az új célcsoport attitűdjét sikerül ezzel kapcsolatban jó irányba terelni, akkor a mostani középiskolások egyetemre kerülve jó eséllyel sokkal érettebben tudnak elgondolkodni a vállalkozásalapítás lehetőségén, bármilyen területről is legyen szó.

A K Plusz programot a PONT Csoporttal együtt koordináló Magyar Ifjúsági Központ (MIK) programkoordinátora, Farkas Paula arról beszélt, hogy a tavalyi programjaikhoz hasonlóan ebben az évben is olyan eseményekkel készülnek, amelyek a „felszín kapargatása helyett” mélyebb ismeretek megszerzését teszik lehetővé a résztvevők számára. Az idei évben a legfontosabb cél a hálózatépítés, ezzel is szeretnék hatványozni a tehetséggondozó programok hatékonyságát. Ilyen projekt volt az a 13 részből álló podcast sorozat, amely fiatalokat a munkaerőpiacon való elhelyezkedésben segítette, pszichológusok, humán erőforrás, jogi és kommunikációs szakemberek bevonásával.

Elmondta, ők is azt tapasztalják, hogy a koronavírus-járvány hozadékaként nehezebbé vált megszólítani a fiatalokat a tehetséggondozással kapcsolatos programokkal, kiemelte viszont, hogy ennek ellenére tavaly több program esetében is azt tapasztalták, hogy a fiatalok a saját szakmájukban és a személyiségüket illetően is nagyon nyitottak a fejlődési lehetőségekre.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!