Dagad a botrány az OMV Petrom körül: az Európai Bizottsághoz fordul jogértelmezésért a kormány

2023. január 18. – 16:21

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottságtól kért jogértelmezést Adrian Câciu pénzügyminiszter azzal az uniós rendelettel kapcsolatban, amelynek a hazai jogrendbe való átültetésével az állam többek között szolidaritási adót vet ki energiaipari vállalatokra. A lépésre azt követően kerül sor, hogy az OMV Petrom korábban egy tőzsdén közzétett, befektetőknek szóló közleményben azt állította, számításaik szerint rájuk nem vonatkozik a plusz adóteher.

A kormány december végén fogadott el sürgősségi kormányrendeletet arról, hogy különadót vetnek ki minden olyan kőolaj-, földgáz- és finomítói ágazatban működő vállalatra, amelynek a nyeresége 2022-ben és 2023-ban 20%-kal meghaladja a 2018 és 2021 között realizált nyereség átlagát. Azok a vállalatok, amelyek ebbe a kategóriába esnek, a törvény szerint 60%-os szolidaritási adót kell fizessenek a 2018-2021-es időszak átlagnyereségét 20%-kal meghaladó nyereség összegére. A jogszabály szerint az adó befizetésére június 25-ig kerülne sor, az összeg pedig egy úgynevezett szolidaritási alapba kerülne, amiből az állam az energiafogyasztók támogatását, a megújuló energiával kapcsolatos beruházásokat vagy fogyasztás csökkenését elősegítő programokat finanszírozhatna.

Az OMV Petrom viszont a fentebb említett közleményben azzal érvel, hogy ők nem esnek a sürgősségi kormányrendelet hatálya alá, mivel a 2022-es üzleti forgalmuknak kevesebb mint 75 százaléka származott kőolaj- és földgázkitermelésből, illetve kőolajfinomításból, köszönhetően annak, hogy a vállalat kereskedelmi tevékenysége jelentősen nőtt a szóban forgó évben.

Adrian Câciu szerdán a parlamentben elmondta, a kormány az uniós szabályozás összes elemét belefoglalta a sürgősségi rendeletbe, beleértve az OMV Petrom által felhozott 75 százalékos bevételküszöbre vonatkozó előírást is. Közlése szerint ennek az előírásnak az értelmezéséhez kérte az Európai Bizottság segítségét. Hozzátette: a kormány módosítani fog a sürgősségi rendeleten, ha az Európai Bizottság pontosításai ezt szükségessé teszik. Kérdésre válaszolva a pénzügyminiszter leszögezte: nagyon biztos abban, hogy a sürgősségi rendelet hatálya kiterjed az OMV Petromra is, ezért a vállalatnak be kell fizetnie a szolidaritási adót. Közölte azt is, hogy a kormány „néhány napon belül” választ fog kapni az Európai Bizottságtól.

Megszólalt ebben az ügyben Virgil Popescu energiaügyi miniszter is, aki kedd este kijelentette: az összes olyan vállalatnak kell fizetnie az adóterhet, amelyet érint a magas energiaárak kezelését célzó uniós rendelet, illetve az előírásait a hazai jogrendbe ültető sürgősségi rendelet.

Az adóhatóság elnöke hétfőn azzal kommentálta az OMV Petrom bejelentését, hogy legfeljebb két hét múlva döntés fog születni a vállalat ügyében, és ki fog derülni, kell-e fizetnie szolidaritási adót, vagy sem. Kiemelte, hogy nem csak az OMV Petromot, hanem minden olyan vállalatot ellenőrizni fognak, amely a rendelet hatálya alá vonatkozhat a tevékenységi területük alapján.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!