Tánczos: Nincs és nem is volt tűzifaválság Romániában

2023. január 10. – 11:33

Másolás

Vágólapra másolva

A sajtóban megjelent állításokkal ellentétben jelenleg nincs és nem is volt tűzifaválság Romániában annak hatásaként, hogy a kormány a tűzifa árának befagyasztása mellett döntött – jelentette ki Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter a TVR Infónak adott interjúban. Az RMDSZ-es miniszter azt is kijelentette, hogy adataik szerint az elmúlt három hónapban több tűzifa került értékesítésre, mint 2021 azonos időszakában.

Tánczos szerint ugyan az valóban igaz, hogy a nagy üzletláncokban hiány alakult ki a feldarabolt, csomagolt tüzelőanyagból, viszont szerinte ez nem vezethetett válsághoz, hiszen ezek az üzletek a teljes Romániában értékesített tűzifa-mennyiségnek csak a 0,1%-át adják el.

„A SUMAL 2 informatikai rendszer valós képet ad arról, hogy miként értékesítették és vásárolták a tűzifát 2022 októberében, novemberében és decemberében. Ezekben a hónapokban, amikor mindenki tűzifaválságról beszélt, több tűzifa került értékesítésre, mint 2021 azonos hónapjaiban. Tehát ez a válság valójában nem létezett, az árat sürgősségi kormányrendeletben valóban korlátoztuk, a parlament februárban valószínűleg dönteni fog a jogszabály módosítáésáról vagy kiegészítéséről, de jelenleg is van tűzifa a piacon” – mondta Tánczos.

A miniszter hozzátette: úgy a magántulajdonosok, mint a Romsilva az elmúlt hónapokban több fát hoztak forgalomba, mint egy évvel korábban. A politikus a piaci árak emelkedését elsősorban azzal magyarázza, hogy kontinentális szinten jelentősen növekedett a kereslet a tűzifára, ami a hazai piacra is nyomást helyezett.

A miniszter az interjúban kitért arra is, hogy márciustól már nem lesz indokolt a tűzifára kivetett árplafon fenntartása.

Egy 2022 októberében elfogadott rendelettel a kormány köbméterenként 400 lejes árplafont határozott meg a tűzifa és a fűtésre használt faapríték, faforgács, fűrészpor árára. A jogszabály a fabrikett és a pellett tonnánkénti árát is korlátozta, előbbiét 2000, utóbbiét 1500 lejben. A kereskedők a rendelettel kapcsolatban azt mondták, nem fenntartható számukra, hogy 400 lejes köbméterenkénti áron adják a fát, és szerintük fennáll a veszélye, hogy sokan tüzelőanyag nélkül maradnak a télre. A székelyföldi helyzetről azt írtuk tavaly ősszel, hogy a hatósági árplafon alatt csak rossz minőségű tűzifát lehet kapni. Az erről szóló cikket itt tudjátok elolvasni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!