Eladta az összes Petrom-részvényét a Fondul Proprietatea, de nem azért, amire elsőre gondolsz

2022. december 14. – 12:58

Másolás

Vágólapra másolva

Eladta az OMV Petromban birtokolt 3%-os részesedését a Fondul Proprietatea. A kormány által 2005-ben létrehozott befektetési alap, amelynek ma már főleg intézményi és magánszemély tulajdonosai vannak, a Bukaresti Értéktőzsdén közzétett közleménye szerint 764 millió lejt kapott a részvénycsomagért, 7%-os diszkont mellett adott túl a papírokon.

Az elsőre hirtelennek tűnő döntést ugyan sokan azonnal összekötötték azzal, hogy a schengeni csatlakozással kapcsolatos vétó miatt sok romániai gazdasági szereplő bojkottot hirdetett az osztrák tulajdonú cégek ellen, ennek az eladásnak viszont szinte biztos, hogy nem ez áll a hátterében. Egyrészt a Franklin Templeton által kezelt Fondul Proprietatea már év elején túladott egy nagyobb OMV Petrom-részvénycsomagon, most tulajdonképpen a megmaradt részesedésüktől szabadultak meg, ami arra utalhat, hogy ez már egy régebben meghozott döntés lehetett. Másrészt, a tranzakció végrehajtásában kozvetítőként kulcsszerep jutott az osztrák Erste Csoportnak is, ami szintén árnyalja az eladással kapcsolatos döntés hátterét.

A Ziarul Financiar a befektetési alapot is megkereste az eladás okait firtató kérdésekkel, de a gazdasági lapnak azt válaszolták, hogy mivel az OMV Petrom tőzsdén jegyzett társaság, ezért szabályozási okok miatt nem magyarázhatják meg nyilvánosan a döntésük okait.

A Fondul Proprietateát ugyan Románia kormánya hozta létre 2005-ben azzal a céllal, hogy a kommunizmusban elvett vagyontárgyak miatt értékapapírok formájában fizessenek kártérítést az érintetteknek, a befektetési alap döntéseibe ma már a kormánynak és a román hatóságoknak csak akkora beleszólása van, amekkora részesedéssel aktuálisan rendelkeznek a pénzügyi vállalatban (ez a részesedés jelenleg viszonylag kicsi), amelynek vezetősége a részvényesek közgyűlése előtt számoltatható el.

A Fondul Proprietatea a Ziarul Financiar szerint 12,4 milliárd lejt ér, a befektetési alap papírjainak két legnagyobb tulajdonosa az NN Pensii (10,9%), valamint a The Bank of New York Mellon (14,1%).

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!