Eladta az összes Petrom-részvényét a Fondul Proprietatea, de nem azért, amire elsőre gondolsz

2022. december 14. – 12:58

Másolás

Vágólapra másolva

Eladta az OMV Petromban birtokolt 3%-os részesedését a Fondul Proprietatea. A kormány által 2005-ben létrehozott befektetési alap, amelynek ma már főleg intézményi és magánszemély tulajdonosai vannak, a Bukaresti Értéktőzsdén közzétett közleménye szerint 764 millió lejt kapott a részvénycsomagért, 7%-os diszkont mellett adott túl a papírokon.

Az elsőre hirtelennek tűnő döntést ugyan sokan azonnal összekötötték azzal, hogy a schengeni csatlakozással kapcsolatos vétó miatt sok romániai gazdasági szereplő bojkottot hirdetett az osztrák tulajdonú cégek ellen, ennek az eladásnak viszont szinte biztos, hogy nem ez áll a hátterében. Egyrészt a Franklin Templeton által kezelt Fondul Proprietatea már év elején túladott egy nagyobb OMV Petrom-részvénycsomagon, most tulajdonképpen a megmaradt részesedésüktől szabadultak meg, ami arra utalhat, hogy ez már egy régebben meghozott döntés lehetett. Másrészt, a tranzakció végrehajtásában kozvetítőként kulcsszerep jutott az osztrák Erste Csoportnak is, ami szintén árnyalja az eladással kapcsolatos döntés hátterét.

A Ziarul Financiar a befektetési alapot is megkereste az eladás okait firtató kérdésekkel, de a gazdasági lapnak azt válaszolták, hogy mivel az OMV Petrom tőzsdén jegyzett társaság, ezért szabályozási okok miatt nem magyarázhatják meg nyilvánosan a döntésük okait.

A Fondul Proprietateát ugyan Románia kormánya hozta létre 2005-ben azzal a céllal, hogy a kommunizmusban elvett vagyontárgyak miatt értékapapírok formájában fizessenek kártérítést az érintetteknek, a befektetési alap döntéseibe ma már a kormánynak és a román hatóságoknak csak akkora beleszólása van, amekkora részesedéssel aktuálisan rendelkeznek a pénzügyi vállalatban (ez a részesedés jelenleg viszonylag kicsi), amelynek vezetősége a részvényesek közgyűlése előtt számoltatható el.

A Fondul Proprietatea a Ziarul Financiar szerint 12,4 milliárd lejt ér, a befektetési alap papírjainak két legnagyobb tulajdonosa az NN Pensii (10,9%), valamint a The Bank of New York Mellon (14,1%).

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!