A romániaiak fele inkább menne fogorvoshoz, mint ingyen egy pénzügyi tanácsadóhoz

2022. október 6. – 17:51

Másolás

Vágólapra másolva

A romániaiak sem a magán-, sem az állami nyugdíjrendszerben nem bíznak, és a 80%-uk nem tudja megbecsülni, hogy mekkora havi nyugdíjra számíthat a munkával töltött évei után. Tízből kilencen biztosak abban, hogy nem fognak akkora nyugdíjat kapni, hogy az elegendő legyen számukra, ennek ellenére a megkérdezettek fele inkább menne fogorvoshoz, minthogy ingyen igénybe vegye egy pénzügyi tanácsadó segítségét – derül ki egy friss McKinsey-jelentésből.

Az elemzés első része nem tartalmaz nagy újdonságot: a romániai lakosság jelentős része alapvető hiányosságokkal küzd a pénzzel és megtakarítással kapcsolatos fogalmak terén, és ebben nem csak az alacsony jövedelmeknek, hanem a pénzügyi oktatás elégtelenségének is szerepe van. A szerzők szerint Románia bruttó hazai összterméke (GDP-je) 2050-re körülbelül 10%-kal haladná meg szokásos növekedési pályáját akkor, ha a romániai lakosság a félretett pénzét ésszerűbben fordítaná profitábilis megtakarítási megoldások felé. Most ugyanis inkább az a helyzet, hogy a romániai lakosság a megtakarításainak 70%-át készpénzben vagy jobb esetben bankbetétben tartja, miközben ugyanez az arány Közép-Kelet-Európában 59%, míg Nyugat-Európában 40%. Érdekes adat ezzel kapcsolatban, hogy míg Romániában az egy főre jutó pénzügyi eszközök értéke 5 ezer dollárra tehető, ugyanez a szám Magyarországon 12 ezer dollár.

A Román Nemzeti Bank adatai szerint a romániaiak nettó vagyona több mint nyolcszorosára nőtt az elmúlt két évtizedben, ez az előrelépés a szerzők szerint viszont nem annyira érhető tetten a megtakarításokkal kapcsolatos statisztikákban. Azt beismerik, hogy ebben a pénzügyi kultúra hiánya mellett az alacsony jövedelmeknek is szerepe van, kifejezetten aggasztónak nevezik például azt a társadalmi kohézió szempontjából, hogy az alacsonyabb képzettségű lakosság körében mindössze 25%-ra tehető azon személyeknek az aránya, akik megtakarítanak valamennyit. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a fiatal lakosság szinte képtelen megtakarítani, a 18 és 24 év közöttiek harmada pedig pénzügyi függőségben él.

Nemrég írtunk arról az elemzésről is, amely szerint a tőzsdéző romániaiak 90%-a veszteséget könyvelt el, ami éppen a pénzügyi ismeretek hiányával hozható összefüggésbe. Ennek fényében is egészen elgondolkodtató az, hogy a fentebb vázolt elemzésben minden ötödik megkérdezett személy mondta azt, hogy nem bízik a bankokban és a pénzügyi tanácsadók iránymutatásában, és hasonló arányban állították azt is, hogy nem konzultálnak szakemberrel akkor, amikor befektetési döntéseket hoznak meg.

A megkérdezettek befektetői profilja is nagyon kettős, sőt, kifejezetten szélsőséges. A jelentés alapján megállapítható, hogy a romániaiak vagy az alacsony kockázatú, ezzel párhuzamosan kisebb hozamot kínáló befektetési lehetőségeket részesítik előnyben (bankbetét, deviza), vagy pedig a kifejezetten spekulatív befektetési eszközökre utaznak, mint például a kriptovaluták (Bitcoin, Ethereum stb.).

„A mélyebb pénzügyi tudatosság és a megbízható információkhoz való hozzáférés írhatja felül az uralkodó attitűdöket és magatartásokat, mint amilyen a túlzott kockázatkerülés vagy a pénzügyi intézményekkel szembeni bizalmatlanság. Romániában a megtakarítások szintjének növelésével és a nyereséget kínáló befektetésekre való átirányításával lehetőség nyílna arra, hogy 2050-re 10%-kal nőjön a román gazdaság mérete. Ez hozzájárulna a teljes lakosság jövedelmének növekedéséhez, és pozitívan befolyásolná a munkaerőpiacot, a termelékenységet és az innováció mértékét” – áll a jelentésben, amely itt olvasható teljes egészében.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!