Ciucă: biztosítékot tudok adni arra, hogy elegendő gáz áll rendelkezésünkre

2022. október 1. – 18:11

Másolás

Vágólapra másolva

„Ebben a pillanatban biztosítékot tudok adni arra, hogy elegendő gáz áll rendelkezésünkre, és országunk nem fog szenvedni 2022-2023 telén a gázhiány miatt” – jelentette ki az Agerpres helyszíni tudósítása szerint Nicolae Ciucă miniszterelnök a Görögország és Bulgária gázhálózatát összekötő interkonnektor hivatalos, szófiai felavatásán.

Ciucă azt mondta, az interkonnektor üzembe helyezése régóta várt lépés a gázszállító hálózatok diverzifikálása szempontjából, megteremti a kapcsolódás lehetőségét a déli gázfolyosó és a Bulgária, Magyarország és Ausztria által létrehozott BRUA gázvezeték között.

„Ezzel a interkonnektorral felértékelődik a BRUA-projekt, ugyanakkor segít nekünk abban, hogy támogassuk a Moldovai Köztársaságot és Ukrajnát az ezen a folyosón keresztül szállítható gázmennyiséggel” – mondta a román kormányfő.

Nicolae Ciucă beszámolt arról, hogy szófiai útján találkozott Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnökkel, akivel az interkonnektor üzembe helyezésével kapcsolatos kérdésekről tárgyalt.

A kormányfő Rumen Radev bolgár elnökkel is találkozott, akivel a gázszállítási kapacitás növeléséről tárgyalt. Mint elmondta, közösen arra a következtetésre jutottak, hogy szükség van az országos gázszállító társaságok jobb együttműködésére, az európai források közös felhasználására, mert a gázszállítási kapacitás növelése nem csak Románia, hanem a régió összes országának javát szolgálja.

Miért fontos a most átadott bolgár-görög gázvezeték?

Ahogy arról beszámoltunk, szombaton hivatalosan is felavatták a Görögország és Bulgária gázhálózatát összekötő interkonnektort. A teljes nevén Görögország–Bulgária Gázinterkonnektornak nevezett vezeték tulajdonképpen csak kiegészíti a jelenlegi európai gázszállításra használt hálózatot, de a szerepe az orosz-ukrán háború és az elszabadult energiaárak miatt rendkívüli módon felértékelődött.

A mintegy 240 millió euróból lefektetett vezeték az északkelet-görögországi Komotinit köti össze a Bulgária középső részén lévő Sztara Zagorával. A kapacitása évi hárommilliárd köbméter, de ötmilliárd köbméterre bővíthető. A projekt finanszírozásába a két érintett ország mellett az EU is beszállt, éppen azért, mert a beruházásnak fontos szerepe van abban, hogy Európa függetlenedjen az orosz földgáztól.

Az elmúlt években megépített 180 kilométeres földgázvezeték jelentőségét Románia szempontjából az adja, hogy így egyrészt Görögország cseppfolyósított gáz (LNG) fogadására alkalmas kikötőiből Bulgárián át hozzánk, illetve tovább, a közép-kelet-európai térségbe is lehet földgázt szállítani. De legalább ennyire fontos az is, hogy a most átadott csatlakozásnak köszönhetően lehetőség nyílik arra is, hogy a jelentős földgáztartalékokkal rendelkező Azerbajdzsántól vásároljunk nagyobb földgázmennyiségeket.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!