Lezárult a tranzakció, a Romgaz 1,06 milliárd dollárt fizetett a Neptun Deep földgázmezőért

2022. augusztus 02. – 10:08

Másolás

Vágólapra másolva

Lezárult a Romgaz állami gázvállalat és az amerikai ExxonMobil olajvállalat közötti tranzakció, amellyel az ExxonMobil eladta a romániai vállalatnak a fekete-tengeri Neptun Deep elnevezésű földgázmezőben birtokolt 50 százalékos részesedését – jelentette be hétfőn a Romgaz a bukaresti értéktőzsdén.

Az MTI emlékeztet, hogy a májusban aláírt szerződés értelmében a Romgaz 1,06 milliárd dollárt fizetett az amerikai vállalatnak a részesedés megszerzéséért. A másik 50 százalékos részesedés az osztrák OMV tulajdonában van.

Az Exxon 2008-ban írt alá megállapodást az OMV Petrommal, amelynek értelmében közösen kutatták fel a földgázlelőhelyt. A két vállalat 2012-ben jelentette be, hogy jelentős – 42-84 milliárd köbméter közöttire becsült – földgáztartalékot fedeztek fel a parttól 170 kilométernyire lévő mélytengeri térségben. Az ExxonMobil időközben a térségben több gázmezőjétől megvált, így a romániaitól is.

Virgil Popescu energiaügyi miniszter hétfőn üdvözölte a tranzakció lezárását, és reményét fejezte ki, hogy a két vállalat mielőbb dönt a kitermelés elkezdéséről.

Christina Verchere, az OMV Petrom vezérigazgatója múlt csütörtökön azt mondta, hogy az általa vezetett vállalat várhatóan 2023 közepén dönt a kitermelés sorsáról.

Mi a jelentősége a tranzakciónak?

A Fekete-tenger mélyén fellelhető altalajkincsek témája 2008-ban került be először igazán a köztudatba Romániában, amikor az OMV Petrom az ExxonMobillal közös vállalkozást indított annak érdekében, hogy mélytengeri gázlelőhelyeket tárjanak fel. A munkát már rögtön a mostani tranzakció tárgyát képező 7500 négyzetkilométeres Neptun Deep elnevezésű térségben kezdték meg, ahol 2012-ben bejelentették, hogy jelentős mennyiségű földgázra leltek. A nyiltvízi kitermelés jogszabályi feltételeinek megteremtése viszont meglehetősen lassan haladt a román parlamentben, egészen 2018 második feléig várni kellett arra, hogy elfogadják az ezt szabályozó offshore-törvényt.

A gond az volt, hogy az érvénybe lépett törvény az iparági vállalatok szerint túl szigorúra sikerült, a várakozásoknál nagyobb adóterhet állapított meg a kőolajcégek számára, így tulajdonképpen teljesen megfékezte a fekete-tengeri földgáz felszínre hozatalát. A jogszabály érvénybe lépése után az ExxonMobil egyre világosabb lépéseket tett abba az irányba, hogy megszabaduljon a Neptun Deep földgázmezőben levő részesedésétől, az OMV Petrom pedig bejelentette, hogy később fog döntést hozni a kitermeléssel kapcsolatban. Az osztrák tulajdonú, bukaresti tőzsdén is jegyzett vállalat álláspontja egyébként ebben továbbra sem változott.

Az ExxonMobil egyre világosabbá váló visszavonulása miatt részben román kormányzati nyomásra jelent meg a Romgaz a képben, amely bejelentette, hogy megvásárolja a gázmező koncessziós jogainak 50%-át az amerikai cégtől. A mostani bejelentés tulajdonképpen ennek a tárgyalássorozatnak a végét jelenti.

Arról a Telex is írt, hogy az ügyletet ugyan egy döntően román állami tulajdonban lévő vállalat bonyolította, a tranzakciónak az egész régió gázellátására hatása lehet. A kitermelésben érdekelt vállalatok ugyanis azzal számolnak, hogy évente 10 milliárd köbméter földgázt tudnának felszínre hozni, ami elősegíthetné a régióban annyira vágyott forrásdiverzifikációt.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!