Lezárult a tranzakció, a Romgaz 1,06 milliárd dollárt fizetett a Neptun Deep földgázmezőért

2022. augusztus 2. – 11:08

Másolás

Vágólapra másolva

Lezárult a Romgaz állami gázvállalat és az amerikai ExxonMobil olajvállalat közötti tranzakció, amellyel az ExxonMobil eladta a romániai vállalatnak a fekete-tengeri Neptun Deep elnevezésű földgázmezőben birtokolt 50 százalékos részesedését – jelentette be hétfőn a Romgaz a bukaresti értéktőzsdén.

Az MTI emlékeztet, hogy a májusban aláírt szerződés értelmében a Romgaz 1,06 milliárd dollárt fizetett az amerikai vállalatnak a részesedés megszerzéséért. A másik 50 százalékos részesedés az osztrák OMV tulajdonában van.

Az Exxon 2008-ban írt alá megállapodást az OMV Petrommal, amelynek értelmében közösen kutatták fel a földgázlelőhelyt. A két vállalat 2012-ben jelentette be, hogy jelentős – 42-84 milliárd köbméter közöttire becsült – földgáztartalékot fedeztek fel a parttól 170 kilométernyire lévő mélytengeri térségben. Az ExxonMobil időközben a térségben több gázmezőjétől megvált, így a romániaitól is.

Virgil Popescu energiaügyi miniszter hétfőn üdvözölte a tranzakció lezárását, és reményét fejezte ki, hogy a két vállalat mielőbb dönt a kitermelés elkezdéséről.

Christina Verchere, az OMV Petrom vezérigazgatója múlt csütörtökön azt mondta, hogy az általa vezetett vállalat várhatóan 2023 közepén dönt a kitermelés sorsáról.

Mi a jelentősége a tranzakciónak?

A Fekete-tenger mélyén fellelhető altalajkincsek témája 2008-ban került be először igazán a köztudatba Romániában, amikor az OMV Petrom az ExxonMobillal közös vállalkozást indított annak érdekében, hogy mélytengeri gázlelőhelyeket tárjanak fel. A munkát már rögtön a mostani tranzakció tárgyát képező 7500 négyzetkilométeres Neptun Deep elnevezésű térségben kezdték meg, ahol 2012-ben bejelentették, hogy jelentős mennyiségű földgázra leltek. A nyiltvízi kitermelés jogszabályi feltételeinek megteremtése viszont meglehetősen lassan haladt a román parlamentben, egészen 2018 második feléig várni kellett arra, hogy elfogadják az ezt szabályozó offshore-törvényt.

A gond az volt, hogy az érvénybe lépett törvény az iparági vállalatok szerint túl szigorúra sikerült, a várakozásoknál nagyobb adóterhet állapított meg a kőolajcégek számára, így tulajdonképpen teljesen megfékezte a fekete-tengeri földgáz felszínre hozatalát. A jogszabály érvénybe lépése után az ExxonMobil egyre világosabb lépéseket tett abba az irányba, hogy megszabaduljon a Neptun Deep földgázmezőben levő részesedésétől, az OMV Petrom pedig bejelentette, hogy később fog döntést hozni a kitermeléssel kapcsolatban. Az osztrák tulajdonú, bukaresti tőzsdén is jegyzett vállalat álláspontja egyébként ebben továbbra sem változott.

Az ExxonMobil egyre világosabbá váló visszavonulása miatt részben román kormányzati nyomásra jelent meg a Romgaz a képben, amely bejelentette, hogy megvásárolja a gázmező koncessziós jogainak 50%-át az amerikai cégtől. A mostani bejelentés tulajdonképpen ennek a tárgyalássorozatnak a végét jelenti.

Arról a Telex is írt, hogy az ügyletet ugyan egy döntően román állami tulajdonban lévő vállalat bonyolította, a tranzakciónak az egész régió gázellátására hatása lehet. A kitermelésben érdekelt vállalatok ugyanis azzal számolnak, hogy évente 10 milliárd köbméter földgázt tudnának felszínre hozni, ami elősegíthetné a régióban annyira vágyott forrásdiverzifikációt.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!