A PNL szerint adóügyi intézkedésekkel kellene mérsékelni az üzemanyagárak emelkedését

2022. június 22. – 12:12

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) szerint adóügyi intézkedésekkel lehet mérsékelni az üzemanyagárak emelkedését. Facebook-bejegyzésükben az alakulat képviselői azt írták, a pénzügyminisztériumnak meg kell vizsgálnia, hogy milyen eszközök állnak a rendelkezésére az üzemanyagárak csökkentésére. Hozzáteszik, ezzel párhuzamosan a Versenytanácsnak és az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóságnak (ANPC) is meg kell vizsgálnia a helyzetet.

A PNL Facebook-bejegyzése tulajdonképpen válasz arra a Szociáldemokrata Párt (PSD) által kedden közzétett közleményre, amely felszólítja a kormánykoalíciót adó pártokat az üzemanyagárak plafonálására. Ahogy arról beszámoltunk, egyes sajtóértesülések szerint a PSD vezetői 7 lejes ársapkát javasolhattak a többi kormánypártnak, és arra kérték Virgil Popescu PNL-s energiaügyi minisztert, álljon elő javaslatokkal az intézkedést illetően.

A liberálisok szerint viszont Adrian Câciu PSD-s pénzügyminiszternek kellene a nyilvánosság elé kell állnia a lehetséges forgatókönyvekkel.

A PNL szerint a kormány csak a Versenytanács és az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság jelentései nyomán a pénzügyminisztériumon keresztül avatkozhat be, akár a jövedéki adó vagy az áfa csökkentéséről, akár a nyereség megadóztatásáról vagy árstop bevezetéséről beszélünk. „Ezek adóügyi intézkedések, nem a termeléshez vagy a szolgáltatások minőségéhez kapcsolódnak” – áll a bejegyzésben.

„Mindannyiunknak felelősségteljesen és pragmatikusan kell kezelnünk az áremelkedések kérdését, és mielőbb meg kell hoznunk a legjobb intézkedéseket” – írják még a bejegyzésben, amely megerősíti, hogy a kormányt adó pártok között alapvető véleménykülönbség van arról, hogy milyen beavatkozásra lenne szükség a kormány részéről a jelenlegi magas üzemanyagárakat illetően.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!