Nyilvánosságra hozták a hitelmoratórium részleteit. Kik kérhetik a törlesztés halasztását?

2022. június 20. – 16:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magánszemélyek és jogi személyek számára is legfennebb 9 hónapos törlesztési moratóriumot tenne lehetővé az a sürgősségi kormányrendelet-tervezet, amelyet a pénzügyminisztérium dolgozott ki – írja az Economedia. A portál a tervezettel kapcsolatban megjegyzi, hogy egyelőre nem világos, a pénzügyminisztérium részéről konzultáltak-e a romániai hitelintézetekkel az intézkedésről.

A tervezet indoklásában az szerepel, hogy az intézkedéssel lehetőséget szeretnének teremteni magánszemélyek, engedélyezett magánszemélyek (PFA), egyéni- és családi vállalkozások, valamint kis- és középvállalkozások számára ahhoz, hogy legtöbb 9 hónapra elhalasszák a hitelek törlesztőrészleteinek és kamatainak fizetését.

A tervezet alapján a moratórium a válság által érintett banki ügyfeleknek szól olyan hitelek esetében, amelyeket 2022. április 30-ig vettek fel. A moratórium legkevesebb 1 hónapra, és legtöbb 9 hónapra kérhető az ügyfél által. Az is fontos megkötés, hogy a hitelfelvevők egy kölcsön esetén csak legfennebb egyszer kérhetnek halasztást.

Az is kiderül, hogy a moratórium nem lenne alkalmazható a rulírozó hiteleknél, beleértve a hitelkártya tartozásokat, a folyószámlahiteleket és természetes és jogi személy adósoknak nyújtott hitelkereteket.

A törlesztés halasztását kérő vállalatok kötelesek lesznek olyan saját felelősségre kiállított nyilatkozatot benyújtani, amelyben kijelentik, hogy a hitelmoratórium iránti kérelem benyújtását megelőző három hónapban a havi üzleti eredményeik átlagosan 25%-kal estek vissza 2021 azonos időszakához viszonyítva.

A moratóriumot az adósok csak abban az esetben kérhetik, ha a fizetési halasztásról szóló kérelem benyújtását megelőző 6 hónapban nem volt hátralékuk, emellett az is feltétel, hogy az elmúlt 3 hónapban a hitelezővel nem állapodhatott meg semmilyen adósság-átütemezésről vagy a meglévő hitel újrafinanszírozásáról.

Az intézkedés szerint az a kamat, amelyet a moratórium ideje alatt kellett volna fizetni, a törlesztési halasztás lejártakor tőkésítésre kerül és hozzáadódik a hitelegyenleghez. Ez azt jelenti, hogy azok a nehéz helyzetbe kerülő adósok, akik élnek a moratórium lehetőségével, a hitel lejártakor összességében több pénzt fognak visszafizetni a hitelezőnek.

Azt már egyébként régóta lehetett tudni, hogy a kormánykoalíciót adó pártok a koronavírus-járvány kitörését követő időszakhoz hasonlóan újra bevezetnék a hitelmoratórium lehetőségét a nehéz helyzetbe kerülő ügyfelek számára. Nicolae Ciucă PNL, Marcel Ciolacu PSD és Kelemen Hunor RMDSZ-elnökök már május 23-án bejelentették, hogy 9 hónapos hitelmoratóriumot biztosítanánka a banki hitelekre azoknak az állampolgároknak és vállalkozásoknak, akik és amelyek az elmúlt időszak válságai miatt pénzügyi nehézségekkel küzdenek. Eddig azonban az intézkedés részletei nem voltak ismertek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!