Nyilvánosságra hozták a hitelmoratórium részleteit. Kik kérhetik a törlesztés halasztását?

2022. június 20. – 15:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magánszemélyek és jogi személyek számára is legfennebb 9 hónapos törlesztési moratóriumot tenne lehetővé az a sürgősségi kormányrendelet-tervezet, amelyet a pénzügyminisztérium dolgozott ki – írja az Economedia. A portál a tervezettel kapcsolatban megjegyzi, hogy egyelőre nem világos, a pénzügyminisztérium részéről konzultáltak-e a romániai hitelintézetekkel az intézkedésről.

A tervezet indoklásában az szerepel, hogy az intézkedéssel lehetőséget szeretnének teremteni magánszemélyek, engedélyezett magánszemélyek (PFA), egyéni- és családi vállalkozások, valamint kis- és középvállalkozások számára ahhoz, hogy legtöbb 9 hónapra elhalasszák a hitelek törlesztőrészleteinek és kamatainak fizetését.

A tervezet alapján a moratórium a válság által érintett banki ügyfeleknek szól olyan hitelek esetében, amelyeket 2022. április 30-ig vettek fel. A moratórium legkevesebb 1 hónapra, és legtöbb 9 hónapra kérhető az ügyfél által. Az is fontos megkötés, hogy a hitelfelvevők egy kölcsön esetén csak legfennebb egyszer kérhetnek halasztást.

Az is kiderül, hogy a moratórium nem lenne alkalmazható a rulírozó hiteleknél, beleértve a hitelkártya tartozásokat, a folyószámlahiteleket és természetes és jogi személy adósoknak nyújtott hitelkereteket.

A törlesztés halasztását kérő vállalatok kötelesek lesznek olyan saját felelősségre kiállított nyilatkozatot benyújtani, amelyben kijelentik, hogy a hitelmoratórium iránti kérelem benyújtását megelőző három hónapban a havi üzleti eredményeik átlagosan 25%-kal estek vissza 2021 azonos időszakához viszonyítva.

A moratóriumot az adósok csak abban az esetben kérhetik, ha a fizetési halasztásról szóló kérelem benyújtását megelőző 6 hónapban nem volt hátralékuk, emellett az is feltétel, hogy az elmúlt 3 hónapban a hitelezővel nem állapodhatott meg semmilyen adósság-átütemezésről vagy a meglévő hitel újrafinanszírozásáról.

Az intézkedés szerint az a kamat, amelyet a moratórium ideje alatt kellett volna fizetni, a törlesztési halasztás lejártakor tőkésítésre kerül és hozzáadódik a hitelegyenleghez. Ez azt jelenti, hogy azok a nehéz helyzetbe kerülő adósok, akik élnek a moratórium lehetőségével, a hitel lejártakor összességében több pénzt fognak visszafizetni a hitelezőnek.

Azt már egyébként régóta lehetett tudni, hogy a kormánykoalíciót adó pártok a koronavírus-járvány kitörését követő időszakhoz hasonlóan újra bevezetnék a hitelmoratórium lehetőségét a nehéz helyzetbe kerülő ügyfelek számára. Nicolae Ciucă PNL, Marcel Ciolacu PSD és Kelemen Hunor RMDSZ-elnökök már május 23-án bejelentették, hogy 9 hónapos hitelmoratóriumot biztosítanánka a banki hitelekre azoknak az állampolgároknak és vállalkozásoknak, akik és amelyek az elmúlt időszak válságai miatt pénzügyi nehézségekkel küzdenek. Eddig azonban az intézkedés részletei nem voltak ismertek.