New York Times: Románia energiahatalommá válhat a régióban

2022. június 17. – 11:45

New York Times: Románia energiahatalommá válhat a régióban
A cernavodai atomerőmű 1986-ban – Fotó: Illustré / RDB / ullstein bild /Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Romániának esélye van arra, hogy saját régiója energeteikai hatalmává váljon – írja elemzésében a New York Times. Az amerikai lap a cernavodai atomerőmű helyzetére és a fekete-tengeri földgázlelőhelyek nyújtotta lehetőségre is kitér, ugyanakkor megjegyzi, hogy a romániai adórendszer kedvezőtlen a beruházók számára, ezért azok Romániában nehezített pályán valósíthatják meg projektjeiket.

A lap emlékeztet arra, hogy a cernavodai atomerőművet még a Ceaușescu-rezsim idején építették, a kommunista diktátor nem titkolt célja az volt a beruházással, hogy saját elektromos energiát előállító kapacitásokat építsen, és ezzel minél inkább függetlenedni tudjon energetikai szempontból a Szovjetuniótól. A New York Times szerint most 32 évvel a rendszerváltás után a román gazdaság profitál Ceaușescu akkori gondolkodásmódjából, hiszen a Duna-Fekete-tenger-csatorna mellett található reaktorok Románia villamosenergia-szükségletének 20%-át állítják elő, kifejezetten olcsón.

Arra is kitérnek, hogy az atomreaktorokat az a Nuclearelectrica kezeli, amely még ebben az évtizedben 9 milliárd eurót szeretne fordítani atomenergiával kapcsolatos beruházásokra Romániában. A New York Times elemzése viszont arra figyelmeztet, hogy a beruházások valószínűleg kihívás elé fogják állítani az amerikai és más nyugati partnercégeket, a román kormány ugyanis arról híres, hogy magas adókkal és szigorú szabályozásokkal fogadja a nyugati befektetőket.

Amint az a cikkből is kerül, a lap ezen figyelmeztetése alapvetően onnan indul, hogy a fekete-tengeri Neptun Deep földgázlelőhely koncessziós jogait hosszú évekig birtokló amerikai Exxon Mobil éppen azért adta el a részesedésének 50%-át, mert a román kormány kifejezetten magas adókat és járulékokat vetett volna ki a kitermelőkre, emellett hosszú ideig húzta a kitermelést szabályozó offshore-törvény módosítását.

A New York Times szerint 2020-ban a Trump-kormányzat ösztönzésére Románia felhagyott a Kínával folytatott tárgyalásokkal, és elkezdett Washingtonhoz közelíteni azzal a céllal, hogy Amerikai támogassa Románia nukleáris projektjeit. Egy olyan országban, mint Románia, ahol olcsó és jól képzett munkaerő, az új típusú reaktorok berendezéseinek gyártása jelentőse exportiparrá válhat – állítják az amerikai lap által megkérdezett szakértők.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!