New York Times: Románia energiahatalommá válhat a régióban

2022. június 17. – 11:45

New York Times: Románia energiahatalommá válhat a régióban
A cernavodai atomerőmű 1986-ban – Fotó: Illustré / RDB / ullstein bild /Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Romániának esélye van arra, hogy saját régiója energeteikai hatalmává váljon – írja elemzésében a New York Times. Az amerikai lap a cernavodai atomerőmű helyzetére és a fekete-tengeri földgázlelőhelyek nyújtotta lehetőségre is kitér, ugyanakkor megjegyzi, hogy a romániai adórendszer kedvezőtlen a beruházók számára, ezért azok Romániában nehezített pályán valósíthatják meg projektjeiket.

A lap emlékeztet arra, hogy a cernavodai atomerőművet még a Ceaușescu-rezsim idején építették, a kommunista diktátor nem titkolt célja az volt a beruházással, hogy saját elektromos energiát előállító kapacitásokat építsen, és ezzel minél inkább függetlenedni tudjon energetikai szempontból a Szovjetuniótól. A New York Times szerint most 32 évvel a rendszerváltás után a román gazdaság profitál Ceaușescu akkori gondolkodásmódjából, hiszen a Duna-Fekete-tenger-csatorna mellett található reaktorok Románia villamosenergia-szükségletének 20%-át állítják elő, kifejezetten olcsón.

Arra is kitérnek, hogy az atomreaktorokat az a Nuclearelectrica kezeli, amely még ebben az évtizedben 9 milliárd eurót szeretne fordítani atomenergiával kapcsolatos beruházásokra Romániában. A New York Times elemzése viszont arra figyelmeztet, hogy a beruházások valószínűleg kihívás elé fogják állítani az amerikai és más nyugati partnercégeket, a román kormány ugyanis arról híres, hogy magas adókkal és szigorú szabályozásokkal fogadja a nyugati befektetőket.

Amint az a cikkből is kerül, a lap ezen figyelmeztetése alapvetően onnan indul, hogy a fekete-tengeri Neptun Deep földgázlelőhely koncessziós jogait hosszú évekig birtokló amerikai Exxon Mobil éppen azért adta el a részesedésének 50%-át, mert a román kormány kifejezetten magas adókat és járulékokat vetett volna ki a kitermelőkre, emellett hosszú ideig húzta a kitermelést szabályozó offshore-törvény módosítását.

A New York Times szerint 2020-ban a Trump-kormányzat ösztönzésére Románia felhagyott a Kínával folytatott tárgyalásokkal, és elkezdett Washingtonhoz közelíteni azzal a céllal, hogy Amerikai támogassa Románia nukleáris projektjeit. Egy olyan országban, mint Románia, ahol olcsó és jól képzett munkaerő, az új típusú reaktorok berendezéseinek gyártása jelentőse exportiparrá válhat – állítják az amerikai lap által megkérdezett szakértők.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!